Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 εγκαινιάζεται στις 12μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ η έκθεση: «Πέντε Γυναίκες Εικαστικοί με Σημείο Συνάντησης τον Άνθρωπο». Πρόκειται για τις:  Εύα Μελά, Ουρανία Βολονάκη, Μαργαρίτα Σπηλιωτάκη, Ματίνα Σταυροπούλου και Κατερίνα Χατζή  που δοσμένες  με πάθος στην  τέχνη τους «σφυγμομετρούν» αισθητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά τον «άνθρωπο».

Πέντε αγωνίστριες, θα έλεγα ανεπιφύλαχτα, στον χώρο της τέχνης, όπως και στη ζωή, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα. Διαπίστωση  που ανταποκρίνεται κατεξοχήν στον χώρο της τέχνης καθότι μόνον εκείνοι οι καλλιτέχνες που εκφράζονται -ενστικτωδώς- με πάθος είναι, όντως, δημιουργοί και επιτελούν: αυθεντικό έργο.

Με συνδετικό, αναμεταξύ, τους κρίκο, τον «Άνθρωπο» που τον «συναντά» η καθεμιά και από μια διαφορετική σκοπιά και οπτική γωνία: βιωματική-υπαρξιακή-κοινωνική, ψυχολογική, μέχρι και μετα-φυσική, και οι πέντε δημιουργοί σφυγμομετρούν και διεισδύουν στην οντότητα «άνθρωπος», ώστε να αδράξουν και να εκφράσουν ουσιαστικά, και όχι επιδερμικά: θεμελιακές, «βιωματικές» και υπαρξιακές καταστάσεις που τον αφορούν. Καταστάσεις που αποθανατίζουν -εικαστικά- ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της προσωπικής τους  εικαστικής  γραφής.  Αποκρυπτογραφούν  και  οι  πέντε  ζωγράφοι: τη βιωματική πάλη του ανθρώπου, την όποια δράση ή αντίδρασή του στο κοινωνικό περιβάλλον, τις όποιες μετα-φυσικές ανησυχίες, πανάκεια  στη σκληρή πραγματικότητα, στην ένδεια, στις κοινωνικές ανισότητες.

Μετανάστες, ανθρώπινα ράκη, εργάτες, εργαλεία και συναφή εξαρτήματα απεικονίζουν ή και υποβάλλουν τη μεθοδευμένη κοινωνική και ψυχολογική αποδυνάμωση του σύγχρονου ανθρώπου. Του ανθρώπου που στη σύγχρονή μας απόλυτα τεχνοκρατική και καταναλωτική κοινωνία  από «πολίτης  έχει γίνει βαθμιαία και αμετάκλητα σκλάβος».

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι  η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν – Δρ. Ιστορικός της Τέχνης