Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πέντε Γυναίκες Εικαστικοί με Σημείο Συνάντησης τον Άνθρωπο: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Αέναον

Πέντε Γυναίκες Εικαστικοί με Σημείο Συνάντησης τον Άνθρωπο: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Αέναον

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 εγκαινιάζεται στις 12μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ η έκθεση: «Πέντε Γυναίκες Εικαστικοί με Σημείο Συνάντησης τον Άνθρωπο». Πρόκειται για τις:  Εύα Μελά, Ουρανία Βολονάκη, Μαργαρίτα Σπηλιωτάκη, Ματίνα Σταυροπούλου και Κατερίνα Χατζή  που δοσμένες  με πάθος στην  τέχνη τους «σφυγμομετρούν» αισθητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά τον «άνθρωπο».

 

Πέντε αγωνίστριες, θα έλεγα ανεπιφύλαχτα, στον χώρο της τέχνης, όπως και στη ζωή, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα. Διαπίστωση  που ανταποκρίνεται κατεξοχήν στον χώρο της τέχνης καθότι μόνον εκείνοι οι καλλιτέχνες που εκφράζονται -ενστικτωδώς- με πάθος είναι, όντως, δημιουργοί και επιτελούν: αυθεντικό έργο .

 

Με συνδετικό, αναμεταξύ, τους κρίκο, τον «Άνθρωπο» που τον «συναντά» η καθεμιά και από μια διαφορετική σκοπιά και οπτική γωνία: βιωματική-υπαρξιακή-κοινωνική, ψυχολογική, μέχρι και μετα-φυσική, και οι πέντε δημιουργοί σφυγμομετρούν και διεισδύουν στην οντότητα «άνθρωπος», ώστε να αδράξουν και να εκφράσουν ουσιαστικά, και όχι επιδερμικά: θεμελιακές, «βιωματικές» και υπαρξιακές καταστάσεις που τον αφορούν. Καταστάσεις που αποθανατίζουν -εικαστικά- ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της προσωπικής τους  εικαστικής  γραφής.  Αποκρυπτογραφούν  και  οι  πέντε  ζωγράφοι: τη βιωματική πάλη του ανθρώπου, την όποια δράση ή αντίδρασή του στο κοινωνικό περιβάλλον , τις όποιες μετα-φυσικές ανησυχίες, πανάκεια  στη σκληρή πραγματικότητα, στην ένδεια, στις κοινωνικές ανισότητες.

 

Μετανάστες, ανθρώπινα ράκη, εργάτες, εργαλεία και συναφή εξαρτήματα απεικονίζουν ή και υποβάλλουν τη μεθοδευμένη κοινωνική και ψυχολογική αποδυνάμωση του σύγχρονου ανθρώπου. Του ανθρώπου που στη σύγχρονή μας απόλυτα τεχνοκρατική και καταναλωτική κοινωνία  από «πολίτης  έχει γίνει βαθμιαία και αμετάκλητα σκλάβος».

 

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι  η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν – Δρ. Ιστορικός της Τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
27 Εικαστικοί & 27 Σχεδιαστές Κοσμημάτων στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ
22.07.2016 16:18
Από 30 Ιουλίου 2016 θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ έκθεση με εικαστικά κοσμήματα 27 σχεδιαστών από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε συνομιλία με ζωγραφικά έργα τέχνης μικρής κλίμακας 27 εικαστικών.
A Sound Mind in a Sound Body: ομαδική έκθεση στην Alma gallery
06.04.2016 12:30
Η Alma Gallery στην Αθήνα υποδέχεται την ομαδική έκθεση “A Sound Mind in a Sound Body”: τέσσερις νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική ζωγραφική μέσα από έργα και σχέδια με μολύβι, μελάνι και κάρβουνο.
Roundabout: ομαδική εκθεση στην Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery
30.03.2016 14:19
Η Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery γίνεται ο τόπος συνάντησης 4 καλλιτεχνών με έντονες διαφοροποιήσεις στο έργο τους. Διαφορετικά εκφραστικά μέσα, ανομοιογενή υλικά, ασύμβατες επιδιώξεις. Χαρακτική, αντικείμενο – κατασκευή, ψηφιακή εγκατάσταση.
Ευρήματα: έκθεση των Άρη Κατσιλάκη - Κωνσταντίνας Δούνια στο K&K Showroom
16.03.2016 11:27
Οι εικαστικοί Άρης Κατσιλάκης και Κωνσταντίνα Δούνια, συνεκθέτουν στο K&K Showroom παρουσιάζοντας ένα μέρος από την καινούργια τους ατομική δουλειά.