Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, παρουσιάζοντας τη δουλειά τεσσάρων ανερχόμενων χορογράφων με ξεχωριστό καλλιτεχνικό λόγο, αισθητική και τεχνική.

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου παρουσιάζει το έργο της Άρτεμης Λαμπίρη, με τίτλο Μe on top.

Τι μπορεί να μάθει κανείς παρατηρώντας ή δουλεύοντας με εφήβους και παιδιά; «Έχουν μια καταπληκτική δυνατότητα χειριστικής συμπεριφοράς», υποστηρίζει η Άρτεμις Λαμπίρη. Το Fremd, η πρόσφατη παραγωγή στην οποία συμμετείχε η χορογράφος στη Γερμανία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη νέα της δουλειά, Me on Top, με θέμα το ρόλο της εξουσίας και την εξουσία των ρόλων. Μέσα από την επιλογή της ταυτόχρονης παρουσίασης πέντε παράλληλων και αλληλοσυνδεόμενων ιστοριών, το έργο αναζητά τις διαστάσεις των διαφορετικών σχέσεων ελέγχου και των μεταβολών που υφίστανται τα άτομα μέσα σε αυτές.

Σε ένα λιτό και αφαιρετικό, αλλά ζεστό σκηνικό περιβάλλον, μια μητέρα, ένα παιδί, ένας φίλος, ένας σύντροφος και ένα αφεντικό πλέκουν μια ιστορία που πάνω απ’ όλα γίνεται οικουμενική. Η χορογραφική προσέγγιση δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα και σχέση εξουσίας του κάθε ρόλου, χωρίς να καταφεύγει στην προσωποποιημένη αφήγηση των πέντε ιστοριών.

Όπως και στις προηγούμενες παραστάσεις της, η Άρτεμις Λαμπίρη, γνωστή μέσα από τη βράβευση της το 2012 στο διαγωνισμό του Κινητήρα και από τις παρουσίες της σε διάφορα ελληνικά φεστιβάλ χορού, ανανεώνει την πρόταση για προβληματισμό. Μετά την Απάθεια, το Ανάμεσα και το Μετά, πώς αντιλαμβάνεται καθένας από μας το Από πάνω Εγώ;

Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας
Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας
Κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος

Συμπαραγωγή:
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και ομάδα χορού ΜΑΝ

Στηρίζουμε τη Δημιουργία

Φωτό: Σταύρος Πετρόπουλος