Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Mαθήματα Σύγχρονου χορού και Feldenkrais με τον Τίμο Ζέχα στο DanceVacuum

Mαθήματα Σύγχρονου χορού και Feldenkrais με τον Τίμο Ζέχα στο DanceVacuum

Το DanceVacuum διοργανώνει κάθε Δευτέρα μαθήματα σύγχρονου χορού και Feldenkrais με τον Τίμο Ζέχα.


«…η αυτογνωσία μέσω της επίγνωσης είναι ο σκοπός της επανεκπαίδευσης. Καθώς αποκτούμε επίγνωση του τι κάνουμε πραγματικά και όχι τι λέμε ή σκεφτόμαστε ότι κάνουμε, ο δρόμος προς την βελτίωση είναι πλατιά ανοιχτός σε μας».

Moshe Feldenkrais


Η μέθοδος Feldenkrais είναι μία μέθοδος σωματικής εκπαίδευσης που μέσω της κίνησης βοηθά το άτομο να αποκτήσει καλύτερη λειτουργικότητα, επίγνωση του σώματός του και του εαυτού του και της εικόνας που έχει για αυτό. Πρόκειται για μια διαδικασία μάθησης και αναδιοργάνωσης του σώματος μέσω της οποίας το άτομο αποβάλλει παλαιές συνήθειες και πρότυπα τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη του δυναμικού του. Κάνοντας χρήση της μεθόδου μέσα στο μάθημα ο χορός γίνεται μια δημιουργική διαδρομή που κάποιος βιώνει στο παρόν, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή και διευρύνοντας τον τρόπο να επιλέγει, να αντιλαμβάνεται και να έρχεται σε επαφή με τo περιβάλλον .


Λίγα λόγια για τον Moshe Feldenkrais

Ο Moshé  Feldenkrais (6/5/1904 – 1/7/1984) ήταν Ισραηλινός φυσικός επιστήμονας και δημιουργός της μεθόδου Feldenkrais. Υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος δάσκαλος τζούντο και  εργάστηκε σαν ερευνητής βοηθός στο Ινστιτούτο Ραδίου: Laureate Frederic Joliot-Curie. Ανέπτυξε την μέθοδο που φέρει το όνομά του ως ένα σύστημα σωματικής εκπαίδευσης σχεδιασμένο να βελτιώνει την σωματική λειτουργικότητα και να αυξάνει την αυτοεπίγνωση μέσω της κίνησης.


Ο Τίμος Ζέχας είναι ενεργός χορευτής, καθηγητής χορού και πιστοποιημένος δάσκαλος στη μέθοδο Πιλάτες. Έχει αποφοιτήσει από την ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού της Νίκης Κονταξάκη - Μπακάλη και με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright έχει μελετήσει στο Trisha Brown Dance Studio στην Νέα Υόρκη. Είναι υποψήφιος δάσκαλος και μέλος της ερευνητικής κοινότητας Axis Syllabus με βασικό του μέντορα και συνεργάτη τον Frey Faust. Βρίσκεται στο 3ο έτος σπουδών πάνω στην μέθοδο Feldenkrais, Greece 1 (με επικεφαλής trainer την Ruty Bar - εξουσιοδοτημένος να διδάσκει ομαδικά μαθήματα Feldenkrais) και στο 1ο έτος σπουδών στην Σωματοψυχοπαιδαγωγική - Μέθοδος Danis Bois (με βασικούς μέντορες τον Κώστα και Άσπα Σαμοίλη). Διδάσκει τεχνική χορού και χορευτικό αυτοσχεδιασμό, τόσο σε ελεύθερα μαθήματα όσο και σε τακτικά εργαστήρια. Έχει διδάξει σε διαφορετικά επίπεδα ατόμων καλύπτοντας μία γκάμα ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), την Εθνική Λυρική Σκηνή (πρώην μόνιμο μέλος του μπαλέτου), ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με χορευτικά σχήματα και καταξιωμένους χορογράφους της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: Λοζάνη, Πράγα, Τρέντο, Μπολόνια, Κουόπιο, Ίπσουιτς, Κάιρο, κ.ά.. Κατά καιρούς παρουσιάζει δική του χορογραφική δουλειά και τον ενδιαφέρει η συνεργασία με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες σε ένα μοίρασμα ανταλλαγής γνώσεων πειραματισμού και επικοινωνίας με το κοινό.

Σχετικές ειδήσεις
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
Mαθήματα τραγουδοποιΐας με τον Φοίβο Δεληβοριά στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
13.10.2016 10:38
Ο Φοίβος Δεληβοριάς παραδίδει 12 δίωρα μαθήματα τραγουδοποιΐας στο Χαλκηδόνιο Ωδείο. Τα μαθήματα αφορούν τραγουδοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες, αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και απλούς εραστές της τέχνης του τραγουδιού που θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα ως ακροατές.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
16η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου
17.03.2016 15:00
Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, επανέρχεται με νέο πρόγραμμα και νέες ιδέες από 18 έως 20 Μαρτίου στη Λεμεσό.
óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο
29.02.2016 10:52
Δύο έργα σύγχρονου χορού απο τις νέες χορογράφους Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου συναντιούνται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να πραγματευτούν τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.