Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήριο αφροβραζιλιάνικου χορού -Afrobrash impro- στο Quilombo

Εργαστήριο αφροβραζιλιάνικου χορού -Afrobrash impro- στο Quilombo

Το Quilombo παρουσιάζει από τις 23 Φεβρουαρίου 2015 ένα εργαστήριο αφροβραζιλιάνικου χορού –Afrobrash impro-.

 

Καθένας μπορεί να αισθανθεί τη μουσική και τους χορούς φυλών άλλων απ’ τη δική του. Κάθε πολιτισμός είναι μόνο ένα μέρος του εσωτερικού μας άτλαντα. - Peter Brook

 

Η ιδέα του εργαστηρίου προήλθε από μια  προσωπική ανάγκη να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί ένα κινητικό λεξιλόγιο που δημιουργήθηκε από την ενασχόλησή μου με τον αφροβραζιλιάνικο χορό τα τελευταία χρόνια. Ο χορός, από οποιαδήποτε κουλτούρα και αν προέρχεται, λειτουργεί και ανθίζει μόνο όταν ο χορευτής καταφέρνει να τον ενσωματώνει στο δικό του κινητικό άτλαντα. Αυτή η πεποίθηση με οδήγησε στο να αναθεωρήσω τον τρόπο διδασκαλίας και να αναζητήσω άλλα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον μαθητή-χορευτή να συνδεθεί με την καρδιά της αφροβραζιλιάνικης κινησιολογίας.

 

Στο εργαστήριο θα αναζητήσουμε προσωπικές κινήσεις εμπνευσμένες από παραδοσιακές χορογραφίες. Θα χρησιμοποιήσουμε το σωματικό θέατρο, το σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό ως εργαλεία, αλλά και βοηθητικά στοιχεία από άλλες παραδόσεις (Ιαπωνία, Ινδία) σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός προσωπικού κινητικού παζλ. Θα εξερευνήσουμε τους άξονες και τις αναπνοές που φτιάχνει ένα σώμα για να τρέξει, να υπερβεί ένα εμπόδιο ή να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο και θα συνθέσουμε τη δική μας ιστορία. Οι ποιότητες της ενέργειας που φέρει ο/η κάθε Orixá (θεοί και θεές της Αφροβραζιλιάνικης παράδοσης) είναι εκείνες που εξακολουθούμε να έχουμε στο σώμα μας. Στις ποιότητες αυτές (νερό-φωτιά-αέρας-ζώο ή μέταλλο) προστίθεται η ενέργεια της samba για να ξυπνήσει και να απενοχοποιήσει τη σεξουαλικότητα.

 

Η μίξη του αφρικάνικου πολιτισμού με εκείνον των αυτοχθόνων της Αμερικής εκφράζει μια πολυπολιτισμική κουλτούρα, η οποία αν και είναι ανοιχτή στο σύγχρονο κόσμο παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη φύση. Χρησιμοποιώντας την κινησιολογία μιας τέτοιας παράδοσης, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις δικές μας κινητικές μνήμες.

 

Μακριά από μια ματιά ανθρωποκεντρική, οι κινήσεις αγγίζουν την απλότητα της καθημερινής ζωής κοντά στη φύση, μιας ξεχασμένης απλότητας που μπορεί να φαίνεται δύσκολα εφαρμόσιμη. Όμως το κάθε σώμα θυμάται πως να τεντώνεται ψηλά ή να τινάζεται να αποφύγει κάτι. Είναι στο DNA μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκλειδώσουμε τη μνήμη.

 

Το εργαστήριο εντάσσεται σε ένα σχέδιο έρευνας με τίτλο “Shaking datas” και θέμα την αλλοτρίωση. Στόχος του είναι να ταρακουνήσει τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης, αναθεώρησης και αναδόμησής τους. Μέρος του σχεδίου είναι  η παράσταση που θα δημιουργηθεί από τμήμα εργαστηρίου σωματικού θεάτρου του QUILOMBO, υλικό της οποίας θα αναζητηθεί και στο  -afrobrash impro-.

 

Συντονίστρια: Νέλλη Πουλοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Χρόνος και Εικόνα: Εργαστήριο για ενηλίκους στο Μουσείο Μπενάκη
01.02.2017 12:29
Το Μουσείο Μπενάκη ξεκινά την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 ένα εργαστήριο για ενήλικες, με τίτλο Χρόνος και Εικόνα.
Κίνηση, Δημιουργικός Χορός και Σωματικό Θέατρο στην Εκπαίδευση: εργαστήριο στον Κινητήρα
14.09.2016 16:33
Στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, που στόχο έχει να φέρει το χορό μέσα στο σχολείο, ο Κινητήρας προτείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα εργαστήριο δημιουργικού χορού και σωματικού θεάτρου για εκπαιδευτικούς (πιο συμπυκνωμένο φέτος) με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην τάξη (www.ekplixi.com).
Εργαστήριο Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη στο Πήλιο
13.07.2016 16:41
Το Athens Video Dance Project φιλοξενείται για πρώτη φορά από τον πολιτιστικό οργανισμό "Γ. Αγγελίνης-Π. Χατζηνίκου" στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου και πραγματοποιεί ένα εργαστήριο Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη από 23 έως 26 Ιουλίου 2016.
Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ συνεχίζει τις εκδηλώσεις για το κοινό και τον Ιούλιο
01.07.2016 11:44
Το διάστημα 2 - 5 Ιουλίου 2016, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει μία συναυλία τζαζ, ένα γκαλά όπερας, συναντήσεις & εργαστήρια γιόγκα για ενήλικες, καθώς και μαθήματα ενός αφροβραζιλιάνικου χορού για παιδιά.
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.