Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το ΕΜΣΤ συνεχίζει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες

Το ΕΜΣΤ συνεχίζει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αν και βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο λόγω της επικείμενης μετεγκατάστασής του στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ, συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις εκπαιδευτικές του δράσεις και τις κοινωνικές του δραστηριότητες, με συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς.
 

Δωρεάν διάθεση αφισών, καταλόγων και εκπαιδευτικών εντύπων

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση αφισών, καταλόγων και εκπαιδευτικών εντύπων σε σχολεία, κοινωφελείς οργανισμούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, νοσοκομεία και ιδρύματα. Το υλικό μπορεί κανείς να προμηθευτεί στον πρώην εκθεσιακό χώρο του Μουσείου στο Ωδείο Αθηνών, μετά από ανοιχτό κάλεσμα που έγινε στο διαδίκτυο. Έτσι από χθες Τρίτη 10/02/2015 έως και την Πέμπτη 12/02/2015, ώρες 11.00-17.00, διανέμεται δωρεάν, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, με μόνη παράκληση όσοι το παραλαμβάνουν να έχουν μαζί τους μια βεβαίωση του φορέα που εκπροσωπούν.


Οι διαθέσιμες αφίσες είναι:
Κώστας Τσόκλης: Πληροφορίες, Θάλασσα και πέτρες
ΠΑΥΛΟΣ: Papiers cadeaux Lafayette
Τσεν Ζεν: Μεταφορές του σώματος
Μεγάλος Αδελφός, Αρχιτεκτονική και Παρακολούθηση
Ντο-Χο Σου: Σκάλα ΙΙ
Δανάη Στράτου: Το ποτάμι της ζωής
Βόλφγκανγκ Λάιμπ: Ρυζόσπιτο
Μόνα Χατούμ: Fix It [Φτιάξτο]
Γιάννης Κουνέλλης: Χωρίς τίτλο
Σιρίν Νεσάτ: Mαχντόχτ, Ζαρίν
Μανώλης Μπαμπούσης: Χωρίς τίτλο, Volterra
Υ. Ζ. Κάμι: Χωρίς τίτλο (Το κορίτσι με το μπλε πουλόβερ ΙΙ)


Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με την κ. Δέσποινα Κωνσταντινίδου ή την κ. Ελευθερία Νίκα στο 210 9242111-3, Δευτέρα - Παρασκευή 9.00-15.00.

 
«Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό»
«ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα» σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό», το οποίο σχεδιάστηκε  και οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.  Οι δράσεις αυτές, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα» και θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2015.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, σε επιμέλεια των επιμελητριών του ΕΜΣΤ κκ Ανίνας Βαλκανά και Μαρίνας Τσέκου, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Περιελάμβανε παρουσίαση και συζήτηση πάνω σε επιλεγμένα έργα των συλλογών του ΕΜΣΤ με θέμα το σπίτι ως οίκημα, ως καταφύγιο ή ως τόπο απομόνωσης και περισυλλογής αλλά και ως χώρο εγκλωβισμού, το ιδεατό σπίτι, το σπίτι ως προσωπική ανάμνηση ή ως κομμάτι του εαυτού μας. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ. Τα μέλη της ομάδας θα χρησιμοποιήσουν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, χρώμα, ύφασμα, αντικείμενα, φως αλλά και τον γραπτό λόγο για να δημιουργήσουν η κάθε μία χωριστά το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα.

Στόχος του προγράμματος είναι οι θεραπευόμενες να δεχθούν στο στερητικό περιβάλλον της καθημερινότητάς τους διαφορετικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν θεραπευτικά από τους θεραπευτές τους, να εξωτερικεύσουν τις δικές τους αγωνίες και συναισθήματα, να αναπτύξουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν οι θεραπευτές και το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει την επιμέλεια της θεραπευτικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Μουσείου, με την επιμελήτρια κ. Ανίνα Βαλκανά (τηλ: 210 9242111-3, εσωτ. 24, email: anina.valkana@emst.gr) και την επιμελήτρια εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Τσέκου (τηλ: 210 9242111-3, εσωτ. 23, email: marina.tsekou@emst.gr).

 
Συνεργασία του ΕΜΣΤ με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ»
Πρόγραμμα «βλέπω, συζητώ, θυμάμαι»

Το ΕΜΣΤ θα επισκεφθεί τους φιλοξενούμενους της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» (θα συμμετάσχουν το 1ο και 2ο Οικοτροφείο καθώς και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα), για να τους παρουσιάσει σε δύο κύκλους μια σειρά από έργα της συλλογής του Μουσείου, με σκοπό την ανάπτυξη συζήτησης μέσα από την τέχνη. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «βλέπω, συζητώ, θυμάμαι» και συνεχίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τη σταθερή συνεργασία των δύο οργανισμών. Οι φιλοξενούμενοι του «Νέστωρα» πάντοτε επισκέπτονταν τις εκθέσεις του Μουσείου, τώρα που ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου είναι κλειστός, τους επισκέπτονται οι επιμελήτριες ώστε να συνεχίσουν να βιώνουν τη δύναμη της σύγχρονης τέχνης.

Επιμέλεια προγράμματος: κα Μαρίνα Τσέκου σε συνεργασία με την κα Ελισάβετ Ιωαννίδη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιμελήτρια εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Τσέκου (τηλ: 210 9242111-3, εσωτ. 23, email: marina.tsekou@emst.gr).

Σχετικές ειδήσεις
Νέες εκπαιδευτικές προτάσεις για το '17 από το Μουσείο Ηρακλειδών
03.01.2017 10:38
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποδέχεται το νέο χρόνο μέ νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
Η νεολαία που καινοτομεί: Η τέταρτη συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
14.12.2016 12:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο «Η νεολαία που καινοτομεί», αναδεικνύοντας τους νέους επιχειρηματίες της αλλαγής που είναι αποφασισμένοι να βρουν λύσεις, απαντώντας στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοινώνει τις επόμενες καλλιτεχνικές δράσεις του
01.08.2016 15:29
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ύστερα από τις πρώτες επιτυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον γενικό τίτλο ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ, ανακοινώνει τις προσεχείς καλλιτεχνικές του δραστηριότητες.
Art - Athina: Κάλεσμα εθελοντών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του KIDS LAB
21.04.2016 16:18
Θέλεις να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου συμμετέχοντας ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της φετινής Art-Athina;
Δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
10.03.2016 14:20
Με τίτλο «Παρέα στο Μουσείο» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα με δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.