Η ομορφιά ενός πετυχημένου και αρμονικού ντουέτου κρύβεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν σολίστες. Υπάρχουν δύο μουσικοί, δύο δυνάμεις ισάξιες που αλληλοστηρίζονται και καλούνται να συνεργαστούν σε απόλυτη αρμονία μελωδική, ρυθμική αλλά και ψυχική.

Η αίσθηση της έκθεσης είναι μεγάλη αλλά η αίσθηση της ευθύνης τόσο προς τον συμπαίκτη όσο και προς την ίδια την μουσική, είναι αυτό που διαφοροποιεί το ντουέτο από μια σόλο εμφάνιση και που το κάνει να μοιάζει λιγότερο ασφαλές από ένα σχήμα με περισσότερα όργανα, όπου μία αμήχανη στιγμή μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας.

Σε ένα ντουέτο υπάρχει περισσότερος χώρος, περισσότερη ησυχία και τεράστια ανάγκη να καταθέσεις τις ιδέες σου με όσο το δυνατόν περισσότερη ειλικρίνεια.

Λίγη παραπάνω φλυαρία και η μουντζούρα μοιάζει τεράστια. Από την άλλη η υπέρμετρη λακωνικότητα μπορεί να κάνει το όλο πράγμα να ακούγεται άδειο και ο μουσικός διάλογος γίνεται αληθινά ισχυρός και εξελίξιμος μόνο όταν οι δύο μουσικοί είναι σαφείς, ακούνε αληθινά τον συμπαίκτη τους και μέσα από το παίξιμο καταφέρνουν να βρούν το μέτρο και την ισορροπία μεταξύ τους ενώπιον του κοινού.

Η Τζαζ, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, είναι μια μουσική προσωπικοτήτων. Γι’ αυτό και όσα ντουέτα και αν ακούσει κανείς, ακόμα και με την ίδια σύσταση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ποτέ το ίδιο.

Σε ένα τέτοιο σχήμα τόσο λιτό και απογυμνωμένο, ο θεατής δεν ακούει πλέον μια τρομπέτα και ένα πιάνο ή ένα κοντραμπάσο και μια φωνή, αλλά δύο μουσικές προσωπικότητες στην πιο ατόφια τους μορφή και σε απόλυτη συνεργασία.

Ντουέτα όπως αυτά των: Paolo Fresu & Uri Caine, Pat Metheny & Charlie Haden, Sheila Jordan & Cameron Brown, Orsted Pedrsen & Allan Botschinsky, Ella Fitzgerald & Joe Pass, Charlie Haden & Kenny Barron είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα της απεριόριστης και ανεξάντλητης μουσικής δύναμης του ντουέτου που μας ώθησε να δημιουργήσουμε το InDuologue και να πειραματιστούμε και εμείς μέσω αυτού του δρόμου.

Info: InDuologue (Αλεξάνδρα Λέρτα & Βασίλης Στεφανόπουλος). Το ΙnDuologue δημιουργήθηκε στην Ολλανδία το 2012 από δύο απόφοιτους του Jazz τμήματος του Βασιλικού Κονσερβατορίου της Χάγης, την Αλεξάνδρα Λέρτα (φωνή) και τον Βασίλη Στεφανόπουλο (κοντραμπάσο). Ο πρώτος τους δίσκος “Blue Skies” κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από την Ολλανδική εταιρία ψηφιακού ήχου Snip Records από τον Δεκέμβρη του 2013. Το σχήμα έχει εμφανιστεί στα Τζαζ Φεστιβάλ της Τήνου (2014) και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών – Greek Jazz Panorama/New Generation (2014),στο International Jazz Festival Αγρινίου (2013) και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

www.induologue.com

* Αναδημοσίευση απο το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31