«Τα 13 λεπτά που δεν άλλαξαν την ιστορία» (Elser), η νέα ταινία του Oliver Hirschbiegel, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Φεβρουαρίου 2015, στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – Berlinale 2015.

Ο Georg Elser θα μπορούσε να έχει αλλάξει τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Φτάνει να είχε στη διάθεση του 13 παραπάνω λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 13 λεπτά η βόμβα που συναρμολόγησε ο ίδιος θα σκότωνε τον Αδόλφο Χίτλερ και τα πρωτοπαλίκαρα του. Αλλά αυτό δεν ήταν γραφτό να συμβεί καθώς στις 8 Νοεμβρίου του 1939 ο Χίτλερ έφυγε από το σημείο, όπου είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του, νωρίτερα από το αναμενόμενο, οδηγώντας τον Elser στην απόλυτη καταστροφή. Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που αναγνώρισε νωρίτερα από τους υπόλοιπους τον κίνδυνο που προμηνυόταν εξαιτίας του Χίτλερ, που ανέλαβε δράση όταν όλοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών αξιωματούχων, εκτελούσαν πειθήνια διαταγές ή αποσιωπούσαν την κατάσταση; Τι ήταν αυτό που είδε και το οποίο οι Γερμανοί δεν είδαν ή δεν ήθελαν να δουν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας που είπε ευθαρσώς στους βασανιστές του ότι θέλησε να αποτρέψει την αιματοχυσία του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε;

H ταινία – που θα βγει στις γερμανικές αίθουσες ανήμερα της 70ης επετείου από τη δολοφονία του Georg Elser – θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε διανομή Feelgood Entertainment.  

Germany 2015, 110 min

DIRECTOR: Oliver Hirschbiegel

© Lucky Bird Pictures, Bernd Schuller


Προβολές στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015

Thu Feb 12 16:00

Berlinale Palast (E)

                               

Fri Feb 13 09:30

Friedrichstadt-Palast (E)

                               

Fri Feb 13 12:00

Haus der Berliner Festspiele (E)

                               

Fri Feb 13 18:00

Friedrichstadt-Palast (E)

Περισσότερες πληροφορίες: www.berlinale.de