Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Baroque Unexpected II: συναυλία στο Θέατρο Πόρτα

Baroque Unexpected II: συναυλία στο Θέατρο Πόρτα

Το δεύτερο Baroque Unexpected θα λάβει χώρα στις 10 Φεβρουαρίου στις 21.15, στο Θέατρο Πόρτα.


Οι μουσικοί, οι performers και το θέατρο παραμένουν δεσμευμένοι να τηρήσουν εχεμύθεια για το ακριβές περιεχόμενο της συναυλίας, η οποία είναι Αυστηρώς Ακατάλληλη. Ερμηνεύουν οι Ανδρέας Λινός, Ευάγγελος Παπαδάκης, Αναστασία Παπαθεοδώρου , Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.


“Η Ιστορία του Ματιού” του Georges Bataille αφηγείται την υπέρβαση κάθε απαγόρευσης γύρω απ’ τα θέματα της σάρκας. Η μουσική του François Couperin και η μουσική του Marin Marais δεν αφηγείται τίποτα. Υπερβαίνει τους κανόνες που όφειλε ένας νουνεχής συνθέτης της εποχής του Γαλλικού μπαρόκ να τηρεί και με απόλυτη ισχύ εκτυλίσσεται χωρίς να μπορεί να την εμποδίσει καμιά ατέλεια, καμία ατολμία και δισταγμός. Στην “Ιστορία του Ματιού” οδύνη και η ηδονή ταυτίζονται. Στη μουσική του François Couperin και στη μουσική του Marin Marais τα αισθήματα είναι ακραία και αντιφατικά. Και όπως στην “Ιστορία του Ματιού” έτσι και στον καιρό που γράφτηκε η μουσική του François Couperin και η μουσική του Marin Marais η φρίκη, το κάλλος, το μεγάλειο, και η αηδία αθροίζονται και συμφιλιώνονται.

Και άλλωστε τι διαφορά έχει μια πρόστυχη java* από μια πρόστυχη sarabande**;


Αυτός: H γαλήνια γύμνια της διέσχιζε την αίθουσα...Δεν μου είπε ψέμματα...Αυτή ήταν ο Θεός


*java (ζαβά) χορός της μόδας μιας κάποιας εποχής που έχει παρέλθει.
**sarabande (σαραμπάντ) χορός της μόδας μιας κάποιας εποχής που έχει παρέλθει προ πολλού.


Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιώργος Κοντραφούρης στις Τρίτες Παράλληλες του Πόρτα
18.03.2016 13:59
Το νέο κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη θα εμφανιστεί για μία συναυλία στο Θέατρο Πόρτα, σε καινούργιες συνθέσεις του ίδιου καθώς και των άλλων μελών του κουαρτέτου.
Ο Συνθέτης επιλέγει: Ο Δημήτρης Καμαρωτός στο Θέατρο Πόρτα
11.03.2016 11:14
Στις Τρίτες Παράλληλες στο θέατρο Πόρτα εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο συνθέτη και σκηνοθέτη ήχου Δημήτρη Καμαρωτό σε μια σπάνια συναυλία για το κοινό στις 15 Μαρτίου και ώρα 21.15, πλαισιωμένο απο μια ομάδα επιλέκτων μουσικών ο καθένας με την δική του μοναδική μουσική πορεία.
Ακύρωση - The Wonderfall Quartet live στο Θέατρο Πόρτα
18.02.2016 10:20
Το θέατρο Πόρτα φιλοξενεί τους The Wonderfall Quartet για μία συναυλία την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες. - Η συναυλία ακυρώνεται
Η Baroque Project Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη
09.02.2016 10:40

Οι «Εκλεκτικές Συγγένειες» είναι η τρίτη συναυλία της ορχήστρας Baroque Project Orchestra από τον Ιούνιο του 2015 και η πρώτη για το 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.
«Un sì dolce morire…»: Μια συναυλία με τους Ιάσωνα Μαρμαρά και Paul Beier στο Θέατρο Πόρτα
30.11.2015 10:34
Στα πλαίσια του μουσικού κύκλου "Παράλληλες Τρίτες" του θεάτρου Πόρτα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 η συναυλία Un sì dolce morire…