Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Baroque Unexpected II: συναυλία στο Θέατρο Πόρτα

Baroque Unexpected II: συναυλία στο Θέατρο Πόρτα

Το δεύτερο Baroque Unexpected θα λάβει χώρα στις 10 Φεβρουαρίου στις 21.15, στο Θέατρο Πόρτα.


Οι μουσικοί, οι performers και το θέατρο παραμένουν δεσμευμένοι να τηρήσουν εχεμύθεια για το ακριβές περιεχόμενο της συναυλίας, η οποία είναι Αυστηρώς Ακατάλληλη. Ερμηνεύουν οι Ανδρέας Λινός, Ευάγγελος Παπαδάκης, Αναστασία Παπαθεοδώρου , Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.


“Η Ιστορία του Ματιού” του Georges Bataille αφηγείται την υπέρβαση κάθε απαγόρευσης γύρω απ’ τα θέματα της σάρκας. Η μουσική του François Couperin και η μουσική του Marin Marais δεν αφηγείται τίποτα. Υπερβαίνει τους κανόνες που όφειλε ένας νουνεχής συνθέτης της εποχής του Γαλλικού μπαρόκ να τηρεί και με απόλυτη ισχύ εκτυλίσσεται χωρίς να μπορεί να την εμποδίσει καμιά ατέλεια, καμία ατολμία και δισταγμός. Στην “Ιστορία του Ματιού” οδύνη και η ηδονή ταυτίζονται. Στη μουσική του François Couperin και στη μουσική του Marin Marais τα αισθήματα είναι ακραία και αντιφατικά. Και όπως στην “Ιστορία του Ματιού” έτσι και στον καιρό που γράφτηκε η μουσική του François Couperin και η μουσική του Marin Marais η φρίκη, το κάλλος, το μεγάλειο, και η αηδία αθροίζονται και συμφιλιώνονται.

Και άλλωστε τι διαφορά έχει μια πρόστυχη java* από μια πρόστυχη sarabande**;


Αυτός: H γαλήνια γύμνια της διέσχιζε την αίθουσα...Δεν μου είπε ψέμματα...Αυτή ήταν ο Θεός


*java (ζαβά) χορός της μόδας μιας κάποιας εποχής που έχει παρέλθει.
**sarabande (σαραμπάντ) χορός της μόδας μιας κάποιας εποχής που έχει παρέλθει προ πολλού.


Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής

Σχετικές ειδήσεις
Η Νατάσσα Μποφίλιου για ακόμη μία συναυλία στο Θέατρο Πόρτα
25.05.2016 12:53
Ύστερα από την άμεση εξάντληση των εισιτηρίων της “Κιβωτού”, καθώς και την απαίτηση των θεατών, που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν εγκαίρως μια θέση, το Θέατρο Πόρτα, οι “Τρίτες Παράλληλες” και οι καλλιτέχνες προσθέτουν μια έξτρα παράσταση την Τρίτη 31 Μαΐου 2016.
Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα
20.04.2016 12:12
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες, για μία συναυλία με τίτλο Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας.
Ο Γιώργος Κοντραφούρης στις Τρίτες Παράλληλες του Πόρτα
18.03.2016 13:59
Το νέο κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη θα εμφανιστεί για μία συναυλία στο Θέατρο Πόρτα, σε καινούργιες συνθέσεις του ίδιου καθώς και των άλλων μελών του κουαρτέτου.
Ο Συνθέτης επιλέγει: Ο Δημήτρης Καμαρωτός στο Θέατρο Πόρτα
11.03.2016 11:14
Στις Τρίτες Παράλληλες στο θέατρο Πόρτα εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο συνθέτη και σκηνοθέτη ήχου Δημήτρη Καμαρωτό σε μια σπάνια συναυλία για το κοινό στις 15 Μαρτίου και ώρα 21.15, πλαισιωμένο απο μια ομάδα επιλέκτων μουσικών ο καθένας με την δική του μοναδική μουσική πορεία.
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Θέατρο Πόρτα
02.03.2016 12:12
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα εμφανιστούν στο θέατρο Πόρτα, για μία συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο και πιάνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες.