Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Με το βλέμμα στην Ανατολή: Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

Με το βλέμμα στην Ανατολή: Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη , στο πλαίσιο της έκθεσης Θεόδωρος Ράλλης. Με το βλέμμα στην Ανατολή διοργανώνει την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου μια επιστημονική ημερίδα.


Στόχος της ημερίδας είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Δύση κατανοεί την Ανατολή, στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και την εικόνα της Ανατολής όπως προβάλλεται μέσα από τις διαφορετικές αναπαραστάσεις της στην τέχνη και τη λογοτεχνία . Επιπλέον επιδιώκεται η γνωριμία του κοινού με τα ερωτήματα και τις συνεχείς ανασκευές που προκύπτουν από τη μελέτη της εικόνας της Ανατολής και η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κύριο άξονα το «εμείς» και οι «άλλοι».


Στην ημερίδα συμμετέχουν οι εξής ομιλητές:

Αποστόλου Ειρήνη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Γαλλικού πολιτισμού, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γάλλοι οριενταλιστές ζωγράφοι: από τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις στα έργα του ατελιέ

Παλιούρα Μίρκα, ιστορικός τέχνης, μέλος ΣΕΠ – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Θ. Ράλλης: διερευνώντας το βλέμμα

Πολίτης Αλέξης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Κωνσταντινούπολη στην Ελληνική πεζογραφία κατά τη δεκαετία 1861-1870: Μια παρουσία – απουσία

Παυλόπουλος Δημήτρης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γύζης στη Μικρά Ασία

Βενέτης Βαγγέλης, ιστορικός, υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος Μέσης Ανατολής, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής

Σήμερα οι Έλληνες μεταξύ Ανατολής και Δύσης


Συντονίζει η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


Στους φοιτητές θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Η 3η διάλεξη του Αντώνη Κωτίδη στο Μουσείο Μπενάκη
06.05.2016 10:57
Το Σάββατο 7 Μαϊου 2016, στις 19.00, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, πραγματοποιείται η 3η διάλεξη του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνη Κωτίδη.
Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
14.04.2016 14:44
Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Ακύρωση - Η τρίτη διάλεξη του Αλέξη Κωστίδη στο Μουσείο Μπενάκη
25.02.2016 15:13
Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στις 19.00, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, πραγματοποιείται η 3η διάλεξη του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνη Κωτίδη. - Η διάλεξη ακυρώνεται