Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015 από το Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015 από το Σχολείο του Σινεμά

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015 έχει διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες. Η έναρξή του προγραμματίζεται για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015 και οι παρουσιάσεις – ανοιχτά εισαγωγικά μαθήματα του σεμιναρίου την Κυριακή 8 & 15 Φεβρουαρίου 2015, στις 17.00.

 

Οι μαθητές θα διδαχτούν τις βασικές αρχές της Σκηνοθεσίας, τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. Το σεμινάριο έχει πρακτική κατεύθυνση χωρίς να λείπει η παροχή της απαραίτητης θεωρητικής γνώσης μέσω κυρίως της προβολής και ανάλυσης αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών μεγάλων δημιουργών στον προτζέκτορα. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους σπουδαστές να καταλάβουν πως κατασκευάζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

 

Ύλη του σεμιναρίου αποτελούν οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας κινηματογράφου με τις οποίες οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή εκτός από το “θεωρητικό” μέρος (γιατί στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι) μέσω ασκήσεων αλλά και με το γύρισμα ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους (από 3-6 λεπτά διάρκεια). Μια επίλεκτη ομάδα διδασκόντων θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα καθοδηγώντας τους σπουδαστές σε κάθε βήμα τους (Γιώργος Μουζακίτης, Νίκος Λερός, Οδυσσέας Παυλόπουλος, Γιάννης Καραμπίτσος κ.α.)

 

Τα πρώτα 8 Μαθήματα είναι αφιερωμένα στο θεωρητικό κομμάτι της εκμάθησης των βασικών αρχών της σκηνοθεσίας αλλά και της κινηματογραφικής γλώσσας, σε μια σύντομη ιστορία των ρευμάτων του κινηματογράφου και των μεγάλων δημιουργών,  ενώ τα υπόλοιπα 16 μαθήματα περιλαμβάνουν την προετοιμασία της συλλογικής ταινίας μικρού μήκους μέσω σκηνοθετικών ασκήσεων που θα αφορούν την διεύθυνση παραγωγής, το σενάριο , την υποκριτική, την εικονοληψία, την ηχοληψία την σκηνογραφία με τον κάθε σπουδαστή να συμμετέχει στα γυρίσματα των ασκήσεων σε άλλο ρόλο κάθε φορά. Στα 16 αυτά μαθήματα περιλαμβάνονται τα μάστερκλας που δεν θα υπερβούν τα 4 , οι πρόβες, τα γυρίσματα και το μοντάζ της ολιγόλεπτης εκπαιδευτικής ταινίας. 2 Μαθήματα είναι αφιερωμένα στα γυρίσματα (τα οποία όμως θα πραγματοποιηθούν κατ΄εξαίρεση όχι σε 2 τρίωρα αλλά σε 2 οχτάωρα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο το πιθανότερο) και 2 στο μοντάζ.

 

Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις προβολές και συζητήσεις του Σεμιναρίου Ιστορίας Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου δωρεάν και αν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν ολόκληρο, με το 1/3 του κόστους του. Διατίθεται δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. 

 

Συντονιστής του σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και μοντέρ).

 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 16:11
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για το νέο έτος.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016 -2017 από το Σχολείο του Σινεμά
14.09.2016 17:34
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί και φέτος στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για τη νέα σεζόν 2016 -2017.
121 Χρόνια Κινηματογράφου σε 12 μαθήματα στο Σχολείο του Σινεμά
13.09.2016 17:23
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ένα Συναρπαστικό Ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Κινηματογράφου - 12 Μαθήματα Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου για όλους τους λάτρεις της μεγάλης οθόνης.
Ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας στο Σχολείο του Σινεμά
14.07.2016 14:40
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας, από 18- 31 Ιουλίου 2016, σε καλοκαιρινή τιμή έκπληξη, με δημιουργία και μοντάζ δίλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά
04.05.2016 13:12
Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.