Από 2 Μαρτίου 2015, ο Αλέξης Σταμάτης παρουσιάζει ένα συγγραφικό εργαστήρι δέκα συναντήσεων στο Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού.

Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή. Ο στόχος είναι μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, διάδραση, συνομιλία με καλεσμένους αλλά κυρίως ασκήσεις και εργασία μέσα στην τάξη, να εξελίξει ο κάθε ένας την δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξουμε ένα συγκεκριμένο κείμενο, – ο καθένας φυσικά το δικό του, το οποίο θα «χτίζεται» μάθημα το μάθημα.

Θα ασχοληθούμε με πιο προχωρημένες τεχνικές αφήγησης και θα πειραματιστούμε με ελεύθερο τρόπο πάνω σε βασικά είδη της λογοτεχνίας ανάλογα με τι ενδιαφέρει τον καθένα.

Στόχος μας είναι, κάθε μαθητής, φεύγοντας από το σεμινάριο αυτό, να έχει δημιουργήσει – ανάλογα με την επιθυμία του – μια «πρώτη ύλη» για κάτι που θα ήθελε να δουλέψει: είτε έναν ολοκληρωμένο σκελετό για ένα μυθιστόρημα, είτε την αρχή ενός μυθιστορήματος, μια νουβέλα, ένα θεατρικό έργο ή ένα μέρος του, μια συλλογή διηγημάτων ή ένα μέρος της. Εδώ το πεδίο είναι ιδιαίτερα ευρύ και αφορά στην ιδία επιθυμία του μαθητή, το στυλ και τη «φωνή» του.

Εκείνο, λοιπόν, στο όποιο εστιάζουμε είναι η ίδια πράξη της γραφής προσπαθώντας μέσω της διαδικασίας (που είναι το σημαντικότερο κομμάτι) να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, φυσικά πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Επίσης, θα υπάρξουν από πλευράς μου βιβλιογραφικές προτάσεις, και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής αλλά και της εκτός σεμιναρίου επαφής μεταξύ μας, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου. Θα είχε ενδιαφέρον αν στο τέλος του εργαστηρίου εκδίδαμε σε e-book μια συλλογή του εργαστηρίου – ένα κείμενο μικρής φόρμας διήγημα από το κάθε μαθητή.

Τέλος, θα έχουμε οπωσδήποτε καλεσμένο από εκδοτικό οίκο για να συζητήσουμε επί του πρακτέου πώς μπορούμε να εξελίξουμε το υλικό, που θα έχουμε είτε σχεδιάσει, είτε παράγει.