Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο Φιλόσοφος του Γιάννη Πάνου

Ο Φιλόσοφος του Γιάννη Πάνου
Με μια επιτυχημένη παράσταση που ανέβηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και σε έναν ρόλο που της χάρισε το Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2006 επιστρέφει φέτος η διακεκριμένη σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη .

Ο Φιλόσοφος , είναι το τρίτο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα Ιστορία των Μεταμορφώσεων του συντρόφου της ζωής της Γιάννη Πάνου και αφορά στην ιστορία του Μιχαήλ Ψελλού, ενός εξέχοντος πολιτικού και φιλοσόφου που έζησε κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. στη διάρκεια της πιο πολυτάραχης και σκοτεινής περιόδου του Βυζαντίου.

Κορυφαίος λόγιος της εποχής του – ο ύπατος των φιλοσόφων-  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με έντονη ανάμειξη στις ραδιουργίες της αυλής, ο φιλόσοφος Ψελλός, χαρακτηρίστηκε πρόδρομος της Αναγέννησης και συγκρίθηκε με τον Βολταίρο, τον Φραγκίσκο και τον Ρογήρο Βάκωνα.

Μέσα από την αφήγηση του πολυτάραχου βίου του διαγράφονται με ανάγλυφο τρόπο η ζωή και η κοινωνία του Βυζαντίου, τα φιλοσοφικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά ρεύματα, ακόμα οι αιρέσεις, οι αποκλίσεις.

Η Ρούλα Πατεράκη ερμηνεύει ένα αντρικό λογοτεχνικό πρόσωπο.
                  

Σχετικές ειδήσεις
Shakespeare’s Villains, του Steven Berkoff στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 14:43
Ένα one-man show στα αγγλικά που εξερευνά τον ψυχισμό των μοχθηρών χαρακτήρων «Shakespeare’s Villains». Μια παράσταση που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία στο Γουέστ Εντ και περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, με τον σπουδαίο Steven Berkoff [Στήβεν Μπέρκοφ] να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, σε ένα αυτοσχεδιαστικό one man show στα αγγλικά, εμπνευσμένο από τους «κακούς» του Σαίξπηρ.
No man's land, της Alexandra Badea στο Από Μηχανής Θέατρο
31.10.2016 15:40
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση στη χώρα μας της βραβευμένης στη Γαλλία Ρουμάνας συγγραφέα Alexandra Badea, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες φωνές της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Θεταρικής Γραφής (Grand Prix de la Littérature Dramatique, 2013).
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων
28.07.2016 12:17
Η παράσταση «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου, μια συμπαραγωγή της ΛΥΚΟΦΩΣ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Milo Rau - «The Dark Ages»: Η σκοτεινή ιστορία της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Αθηνών
15.07.2016 17:10
Ο Ελβετός Μίλο Ράου, πρωτοπόρος συγγραφέας, σκηνοθέτης (θεάτρου και κινηματογράφου), δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικού Εγκλήματος (2007), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το «Hate Radio» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μάιος 2015), για να παρουσιάσει το «The Dark Ages», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.