Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

τα Κάτοπτρα και Άλλα: Έκθεση του Γιώργου Τσακίρη και Φώτη Μανδατζή στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

τα Κάτοπτρα και Άλλα: Έκθεση του Γιώργου Τσακίρη και Φώτη Μανδατζή στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Ο Γιώργος Τσακίρης δημιουργεί σε συνεργασία με τον Φώτη Μανδατζή κάτοπτρα και άλλα χρηστικά αντικείμενα, και η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την έκθεσή τους την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015.

 

Το κάτοπτρο μέσο οικείο αλλά και ταυτόχρονα απόμακρο, ένα μέσο προβληματισμού και οριοθέτησης για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου κατά βάση είναι ο μίμος του “εαυτού μας” ή του αντικειμένου που απεικονίζεται σ’ αυτόν.

 

Η  δια της όρασης λειτουργία του θεατή μπροστά στα  συγκριμένα κάτοπτρα, είναι καθοριστική, είναι  η ερμηνεία και η είσοδος του στο χώρο, ένα χώρο τρισδιάστατο και μεταβαλλόμενα.

 

Στα έργα των Τσακίρη και Μανδατζή γίνεται χρήση του κατόπτρου κάτω από μία νέα οπτική γωνία, για την οριοθέτηση του εσωτερικού με του εξωτερικού, του παλιού με το καινούριο, μέσα από το σμίλευμα ποικιλίας υλικών διότι το κάτοπτρο αυτοτελή ένα οικείο μέσο μίμησης και ηδονής για κάθε άνθρωπο, εξαιτίας της αντιληπτικής ικανότητας του τελευταίου.

 

Διάλογος με το φυσικό και το τεχνικό, πάντρεμα του συγκεκριμένου με το άγνωστο, συμβίωση του αρχαϊκού με το νέο.

 

Καθρέφτες, φωτιστικά, ηλεκτρικές λάμπες, πέτρες , κομμένοι κορμοί κρέμονται ορθοί αρρενωποί, μυθικά σύμβολα πρωτόγονα και ταυτόχρονα εκπολιτισμένα, έτοιμα αντικείμενα που παραπέμπουν σε παιδικές θύμησες συνυπάρχουν στα έργα που συνδημιουργούν οι δύο καλλιτέχνες .

 

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955.Μετά τις πρώτες του σπουδές στα ηλεκτρονικά , φεύγει στη Φλωρεντία όπου σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική . Διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

 

Ο Φώτης Μανδατζής γεννήθηκε το 1970 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Διδάσκει εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Οι  δύο καλλιτέχνες συνοδοιπόροι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 σε δρόμους και μονοπάτια του όρους Πάικου δημιουργούν.

Σχετικές ειδήσεις
Dreams and Fragments: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου
28.12.2016 17:04
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Λήδας Αλεξοπούλου, Άκη Καράνου, Εγκράτειας Ρούμπου με τίτλο Dreams and Fragments.
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
Placebo: έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
07.09.2016 16:43
Η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα με τίτλο Placebo.
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.