To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ανεβάζει την επιτυχημένη περσινή του παραγωγή Ιουλιανός ο Παραβάτης του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτα Τσακίρογλου.

Πρόκειται για ένα έργο αιρετικό, προκλητικό, βαθιά θρησκευόμενο και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.),στη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας ,βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία ,συνέδεσε τ’όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία.

Χαρακτηρίστηκε από την εκκλησία πολέμιος του χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο , Παραβάτης ,αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο ,που στην πραγματικότητα επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του Ελληνικού πνεύματος με την χριστιανική πίστη.

Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στην χριστιανική θρησκεία ,το έργο μας μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.

Σ’ ένα τοπίο ερήμου ,στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του και την επιτακτική αναγκαιότητα της φυσικής του εξόντωσης.

Tην παράσταση της Δευτέρας, 27 Οκτωβρίου, έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Παίζουν οι: Εύη Σαρμή, Μαρίζα Τσάρη, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος  Παπαστεργίου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θανάσης Κεραμίδας Χρήστος Σουγάρης, Διονύσης Μπουλάς, Δήμος Κουτρούλης ,Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Κώτσος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Τάσος Πανταζής, Ευθύμιος Παππάς, Γιάννης Ιτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιώργος Καύκας, Στέργιος Τζαφέρης ,Στέλιος Ανδρονίκου ,Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αργύρης Σαζακλής, Μιχάλης Σιώνας ,Τάκης Στάγκος.