Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Ιουλιανός ο Παραβάτης σε σκηνοθεσία Ν.Τσακίρογλου

Ιουλιανός ο Παραβάτης σε σκηνοθεσία Ν.Τσακίρογλου
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ανεβάζει την επιτυχημένη περσινή του παραγωγή Ιουλιανός ο Παραβάτης του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτα Τσακίρογλου.

Πρόκειται για ένα έργο αιρετικό, προκλητικό, βαθιά θρησκευόμενο και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.),στη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας ,βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία ,συνέδεσε τ’όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία.

Χαρακτηρίστηκε από την εκκλησία πολέμιος του χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο , Παραβάτης ,αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο ,που στην πραγματικότητα επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του Ελληνικού πνεύματος με την χριστιανική πίστη.

Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στην χριστιανική θρησκεία ,το έργο μας μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.

Σ’ ένα τοπίο ερήμου ,στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του και την επιτακτική αναγκαιότητα της φυσικής του εξόντωσης.

Tην παράσταση της Δευτέρας, 27 Οκτωβρίου, έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Παίζουν οι: Εύη Σαρμή, Μαρίζα Τσάρη, Αστέρης Πελτέκης, Χρήστος  Παπαστεργίου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θανάσης Κεραμίδας Χρήστος Σουγάρης, Διονύσης Μπουλάς , Δήμος Κουτρούλης ,Στράτος Τρίπκος, Γιώργος Κώτσος, Γιάννης Παρασκευόπουλος , Τάσος Πανταζής, Ευθύμιος Παππάς , Γιάννης Ιτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιώργος Καύκας, Στέργιος Τζαφέρης ,Στέλιος Ανδρονίκου ,Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Αργύρης Σαζακλής, Μιχάλης Σιώνας ,Τάκης Στάγκος.

Σχετικές ειδήσεις
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
«Ο μικρός αδελφός» της Μαριέλλης Σφακιανάκη Μανωλίδου στο Θέατρο ΕΝ-Α
21.09.2016 15:43
Η Ομάδα ΕΝ-Α, συμμετέχοντας στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των ΕΝ.Π.ΑΝ, παρουσιάζει το έργο «Ο μικρός αδελφός» της Μαριέλλης Σφακιανάκη Μανωλίδου, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση, από 1 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο ΕΝ-Α.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη σε περιοδεία
12.05.2016 15:27
Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και κατόπιν σε περιοδεία σε όλη τη χώρα, οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν επίσης ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αλμπέρτο Φάϊς, με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.