Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Άλκηστις: η όπερα του Θεόδωρου Στάθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Άλκηστις: η όπερα του Θεόδωρου Στάθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα Αλεξάντρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δίνεται σε παγκόσμια πρώτη η παράσταση της Όπερας "Άλκηστις" του Θεόδωρου Χρ. Στάθη (διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτά, με διάλειμμα μεταξύ των δύο πράξεων της Όπερας).


Η παράσταση είναι υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.


Το λιμπρέτο της Όπερας βασίζεται στην αρχαία ελληνική τραγωδία του Ευριπίδη και ο στόχος αυτού του εγχειρήματος, που διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία "ΙΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ", είναι η δημιουργία ενός ταμείου που θα διατεθεί με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, από ειδική για το σκοπό αυτό επιτροπή, σε Έλληνες συνθέτες με σκοπό τη σύνθεση όπερας που θα αντλεί τη θεματολογία της από Αρχαία Ελληνική Τραγωδία .


Θα γίνει προσπάθεια, οι τρεις καλύτερες να ανεβαστούν σε ειδικό κύκλο εκδηλώσεων, σε κατάλληλα θέατρα στην Ελλάδα.


Επομένως το εγχείρημα απευθύνεται στους έλληνες δημιουργούς που τους καλεί να συμμετέχουν ώστε η απάντηση του Ισπανού διανοούμενου Ortega Y Gasse, στο ερώτημα: "Τι σημαίνει σε αυτόν μια Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ;", που ήταν: "Μια όπερα που δεν έχουμε ακούσει", να βρει αντίκρισμα.


Το έργο του κ. ΣτάθηΜουσική Σύνθεση , Λιμπρέτο και Ενορχήστρωση – προσφέρεται αφιλοκερδώς για το σημαντικό αυτό σκοπό.


Αφιλοκερδώς προσφέρεται και η σκηνοθεσία / κίνηση της κας Έρσης Πήττα, καθώς και η διεύθυνση της Ορχήστρας κ. Ραφαήλ Πυλαρινού.


Όλοι οι συντελεστές συμπίεσαν το κόστος συμμετοχής τους στο ελάχιστο δυνατό, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος.


Συμμετέχει η Ορχήστρα Academica Αθηνών.

Διανομή.
Άλκηστη: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Σοπράνο
Άδμητος: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Βαρύτονος
Απόλλωνας: Γιάννης Φίλιας, Τενόρος
Ηρακλής: Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Τενόρος
Θάνατος/ Φέρη: Διονύσης Τσαντίνης, Μπάσος
Τροφός: Σταματία Μολλούδη, Μεσόφωνος
Υπηρέτης: Κώστας Ζαμπούνης, Τενόρος

Χορωδιακό Σύνολο: Λητώ Μεσσήνη, Υψίφωνος
Αλεξάνδρα Καπάνταη, Υψίφωνος
Κων/να Στράνη, Μεσόφωνος
Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαρύτονος
Σωτήρης Τριάντης, Βαρύτονος

Χορευτές: Μαρία Περδίκη
Δήμητρα Κόκκορη
Μαρίνα Ράμμου
Πηνελόπη Μωρούτ
Μαρία Μανουκιάν
Κων/να Τσίβου
Αντώνης Στρούζας
Αθανάσιος Ζερβόπουλος
Περικλής Σκορδέλης               

Σκηνογράφος: Τίτη Κυριακίδου
Χορογραφίες: Paul Blackman και Christine Gurelis
Μουσική Προετοιμασία: Βικτώρια Κιαζίμη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή

Σχετικές ειδήσεις
Ναμπούκο, του Giuseppe Verdi από το MET HD Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.01.2017 13:02
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας προσκαλεί σε ακόμη μία απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Στην παράσταση του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2017 θα απολαύσουμε την όπερα του Βέρντι, Ναμπούκο.
Η όπερα «Φροσύνη» από την Ομάδα Ραφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.12.2016 17:11
Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής και του λαμπρού εκπροσώπου της Παύλου Καρρέρ, η Όπερα «Φροσύνη» παρουσιάζεται από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου Όπερα στο Μέγαρο.
Η συγκινητική επιστροφή της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη
19.04.2016 13:00
Την Παρασκευή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του νέου κύκλου παραστάσεων της Φόνισσας, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη προκάλεσε συγκίνηση και ενθουσιασμό στο κοινό, το οποίο αποθέωσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής.
Επιπλέον συναυλία για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.02.2016 16:42
Πέντε sold out και 6η συναυλία της Άλκηστης! Μετά την τεράστια ζήτηση και για την πέμπτη συναυλία της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ευχαριστεί το κοινό και προσθέτει ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ, τελευταία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου!
Εμείς κι ο κόσμος V: η 5η συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.01.2016 15:45
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται με χαρά τον 20χρονο φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο, νικητή του 2ου Διαγωνισμού Φλάουτου «Urs Rüttimann» (Απρίλιος 2015, Ωδείο Αθηνών), στην πέμπτη συναυλία του φετινού θεματικού της κύκλου «Εμείς κι ο κόσμος», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.