Μία άκρως προσωπική Οδύσσεια, η οποία συνομιλεί γόνιμα με αρχετυπικές όψεις της γυναικείας ταυτότητας, αποτελεί η έκθεση της Φλωρεντίας Οικονομίδου με τίτλο «Το όνομά μου είναι καμία», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, από 9 Φεβρουαρίου έως 29 Μαρτίου 2015.

Καθώς «η ζωή μόνον εύκολη δεν είναι…», όπως μας προϊδεάζει ο τίτλος ενός εκ των έργων της έκθεσης, μέσα από επιμέρους επεισόδια της Οδύσσειας, αναδεικνύονται θεμελιώδη θέματα της ανθρώπινης εμπειρίας, όπως η νοσταλγία, η διαχείριση της βίας, ο θάνατος, κυρίως όμως η σχέση με τον Άλλο, τον Άνδρα, ως πραγματικό πρόσωπο, ερωτικό σύντροφο, απόντα ή παρόντα…

Η έκθεση είναι μία εγκατάσταση στον χώρο της Πινακοθήκης, η οποία περιλαμβάνει  εικαστικά τυπώματα μεγάλου μεγέθους και  μία προβολή video – animation με μουσική επένδυση. Στα έργα της καλλιτέχνιδος, θα βρει κανείς αναφορές σε έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Ουτσέλο, Φρίντριχ, Χοκουσάι και Φαίδιμος, ενώ η χρήση της τεχνολογίας σε γόνιμο διάλογο με το εξαιρετικό σχέδιο διαμορφώνουν ένα προσωπικό περιβάλλον που παρουσιάζει σύγχρονο εικαστικό ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Φλωρεντία Οικονομίδου με σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Ανήκει στη νέα γενιά καλλιτεχνών, που παντρεύει τα παραδοσιακά με τα νέα μέσα και συγκεκριμένα το σχέδιο και την υφή του χαρακτικού τυπώματος με τη δουλειά του υπολογιστή και το video animation. Στη δουλειά της παρατηρούμε την επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες, όπως η ποιότητα στο σχέδιο και η αναγωγή της διακοσμητικότητας σε αισθητική αξία παράλληλα με τη χρήση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσδίδει η επεξεργασία σε υπολογιστή και video.