Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Kick Out the Jams: Έκθεση του Helmut Middendorf στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Kick Out the Jams: Έκθεση του Helmut Middendorf στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την δουλειά τoυ Helmut Middendorf από την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015. Στην τωρινή έκθεση με τίτλο “Kick Out the Jams”, ο Middendorf παρουσιάζει μια σειρά ζωγραφικών έργων της πρώιμης νεο-εξπρεσιονιστικής περιόδου της δεκαετίας του ‘80 καθώς και μια σειρά από ακρυλικά σε χαρτί της ίδιας εποχής.

 

Τα έργα του Middendorf εκείνης της περιόδου είναι ζωγραφική σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων, που συνδυάζουν δυνατά και επιθετικά χρώματα με έντονα κοντράστ. Πρόκειται για χειρονομιακή ζωγραφική, όπου η μετατροπή είναι γρήγορη και αυθόρμητη. Αναφέρονται σε προσωπικές εμπειρίες, απεικονίζουν εικόνες από την καθημερινότητα, εστιάζοντας στη ανθρώπινη φιγούρα, στην αρχιτεκτονική, στη μουσική και ευρύτερα στη ζωή σε μία μεγαλούπολη όπως το Βερολίνο. Η θεματική των έργων σε χαρτί που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι παρόμοια με εκείνη των ζωγραφικών έργων. Ο Middendorf μετατρέπει εικόνες της καθημερινότητας σε μεγάλης διαστάσης έργα σε χαρτί, περιορίζοντας την πραγματικότητα σε επιλεγμένες λεπτομέρειες.

 

Πίνακες του Middendorf από την ίδια περίοδο θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο σε μία μεγάλη ομαδική έκθεση στο Staedel Museum της Φρανκφούρτης, με τίτλο “Die 80er. Figurative Malerei in der BRD”.

 

Ο Helmut Middendorf γεννήθηκε το 1953 στο Dinklage της Γερμανίας. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Από τις αρχές της δεκατίας του ’80, υπήρξε μέλος του διάσημου γκρουπ “Neue Wilde”. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Οι πιο πρόσφατες, “Chambres d’ Amis – Collectiepresentatie”, S.M.A.K., Gent, Βέλγιο (2012); “Gegenwartskunst”, Staedel Museum, Φρανκφούρτη (2012); “Schlachtpunkt Malerei der 80er Jahre”, Kunsthalle Darmstadt, Γερμανία (2012); “The Last Grand Tour”, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2011); “Neue Wilde”, ARKEN – Museum, Δανία (2010); “40 Jahre Gegenwart” Deutsche Bank - Collection, Λουξεμβούργο (2010); “Neoexpressionistic paintings from Berlin: Gift of Susan and Martin Sanders, New York”, Museum of Modern Art Tel Aviv, Ισραήλ (2010).

 

Έργα του Middendorf βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές Μουσείων διεθνώς, όπως Guggenheim Museum, New York; Aros Museum, Aarhus Denmark; Musée Centre Pompidou, Paris; Museum für moderne Kunst Frankfurt; Museum for Hedendagse Kunst Gent, Belgium καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Το 2015 θα εκδοθεί ένας καινούργιος κατάλογος με έργα του Middendorf της δεκαετίας του ’80 από το Kerber Verlag.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Logos, Stripes and Splashes: Έκθεση του Helmut Middendorf στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
17.11.2016 17:30
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Logos, Stripes and Splashes” με καινούργια ζωγραφικά έργα τoυ Helmut Middendorf από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».
ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
23.05.2016 10:24
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.