Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Τελευταίο αντίο στην εικαστικό Ελευθερία Δροσάκη

Τελευταίο αντίο στην εικαστικό Ελευθερία Δροσάκη

Η Ελευθερία Δροσάκη, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες εικαστικούς δημιουργούς, της οποίας το ταλέντο επεκτεινόταν από την ζωγραφική και την κεραμική, μέχρι τη χαρακτική , τη γλυπτική και τη λογοτεχνία , «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων.


Η κηδεία της έγινε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στο Νεκροταφείο Κηφισίας.


Η Ελευθερία Δροσάκη, γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη, από γονείς Μικρασιάτες. Μέσα στην Κατοχή, μαθήτρια ακόμη στο Γυμνάσιο, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Τα βιώματά της από την Κατοχή, την Αντίσταση και τις διώξεις στα χρόνια του εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά χρόνια, τα κατέγραψε στο βιβλίο της «Εν Θεσσαλονίκη» .

Τα πρώτα της μαθήματα στην κεραμική πήρε από τον κρητικής καταγωγής αγγειοπλάστη, παππού της, Δημήτρη Δροσάκη (καταγόταν από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου) και στα λαϊκά εργαστήρια του Μηνά Αβραμίδη, επίσης πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη και των Γιάννη και Μιχάλη Μεϊμάρη. Το 1946 η Ελευθερία Δροσάκη παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη, Π. Μαθιόπουλο και αργότερα συνέχισε τις σπουδές κεραμικής στην Ελβετία και την Ιταλία.

Η Ελευθερία Δροσάκη ασχολήθηκε πρωτίστως με την κεραμική χωρίς όμως να εγκαταλείψει και την ζωγραφική. Παράλληλα με τη Σχολή Καλών Τεχνών, πριν και μετά ως το 1955, εργάστηκε κυρίως σε αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων επάνω σε περγαμηνή. Δίδαξε κεραμική στην Σχολή Κεραμικής της ΧΕΝ, σε ομάδες γυναικών από ξένες χώρες, στη γερμανική σχολή και στα εκπαιδευτήρια «Πόλκα-Φρόελεν». Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος των Κέντρων Τέχνης, Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Από το 1955 είχε δικό της εργαστήριο και από το 1963 μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Εργάσθηκε σε «μυθικούς» χώρους για την ιστορία της σύγχρονης κεραμικής: Εργοστάσια Δεπάστα, Κεραμεικός, Δηλαβέρη, Κεράμειος, Κιουτάχεια, εργαστήρια Σπυροπούλου, Οδαμπασόγλου, Κέραμος, Καρέλα, Αλάτση…

Έργα της υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σε προσόψεις εκκλησιών και μοναστηριών όπως και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ελευθερία Δροσάκη συμμετείχε σε πολλές πανελλήνιες και ξένες καλλιτεχνικές εκθέσεις κεραμικής από το 1960 μέχρι σήμερα και έχει επίσης στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο της στην κεραμική ενώ για την προσφορά της, της απονεμήθηκε τιμητική σύνταξη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην οικογένεια της Ελευθερίας Δροσάκη εκφράζει τα συλληπτήρια του το Εικαστικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι επιβίωσης: Έκθεση φωτογραφίας στην Δράμα
14.12.2016 15:30
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τον Δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο της «Ονειρούπολης», παρουσιάζουν την έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία» στη Δράμα.
Έκθεση Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος»
17.06.2016 13:52
Έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη θα φιλοξενήσει ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου 2016.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.
Όραμα και Δημιουργία – Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική: έκθεση στο Τελλόγλειο
03.03.2016 10:27
Όραμα και δημιουργία: Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική. Μια έκθεση που σκιαγραφεί την πορεία ενός άνδρα προς την επιτυχία, ενός έθνους προς την ελευθερία, μιας τολμηρής γενιάς νέων ζωγράφων προς τον μοντερνισμό.