Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, η έκθεση ζωγραφικής, του Άγγελου Χανιώτη, με τίτλο Κουνελότρυπα.

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Κουνελότρυπα ο Άγγελος Χανιώτης επιχειρεί να αποτυπώσει, μέσα απο μια σειρά ζωγραφικών έργων και σχεδιίων, εικαστικά τη στιγμή που η προβληματική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τον ίδιο του τον εαυτό βρίσκεται, όχι σε ένα τέλμα, αλλά σε ένα στάδιο μετάβασης. Μετάβασης από το σκοτάδι στο φως, από την παραίτηση και την αδράνεια στην ελπίδα και τη δράση. Τα σημάδια είναι όλα εκεί και οδηγούν σε μία διαφορετική ερμηνεία των φαινομένων που ξετυλίγει τη διορατική και αισιόδοξη αφήγηση του καλλιτέχνη. Αρκεί να τα εντοπίσουμε και να τα ακολουθήσουμε σε μια διαδρομή που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την “κουνελότρυπα”.

Ο ιδιόμορφος συνδυασμός του σουρεαλιστικού με το συμβολικό στοιχείο που χαρακτηρίζουν την εικαστική γλώσσα του καλλιτέχνη δημιουργούν έναν κόσμο αινιγματικό που μαγνητίζει το βλέμμα και κεντρίζει τον νου και την φαντασία. Το οργανικό κτίριο, ως προέκταση και ως μεταφορά του ανθρώπου και των σχέσεών του με το φυσικό περιβάλλον, τίθεται στο επίκεντρο της σειράς των σχεδίων που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης. Υιοθετεί την καθαρή, γραμμική γλώσσα του αρχιτεκτονικού σχεδίου με μία δημιουργική, παιγνιώδη διάθεση. Το ερημωμένο τοπίο κυριαρχεί στα ζωγραφικά έργα.

Ο κλειστός από το βαρύ νέφος ουρανός, η ελάχιστη βλάστηση, τα πλάσματα-παρατηρητές με τα ανθρώπινα σώματα και τα κεφάλια ζώων, τα έντομα, τα διάσπαρτα περίεργα οχυρωματικά κτίσματα (πύργοι, τείχη), οι στρατιωτικού τύπου εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, η ένθετη εικόνα ‘no signal’ – όλα αυτά δημιουργούν μια ισορροπία ασθενική και υποτονική.

Στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο του Άγγελου Χανιώτη ο άνθρωπος είναι απαλλαγμένος από συμπλέγματα ανωτερότητας απέναντι στη φύση. Συμπλέγματα που τον διακατείχαν στο παρελθόν και αποτέλεσαν την αιτία της δυναστικής και καταστροφικής δράσης του απέναντι σε αυτή. Είναι έτοιμος να απεκδυθεί κάθε είδους προσωπείο και από παθητικός παρατηρητής να μετατραπεί σε δυναμικό ον που θέτει τη σχέση του με τη φύση σε νέα βάση, εξαλείφοντας κάθε ίχνος ανταγωνισμού και στοχεύοντας σε μία αρμονική, εποικοδομητική και επί ίσοις όροις συμβιωτική σχέση με αυτή.

Η έκθεση συνοδεύεται απο κείμενο της ιστορικού τέχνης Ελένης Ζυμαράκη Τζώρτζη.