Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

ELΑΙώNAS Festival 2015: κάλεσμα συμμετοχών

ELΑΙώNAS Festival 2015: κάλεσμα συμμετοχών

Μετά το 1o Loft Jazz Festival (in a secret place) που πραγματοποιήθηκε στο μυστικό λοφτ της Αθήνας τον Ιούνιο 2014, η ίδια δημιουργική ομάδα εμπνέεται από τον ιστοριοδίφη, λογοτέχνη, περιπατητή και ποιητή Δημήτριο Καμπούρογλου και επιστρέφει διοργανώνοντας το ELAIώNAS FESTIVAL 2015, το πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στην περιοχή του Ελαιώνα.


Αφορμή υπήρξε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» της Φένιας Παπαδόδημα, που υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ.
 

Για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαϊου, ο Ελαιώνας ζωντανεύει! Ζωντανεύει με δράσεις καθημερινές σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από το ευρύ θέμα του Ελαιώνα. Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: Θέατρο, Χορός, Μουσική , Performance, Εικαστικά , Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Video art, Ντοκιμαντέρ , Εκπαίδευση & Ομιλίες .
 

Δηλώστε συμμετοχή στο elaionasfestival2015@gmail.com έως 15 Φεβρουαρίου 2015.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και οι τόποι δράσεις θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου 2015.
 

Λίγα λόγια για την ιδέα πίσω από το ELAIώNAS FESTIVAL 2015
 
Αφορμή για τη δημιουργία του ELAIώNAS FESTIVAL 2015 αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» της Φένιας Παπαδόδημα (εκδόσεις Γαβριηλίδης), εμπνευσμένης από το έργο του Δημήτριου Καμπούρογλου «Ο Αναδρομάρης της Αττικής».
 
Ο μοναδικός αυτός αθηναιογράφος καταγράφει στιγμιότυπα της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από τις εμπνευσμένες περιηγήσεις του στην Αθήνα και την Αττική. Τα σχόλια του αφορούν τόσο στην εξέλιξη της πνευματικής παράδοσης όσο και στη μεταμόρφωση του ίδιου του φυσικού τοπίου.
 
Διαβάζοντας τις γλαφυρές περιγραφές του, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τους συνδετικούς κρίκους της «κρυφής» ελληνικής ζωής από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ψηλαφεί τον σφυγμό μιας Ελλάδας αόρατης, εξαφανισμένης αλλά και τραγικά οικείας. Σαν έμπειρος φωτογράφος «αποθανατίζει» φυσικά τοπία, μνημεία και απίθανες γωνιές της  ευρύτερης Αθήνας . Στη συνέχεια αφήνεται στους συνειρμούς της μνήμης και της φαντασίας του που άλλοτε συνθέτουν κομμάτια της αληθινής ιστορίας, άλλοτε θρύλους ξεχασμένους κι άλλοτε προσωπικές αναπολήσεις και στοχασμούς συχνά με πολύ χιούμορ. Ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς αποτελεί κυρίαρχο θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Καμπούρογλου.
 
Σήμερα ο ελαιώνας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο η ταμπέλα του μετρό «Ελαιώνας».
 
Το ιερό δάσος που απλωνόταν από την Ιερά οδό μέχρι το όρος Αιγάλεω έχει πλέον εξαφανιστεί ολοσχερώς. Ελάχιστα σημεία, όπως η «Ακαδημία του Πλάτωνα» που αποτελούσε μέρος του ελαιώνα, μας επιτρέπουν να υποθέσουμε την ανεκδιήγητη ομορφιά, την αλλοτινή ωραιότητα του τοπίου. Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει περιπέσει κυριολεκτικά στη δίνη της πιο άγριας πλευράς της εκβιομηχάνισης. Ρύπανση, σκουπίδια, εξαθλίωση. Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί  κάτι τέτοιο.
 
Γο ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας  καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε θεματικές που στρέφονται και άπτονται του Ελαιώνα ακόμη και μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική ματιά. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της περιοχής. Πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες μπορεί ν’ αποτελέσει οποιοδήποτε κείμενο , ταινία, μουσική , επιστημονική έρευνα, ιστορική αναδρομή ή άλλο τεκμήριο που σχετίζεται με τον Ελαιώνα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πειραματισμούς έμπνευσης!


ELAIώNAS FESTIVAL 2015 / Δημιουργική Ομάδα:
Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Παυλίνα Ζάχρα, Άρης Ασπρούλης
 
ELAIώNAS FESTIVAL 2015 / Επιστημονικοί & Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες:
Σίσσυ Παπαθανασίου, Καλή Κυπαρίσση, Λαοκρατία Λάκκα, Δρόσω Κατσίλα, Μενέλαος Κυπαρίσσης, Κρίστελ Καπερώνη κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις
Photocitizens: Κάλεσμα συμμετοχών
03.11.2016 16:21
Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photocitizens στα πλαίσια του project Εθνική Ταυτότητα προσκαλεί φοιτητές και ενήλικες να υποβάλλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Photometria International Photography Festival.
Elaiώνας Festival 2016: Το πρόγραμμα
05.05.2016 12:45
Το ELAIΩNAS FESTIVAL 2016 επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2016 σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.
48FILM Festival: Κάλεσμα συμμετοχών
19.04.2016 12:40
48FILM Festival: Δημιούργησε μια μικρού μήκους ταινία σε 48 ώρες η οποία θα παιχτεί στο Directors Guild of America στο Hollywood και διεκδίκησε το μεγάλο έπαθλο των $100.000 δολαρίων!
2ο Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας Inport: Κάλεσμα συμμετοχών
08.04.2016 15:02
Το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT» / INPORT FESTIVAL για 2η συνεχή χρονιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 15 και 16 Ιουνίου.
Κόκκινη κλωστή: Κάλεσμα συμμετοχών για το Φεστιβάλ παραμυθιού
07.04.2016 15:37
Το Φεστιβάλ παραμυθιού Κόκκινη κλωστή επιστρέφει για 2η χρονιά, από 20 Μαΐου έως 19 Ιουνίου 2016, στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε Καλλιτέχνες - Δημιουργούς.