To Suono Italiano είναι ένας κύκλος συναυλιών που παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς ερμηνευτές μουσικής δωματίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το CIDIM (Εθνική Επιτροπή Ιταλίας για τη Μουσική) και την υποστήριξη του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 21.00 θα παρακολουθήσουμε:

Johannes Brahms (1833‐1897)
Sonata n. 2 in Mi♭M op. 120
Allegro amabile
Allegro appassionato
Andante con moto

Carlos Guastavino (1912‐2000)
Sonata
Allegro deciso
Andante
Rondò ‐ Allegro spiritoso

Ferruccio Busoni (1866‐1924)
Suite op. 10
Improvvisata
Barcarola
Elegia
Danza campestre
Tema variato
Serenata

Francis Poulenc (1899‐1963)
Sonata
Allegro tristamente
Romanza
Allegro con fuoco

CALOGERO PALERMO, κλαρινέτο
MICHELANGELO CARBONARA, πιάνο

Ο Calogero Palermo (Καλότζερο Παλέρμο), πρώτο κλαρινέτο της Ορχήστρας της Όπερας της Ρώμης, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλαρινετίστες στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Αφού απέκτησε το δίπλωμα κλαρινέτου με άριστα από το Ωδείο “V. Bellini” του Παλέρμο, συνέχισε τη μουσική του τελειοποίηση στη Γενεύη δίπλα στον T. Friedli. Ξεκίνησε νωρίς την καριέρα του αναλαμβάνοντας, από το 1993 έως το 1996, τη θέση του πρώτου κλαρινέτου στο Θέατρο “V. Bellini” στην Κατάνια. Το 1997 κέρδισε το διαγωνισμό για τη θέση πρώτου κλαρινέτου στην Ορχήστρα της Όπερας της Ρώμης, ενώ συχνά προσκαλείται για την ίδια θέση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου και την Orchestra da Camera Italiana του Salvatore Accardo. Από το 2008 έως το 2012 υπήρξε μέλος της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού “Jeunesses Musicales” στο Βουκουρέστι και πολλών άλλων διαγωνισμών στην Ιταλία, αναπτύσσει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα στις σημαντικότερες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί από διάφορους ιταλικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες του με τη Rai Trade για την οποία ερμήνευσε σε ζωντανή εκτέλεση το Κοντσέρτο αρ. 1 σε φα ελάσσονα για κλαρινέτο και ορχήστρα, op. 73, του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ συμπράττοντας με την Ορχήστρα του Teatro Massimo “V. Bellini” της Κατάνια υπό τη διεύθυνση του Lu Jia, καθώς και με τη France Musique για την εκτέλεση του Kουιντέτου, 115, του Μπραμς σε σύμπραξη με τους Σολίστες την Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας. Ανάμεσα στους δημιουργούς που έχουν γράψει μουσική για εκείνον είναι οι: Luis Bacalov, Renato Chiesa, Claudio Cimpanelli, Antonio Fraioli και Nunzio Οrtolano. Παράλληλα με τη συναυλιακή δραστηριότητα, διδάσκει σε πολλά τμήματα ανώτατης εξειδίκευσης και master classes στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχει γράψει το εκπαιδευτικό βιβλίο “Soli d’orchestra” για κλαρινέτο και πιάνο. Προσκαλείται τακτικά ως μέλος κριτικής επιτροπής στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς για κλαρινέτο.

O Calogero Palermo παίζει ένα κλαρινέτο Buffet Crampon RC Prestige.

Γεννημένος το 1979 στο Σαλέρνο, ο Michelangelo Carbonara (Μικελάντζελο Καρμπονάρα) οφείλει τη μουσική του εκπαίδευση στο πιάνο κυρίως στους Sergio Perticaroli, William Grant Naborè και Fou Ts’ong. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών δίπλα στην Paola Barbera, ενώ στην ηλικία των έξι ετών άρχισε να συνθέτει και να εμφανίζεται στο κοινό. Πήρε το δίπλωμά του το 1996 με άριστα υπό την καθοδήγηση του Fausto Di Cesare.

Το 1999 ολοκλήρωσε το τριετές τμήμα τελειοποίησης στη Μουσική Ακαδημία Santa Cecilia με άριστα, αποσπώντας επιπλέον την υποτροφία καλύτερου αποφοίτου της χρονιάς. Τελειοποίησε την κατάρτισή του στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και στην Academie Musicale de Villecroze στη Γαλλία και έχει παρακολουθήσει master classes με τους Bruno Canino, Dominique Merlet και Gyorgy Sandor. Το 2001 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τα αποκλειστικά master classes στο Ιnternational Piano Foundation “Theo Lieven” στη Cadenabbia και στην International Piano Academy Lake Como με Πρόεδρο την Martha Argerich. Σπούδασε πιάνο δίπλα σε μεγάλα ονόματα, μουσική δωματίου με το Trio di Trieste και συνοδεία τραγουδιστών δίπλα στον Graham Johnson. Έχει αποσπάσει 17 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (μεταξύ των οποίων και στο Διαγωνισμό Schubert του Ντόρτμουντ).

Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του στην Κίνα εμφανιζόμενος, μεταξύ άλλων, στο Κεντρικό Ωδείο του Πεκίνου. Τον Ιούνιο του 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και σήμερα εμφανίζεται σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2009 έπαιξε στο Φεστιβάλ «Άνοιξη της Πράγας» με τον συνάδελφο και φίλο του Cédric Pescia και ως σολίστ με την Ορχήστρα της Τιμισοάρα στη Ρουμανία.

Στην Ιταλία έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών όπως: Auditorium Parco della Musica στη Ρώμη, Auditorium και Sala Verdi στο Μιλάνο και Lingotto του Τορίνο. Το 2007 ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που έλαβαν την υποστήριξη του CIDIM στο πλαίσιο του Fortuna Piano Trio. Με αυτό το σχήμα (με τον Markus Placci στο βιολί και την Kyung Mi Lee στο βιολοντσέλο) πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής. Από το 2006 εμφανίζεται και στο διπλό ρόλο του διευθυντή ορχήστρας και σολίστα.

Το 2008 ηχογράφησε τα άπαντα για πιάνο του Ραβέλ. Το 2009 κυκλοφόρησε ένα cd με τα έργα για σόλο πιάνο του Νίνο Ρότα και ένα διπλό cd με σονάτες του Ντομένικο Σκαρλάτι. Το 2011 ηχογράφησε τρεις σονάτες του Σούμπερτ ξεκινώντας μια σειρά ηχογραφήσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις σονάτες του Αυστριακού συνθέτη.

Είναι ο επίσημος ερμηνευτής των έργων για πιάνο του συνθέτη Cristian Carrara. Παράλληλα με τη συναυλιακή του δραστηριότητα, εργάζεται ως καθηγητής πιάνου, μουσικής δωματίου και θεωρίας. Έχει διδάξει μουσική δωματίου για το USAC στο Πανεπιστήμιο της Tuscia στο Βιτέρμπο. Έχει διδάξει επίσης σε master classes σε Ρουμανία, Κίνα και Καναδά.

Το 2005 επιλέχθηκε ως πρεσβευτής της ιταλικής μουσικής στο Εθνικό Βραβείο Τεχνών που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας. Δραστηριοποιείται παράλληλα και ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και διευθυντής ηχογράφησης.

Διοργάνωση: ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ