Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Anaparastasis: κλείσιμο προβολών στο Τριανόν

Anaparastasis: κλείσιμο προβολών στο Τριανόν

Το ταξίδι της Αναπαράστασης κλείνει άλλον έναν ωραίο κύκλο του -αυτό των καθημερινών προβολών σε σκοτεινή αίθουσα της Αθήνας.


Ανήμερα της επετείου γέννησης και θανάτου του Γιάννη Χρήστου, 8 Γενάρη, ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκιμαντέρ στον Κινηματογράφο Τριανόν , με πρόγραμμα προβολών για μία εβδομάδα.


Τα βλέμματα ανταποκρίθηκαν με θέρμη, και έτσι κάπως απρόσμενα -αλλά και σαν από μεγάλη προσμονή- η περιπέτειά μας έφτασε τις τέσσερις εβδομάδες καθημερινών προβολών. Οι εντυπώσεις των θεατών ακόμα πιο θερμές, ενώ ήταν συγκινητικό να μαθαίνουμε ότι κάποιοι ταξίδεψαν από μακριά για να δουν την ταινία μας. Συγκινητικό υπήρξε επίσης αυτό που καταγράφεται σε μηνύματα που λάβαμε είτε στην ιστοσελίδα της ταινίας, είτε κλέβοντας λέξεις ενθουσιασμού των ανθρώπων που στέκονταν στο φουαγιέ του Τριανόν μετά την προβολή .
 

Στην πρεμιέρα της ταινίας, η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου μαζί με τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο, μας μετέφεραν υπέροχα κάτι από το μουσικό σύμπαν του Χρήστου -συγκεκριμένα τα έξι μικρά πονήματά του πάνω στην ποίηση του Τ.S.Eliot- ενώ στο πνεύμα της απουσίας του μεγάλου συνθέτη, μας αφιέρωσαν ζωντανά τις νότες του Barber και της Πλάτωνος , δίπλα στις ρίμες του Καρυωτάκη και του Joyce.

 
Ο κύκλος των προβολών αυτών ήταν αφ'ενός αφιερωμένος στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, την ψυχή του Τριανόν που έφυγε τόσο αναπάντεχα -σαν ψέμα- την Πρωταπριλιά του 2014, αφ'ετέρου στον μεγάλο φίλο και εμβληματικό συνεργάτη του Γιάννη Χρήστου, τον μοναδικό καλλιτέχνη και σπάνιο άνθρωπο, Γρηγόρη Σεμιτέκολο -ο οποίος ξεκίνησε κι αυτός το ταξίδι του μακριά μας στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη.
 

Στη μνήμη του Γρηγόρη, γίνεται και το κλείσιμο αυτού του κύκλου, με ένα έκτακτο πλούσιο πρόγραμμα προβολών και μουσικής πράξης, την Πέμπτη 5 Φλεβάρη -πάντα στον Κινηματογράφο Τριανόν.
 

Συγκεκριμένα, θα γίνουν τρεις προβολές της ταινίας: 17.00 | 19.00 | 22.00
 
Σε αυτή των 19.00, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με δύο έργα του Γιάννη Χρήστου:

"Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο Πιανίστας" (1969)
ολόκληρο το εμβληματικό έργο της παρουσίας του Γρηγόρη Σεμιτέκολο
σε προβολή από σπάνιο ντοκουμέντο ζωντανής εκτέλεσης
με σολίστ τον ίδιο τον Γρηγόρη
 
"Έξι Τραγούδια σε Ποίηση T.S.Eliot" (1955)
για πιάνο και φωνή
με τη μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου
και τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο
 

Μετά(πραξη) αυτή την προβολή, ο σκηνοθέτης της ταινίας Κωστής Ζουλιάτης θα συζητήσει με το κοινό.
 

Μετά την βραδινή προβολή των 22.00, το μπαρ του φουαγιέ θα είναι ανοιχτό για κουβέντες Μετάπραξης, μια Κυρία θα σερβίρει Στρυχνίνη κι ο Επίκυκλος αυτής της περιπέτειας θα μείνει, όπως κάθε περιπέτεια, ανοιχτός...

Σχετικές ειδήσεις
Park Your Cinema: Οι προβολές συνεχίζονται στο ΚΠΙΣΝ
16.09.2016 12:19
Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει και τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη σειρά εβδομαδιαίων υπαίθριων προβολών κλασικών φιλμ.
Αδιακρισίες / Indiscreet: Υπαίθρια προβολή στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
01.08.2016 16:23
Η προβολή της ταινίας “Αδιακρισίες / Indiscreet (1958)” θα γίνει την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, στις 21.00, στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο των υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών της σειράς Park your Cinema.
This is not a coup: Παράλληλη προβολή σε Φρανκφούρτη και Αθήνα
11.07.2016 17:13
Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 – καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην ολοκληρωτική παράδοση απέναντι στην ΕΕ και τους δανειστές – θα πραγματοποιηθεί παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ This is not a coup, του Άρη Χατζηστεφάνου, μπροστά από το κτίριο της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη και στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.

Batman v Superman σε παγκόσμια πρώτη προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα” στο Αίγιο
22.03.2016 17:06
Με την πολυαναμενόμενη σούπερ περιπέτεια “Batman v Superman – Η αυγή της δικαιοσύνης” και μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη προβολή, συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου “Απόλλων” στο Αίγιο, πάντα με τέλεια εικόνα και ψηφιακό ήχο.