Το ταξίδι της Αναπαράστασης κλείνει άλλον έναν ωραίο κύκλο του -αυτό των καθημερινών προβολών σε σκοτεινή αίθουσα της Αθήνας.

Ανήμερα της επετείου γέννησης και θανάτου του Γιάννη Χρήστου, 8 Γενάρη, ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκιμαντέρ στον Κινηματογράφο Τριανόν, με πρόγραμμα προβολών για μία εβδομάδα.

Τα βλέμματα ανταποκρίθηκαν με θέρμη, και έτσι κάπως απρόσμενα -αλλά και σαν από μεγάλη προσμονή- η περιπέτειά μας έφτασε τις τέσσερις εβδομάδες καθημερινών προβολών. Οι εντυπώσεις των θεατών ακόμα πιο θερμές, ενώ ήταν συγκινητικό να μαθαίνουμε ότι κάποιοι ταξίδεψαν από μακριά για να δουν την ταινία μας. Συγκινητικό υπήρξε επίσης αυτό που καταγράφεται σε μηνύματα που λάβαμε είτε στην ιστοσελίδα της ταινίας, είτε κλέβοντας λέξεις ενθουσιασμού των ανθρώπων που στέκονταν στο φουαγιέ του Τριανόν μετά την προβολή.
 

Στην πρεμιέρα της ταινίας, η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου μαζί με τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο, μας μετέφεραν υπέροχα κάτι από το μουσικό σύμπαν του Χρήστου -συγκεκριμένα τα έξι μικρά πονήματά του πάνω στην ποίηση του Τ.S.Eliot- ενώ στο πνεύμα της απουσίας του μεγάλου συνθέτη, μας αφιέρωσαν ζωντανά τις νότες του Barber και της Πλάτωνος, δίπλα στις ρίμες του Καρυωτάκη και του Joyce.

 
Ο κύκλος των προβολών αυτών ήταν αφ’ενός αφιερωμένος στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, την ψυχή του Τριανόν που έφυγε τόσο αναπάντεχα -σαν ψέμα- την Πρωταπριλιά του 2014, αφ’ετέρου στον μεγάλο φίλο και εμβληματικό συνεργάτη του Γιάννη Χρήστου, τον μοναδικό καλλιτέχνη και σπάνιο άνθρωπο, Γρηγόρη Σεμιτέκολο -ο οποίος ξεκίνησε κι αυτός το ταξίδι του μακριά μας στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη.
 

Στη μνήμη του Γρηγόρη, γίνεται και το κλείσιμο αυτού του κύκλου, με ένα έκτακτο πλούσιο πρόγραμμα προβολών και μουσικής πράξης, την Πέμπτη 5 Φλεβάρη -πάντα στον Κινηματογράφο Τριανόν.
 

Συγκεκριμένα, θα γίνουν τρεις προβολές της ταινίας: 17.00 | 19.00 | 22.00
 
Σε αυτή των 19.00, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με δύο έργα του Γιάννη Χρήστου:

“Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο Πιανίστας” (1969)
ολόκληρο το εμβληματικό έργο της παρουσίας του Γρηγόρη Σεμιτέκολο
σε προβολή από σπάνιο ντοκουμέντο ζωντανής εκτέλεσης
με σολίστ τον ίδιο τον Γρηγόρη
 
“Έξι Τραγούδια σε Ποίηση T.S.Eliot” (1955)
για πιάνο και φωνή
με τη μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου
και τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο
 

Μετά(πραξη) αυτή την προβολή, ο σκηνοθέτης της ταινίας Κωστής Ζουλιάτης θα συζητήσει με το κοινό.
 

Μετά την βραδινή προβολή των 22.00, το μπαρ του φουαγιέ θα είναι ανοιχτό για κουβέντες Μετάπραξης, μια Κυρία θα σερβίρει Στρυχνίνη κι ο Επίκυκλος αυτής της περιπέτειας θα μείνει, όπως κάθε περιπέτεια, ανοιχτός…