Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών· ένα γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή από την οποία άρχισε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914-18, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 (ώρα έναρξης 19:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Philip Carabott [Φίλιππο Κάραμποτ] και την Kαθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Dubravka Stojanović [Nτούμπραβκα Στογιάνοβιτς]. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Anemon Productions και το Goethe-Institut [Ινστιτούτο Γκαίτε], καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα προλογίσει η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Juliane Stegner [Γιουλιάνε Στέγκνερ].

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

Σκηνοθεσία:  Ανδρέας Αποστολίδης

Ιστορικός Σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη

Παραγωγή: ΑΝΕΜΟΝ / Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη

Έρευνα: Λεωνίδας Λιάμπεης

To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Επικεντρώνεται στους αμάχους, για τους οποίους ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα σκληρός, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία βασίζεται σε σπάνια κινηματογραφικά φιλμ και φωτογραφίες από τα εθνικά αρχεία των Βαλκανίων και από συλλογές στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό που βρέθηκε στο πλαίσιο ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας).

Στην ταινία συμμετέχουν επίσης ιστορικοί από την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, όπως οι Mark Mazower (University of Columbia), Chris Clark (Cambridge University), Jay Winter (Yale University), Halil Berktay (Sabanci University) και ο συγγραφέας Misha Glenny («The Balkans»).

Μετά την προβολή της ταινίας, οι ιστορικοί θα συζητήσουν για το ποιες μνήμες φέρουν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι λαοί της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών, τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος μας μοιάζει όλο και πιο πολύ με τον κόσμο του 1914, καθώς και  για τον τρόπο με τον οποίο τα στερεότυπα των Βαλκανίων έχουν επηρεάσει τη μελέτη της ιστορίας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).