Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Κασέτας: Οι συνθετικές τάσεις εντός της ελληνικής τζαζ σκηνής

Γιάννης Κασέτας: Οι συνθετικές τάσεις εντός της ελληνικής τζαζ σκηνής

Οι συνθετικές τάσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ’ την χώρα όπου ο μουσικός σπούδασε. Δηλαδή παρατηρούμε έντονες διαφορές στο στυλ συνθετών που έζησαν στην Ολλανδία και αγκάλιασαν την Ευρωπαϊκή τάση, σε σχέση με μουσικούς που σπούδασαν στην Αμερική όπου επηρεάζονται απ’ την Νέα Υόρκη.


Τα τελευταία χρόνια όμως με το εκπληκτικό πρόγραμμα τζαζ σπουδών του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας βλέπουμε και μουσικούς οι όποιοι έχουν επιρροές και από τις δυο σχολές. Παράλληλα βέβαια πρέπει να αναφέρουμε και τις πολύ ενδιαφέρουσες προσμίξεις ανατολίτικων ή/και καθαρά Ελληνικών στοιχείων με την τζαζ, όπου σε κάποιες περιπτώσεις είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και πρωτότυπες.


Κλείνοντας, θα ήθελα να προσφέρω την προσωπική μου άποψη για το πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει (ενώ ήδη έχει κάποιους) περισσότερους μουσικούς στο διεθνές στερέωμα. Ο Έλληνας μουσικός πρέπει να αποδεχτεί τα γονίδια του και παράλληλα  να αναζητήσει περισσότερο την ρίζα της μουσικής που παίζει… Η πραγματική εξέλιξη δεν έρχεται τόσο όταν μελετάς τη σύγχρονη τέχνη αλλά όταν γνωρίζεις σε βάθος τις ρίζες της.
 

Info: Ο Γιάννης Κασέτας θεωρείται πλέον ένας από τους πιο αξιόλογους συνθέτες και σαξοφωνίστες στην Ελλάδα. Ήταν παμψηφεί νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβαλ Τζαζ 2009. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music και έχει συνεργαστεί με μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής. Παράλληλα, είναι ο νεότερος μουσικός στην ελληνική τζαζ σκηνή που έχει στο ενεργητικό του τέσσερεις προσωπικούς δίσκους.

Ο Γιάννης Κασέτας έχει εμφανιστεί στα περισσότερα τζαζ φεστιβάλ και κλαμπ στην Ελλάδα και σε αρκετά του εξωτερικού. Ο τέταρτος δίσκος του “East N Blues” ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη με μερικούς από τους καλύτερους νέους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: Τatum Greenblatt, Ullysses Owens, Adam Birbaum, Miles Griffith κ.α.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Αναστασακης: Sound of Color
05.01.2017 12:19
Ο Γιάννης Αναστασάκης γράφει για το «Sound of Color», την μηνιαία σειρά εμφανίσεων ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Jan Van de Engel: Εκτός Θέματος
01.11.2016 12:49
Ο Jan Van de Engel (σ.σ.: Γιάννης Αγγελόπουλος) γράφει για την μπάντα του “ΓΙΑΝ ΒΑΝ”, με αφορμή το επερχόμενο live τους στο Gazarte.
Αρης Γραικούσης: Στην δίνη της μουσικής με τους «Μουσικούς Συσχετισμούς»
05.05.2016 11:39
Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev. Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).
Θοδωρής Κότσυφας: Ελληνική jazz σκηνή...
24.02.2016 11:13
Ακούω ολοένα και συχνότερα αυτές τις λέξεις τα τελευταία χρόνια. "Ελληνική", "Τζαζ", "σκηνή".