Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Γιάννης Κασέτας: Οι συνθετικές τάσεις εντός της ελληνικής τζαζ σκηνής

Γιάννης Κασέτας: Οι συνθετικές τάσεις εντός της ελληνικής τζαζ σκηνής

Οι συνθετικές τάσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ’ την χώρα όπου ο μουσικός σπούδασε. Δηλαδή παρατηρούμε έντονες διαφορές στο στυλ συνθετών που έζησαν στην Ολλανδία και αγκάλιασαν την Ευρωπαϊκή τάση, σε σχέση με μουσικούς που σπούδασαν στην Αμερική όπου επηρεάζονται απ’ την Νέα Υόρκη.


Τα τελευταία χρόνια όμως με το εκπληκτικό πρόγραμμα τζαζ σπουδών του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας βλέπουμε και μουσικούς οι όποιοι έχουν επιρροές και από τις δυο σχολές. Παράλληλα βέβαια πρέπει να αναφέρουμε και τις πολύ ενδιαφέρουσες προσμίξεις ανατολίτικων ή/και καθαρά Ελληνικών στοιχείων με την τζαζ, όπου σε κάποιες περιπτώσεις είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και πρωτότυπες.


Κλείνοντας, θα ήθελα να προσφέρω την προσωπική μου άποψη για το πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει (ενώ ήδη έχει κάποιους) περισσότερους μουσικούς στο διεθνές στερέωμα. Ο Έλληνας μουσικός πρέπει να αποδεχτεί τα γονίδια του και παράλληλα  να αναζητήσει περισσότερο την ρίζα της μουσικής που παίζει… Η πραγματική εξέλιξη δεν έρχεται τόσο όταν μελετάς τη σύγχρονη τέχνη αλλά όταν γνωρίζεις σε βάθος τις ρίζες της.
 

Info: Ο Γιάννης Κασέτας θεωρείται πλέον ένας από τους πιο αξιόλογους συνθέτες και σαξοφωνίστες στην Ελλάδα. Ήταν παμψηφεί νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβαλ Τζαζ 2009. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music και έχει συνεργαστεί με μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής. Παράλληλα, είναι ο νεότερος μουσικός στην ελληνική τζαζ σκηνή που έχει στο ενεργητικό του τέσσερεις προσωπικούς δίσκους.

Ο Γιάννης Κασέτας έχει εμφανιστεί στα περισσότερα τζαζ φεστιβάλ και κλαμπ στην Ελλάδα και σε αρκετά του εξωτερικού. Ο τέταρτος δίσκος του “East N Blues” ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη με μερικούς από τους καλύτερους νέους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: Τatum Greenblatt, Ullysses Owens, Adam Birbaum, Miles Griffith κ.α.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Αρης Γραικούσης: Στην δίνη της μουσικής με τους «Μουσικούς Συσχετισμούς»
05.05.2016 11:39
Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev. Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).
Θοδωρής Κότσυφας: Ελληνική jazz σκηνή...
24.02.2016 11:13
Ακούω ολοένα και συχνότερα αυτές τις λέξεις τα τελευταία χρόνια. "Ελληνική", "Τζαζ", "σκηνή".
Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης): Ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τηv μουσική και τους δημιουργούς της?
24.12.2015 15:03
Κατά καιρούς διαβάζω βαρύγδουπες κριτικές διαφόρων δισκοκριτικών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν χάνουν το πραγματικό νόημα της μουσικής και αναλώνονται άλλοτε σε καλές άλλα τις περισσότερες φορές σε κακόγουστες φαντεζί φρασεολογίες. Αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται γιατί με κάποιο τρόπο και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο τέχνης με τις λέξεις τους με αποτέλεσμα να ξεχνάν το πραγματικό έργο, τη μουσική.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.