Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

2 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου!

2 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, συμπληρώνει 2 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, έχοντας υποδεχτεί πάνω από 40.000 άτομα σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δράσεις.


Στόχος του είναι να αναδείξει ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου,  που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.


Χάρη στην ανεκτίμητη συμβολή των συνεργατών, των εθελοντών και κυρίως των χιλιάδων επισκεπτών του, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ήρθε και συμπλήρωσε  το μουσειακό χάρτη της πόλης, προβάλλοντας ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης.  


Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το ίδιο το εργοστάσιο, φωτογραφίες, προβολές ταινιών και συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, ενώ εμπλουτίζεται με  διαδραστικές εφαρμογές.


Η επίσκεψη στο Μουσείο περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οργανώνονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπες δράσεις όπως το «Θέατρο στο ΒΜΦ», «Κυριακές στην Τεχνόπολη» και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.


Η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί την κινητήριο δύναμη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην αδιάλειπτη προσπάθεια σύνδεσής του με την εκπαίδευση, ως οδηγό για την γνωριμία μικρών και μεγάλων με την ιστορία του χώρου και της πόλης το 19ο  και τον 20ο αιώνα.


Το Βιομηχανικό Μoυσείο Φωταερίου είναι μέλος του ICOM (International Council Of Museums), του ERIH (European Route of Industrial Heritage) και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.   


Φέτος το ΒΜΦ ανακηρύχθηκε τιμώμενο μουσείο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015, από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» (Museums for a sustainable society) και  η εβδομάδα εκείνη του Μαΐου (18-24/5) θα πλαισιωθεί από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Σχετικές ειδήσεις
Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - «Γκάζι, 1984…»: Κάλεσμα συμμετοχών
23.11.2016 14:37
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες μουσειολογικές και εκπαιδευτικές τάσεις, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το «Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο project βασισμένο στην τεχνική του museum theatre, με θέμα «Γκάζι, 1984…».
Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
14.09.2016 15:40
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και αυτόν το Σεπτέμβριο, συμμετέχει στις Δράσεις Πολιτισμού 2016 και στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Design for Growth: Ημερίδα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το  INNOVATHENS
11.03.2016 10:43
Είναι εφικτό να αξιολογήσουμε το προϊόν της δημιουργικής βιομηχανίας με οικονομικούς όρους; Πώς μπορεί το βιομηχανικό design να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας οικονομίας; Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο brand identity για την Ελλάδα; Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τις εξελίξεις στο design;
Το δικό μου Γκάζι: Εργαστήριο Animation… για μεγάλους στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
25.01.2016 14:21
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συνεχίζει το ταξίδι του στο animation και, αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι η τέχνη της κινούμενης εικόνας δεν είναι μόνο για παιδιά!
Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WeDo-Scratch στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
11.12.2015 13:57
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και o Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών STEM Education επαναλαμβάνουν τον 1ο κύκλο του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WeDo-Scratch για μαθητές Δ’, Ε’ & Στ΄Δημοτικού και Γυμνασίου, τον Ιανουάριο του 2016.