Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Leon of Athens: Η μουσική είναι προσφορά

Leon of Athens: Η μουσική είναι προσφορά

Ο Leon of Athens μπορεί να ακούγεται σαν τον Shakespeare, αλλά γράφει μόνος του την δική του ιστορία στο χώρο της αγγλόφωνης indie-pop και rock. Το πρώτο του άλμπουμ προκάλεσε αίσθηση τόσο σε Ελλάδα όσο και ΗΠΑ με μεγάλα διεθνή μέσα να κάνουν «θόρυβο» γύρω από το όνομά του και τη δουλειά του.


Στο σήμερα, λίγες μέρες πριν την συναυλία του στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου ο Leon of Athens, όπως ονομάζεται σήμερα, ανοίγει τα χαρτιά του στο Culturenow.gr και όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα, που όπως ομολογεί είναι η συνεχής εξέλιξη.

 

Συνέντευξη Μαρία Κωφίδου


CultureNow: Μοιράζεις το χρόνο σου πλέον μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας. Κατά πόσο σε επηρέασε καλλιτεχνικά αυτή η αλλαγή στον τελευταίο σου δίσκο «Global»; Ποια είναι η γραφή της στη μουσική σου; Και ποιες οι αλλαγές που διαπιστώνονται σε σύγκριση με την προηγούμενη σου δουλειά «Futrue»;

Leon: Με επηρέασε σίγουρα. Σε επίπεδο εικόνων, παραστάσεων αλλά και ηχητικά. Ήρθα σε επαφή με νέα ακούσματα. Βέβαια, αρκετά κομμάτια του δίσκου τα είχα συνθέσει πιο πριν, όταν ήμουν στην Αθήνα. Θα έλεγα ότι το «Global» και το «Futrue» εκτός του ότι διαφέρουν μουσικά, εκφράζουν και δύο πολύ διαφορετικές περιόδους της ζωής μου. Τα αγαπώ και τα δύο πολύ πάντως.


C. N.: Έχω την αίσθηση ότι η αλλαγή είναι ζητούμενο σου, μια επιδίωξη όχι με την τυχοδιωκτική έννοια αλλά με την έννοια της εξέλιξης. 

L.: Η αίσθησή σας είναι σωστή. Θεωρώ ότι η αλλαγή μπορεί να είναι ένας τρόπος εξέλιξης και είναι κάτι το οποίο επιδιώκω.   


C. N.: Μπορούν οι Έλληνες τραγουδοποιοί και καλλιτέχνες να γίνουν global; Η ελληνική μουσική βιομηχανία θεωρείς ότι έχει και μπορεί να εξάγει τα "προϊόντα" της; Ή έγκειται στις προσωπικές ανησυχίες του καθενός;   

L.: Μένει να απαντηθεί στη πράξη. Ήδη υπάρχουν συγκροτήματα που έχουν καταφέρει να έχουν παρουσία και στο εξωτερικό όπως οι Planet of Zeus, οι Keep Shelly in Athens, οι Ιmam Baildi, οι Acid Baby Jesus και ελπίζω στο μέλλον και πολλοί άλλοι.


C. N.: Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον Γιώργο Λάνθιμο με το «Baby Asteroid».

L.: Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο αφού πρώτα του είχα στείλει ένα γράμμα στο οποίο συστηνόμουν και του παρουσίαζα τις σκέψεις μου για μια πιθανή συνεργασία. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία η συνεργασία με το Γιώργο και ευχαριστήθηκα το αποτέλεσμα του βίντεο.


C. N.: Και έρχονται οι κριτικές από MΜΕ όπως Guardian, New York Times, BBC, ΝΜΕ και Q Magazine. Ποια ήταν η αντίδραση σου και τα συναισθήματά σου όταν συνειδητοποίησες ότι γίνεται τέτοιος «θόρυβος» γύρω από το όνομά σου;

L.: Με τιμούν αυτές οι αναφορές και χαίρομαι που ταυτόχρονα παρουσιάζεται και μια δημιουργική εικόνα της Ελλάδος. Κατά τα άλλα, αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι να γράφω μουσική και να τη μοιράζομαι με ανθρώπους.


C. N.: Πώς θα έκρινες την πορεία σου τόσο καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά από την ημέρα που ξεκίνησες μέχρι σήμερα. Περίμενες μια τέτοια εξέλιξη όταν πρωτοξεκινούσες;  Θα άλλαζες κάτι αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο;

L.: Το πίστευα από την αρχή, ναι! Όταν ήμουν σχολείο, αντί να παρακολουθώ, γέμιζα τετράδια με στίχους και μελωδίες. Φυσικά, έχουν υπάρξει στην πορεία απογοητεύσεις και στιγμές ανασφάλειας, αλλά πάντα με συνόδευε και με κρατούσε η βαθιά πίστη ότι αυτό που κάνω πηγάζει αυθεντικά, ότι έχω κάτι να πω και η πεποίθηση ότι η μουσική είναι προσφορά.


C. N.: Παλαιότερα έχεις αναφέρει ότι έχεις γράψει κάποια κομμάτια με ελληνικό στίχο, τα οποία όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει.

L.: Ισχύει. Ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει και δεν έχω αποφασίσει με ποιο τρόπο και εάν θα τα κυκλοφορήσω.


C. N.: Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος/στοίχημα;

L.: Να εξελίσσομαι, να μην μένω στάσιμος. Έχετε ακούσει τη παροιμία: πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει; Αυτό επιδιώκω, να βρίσκομαι σε κίνηση.


C. N.: Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

L.: Ένα ελάττωμα έχω μόνο και αυτό είναι η τελειομανία. Αστειεύομαι φυσικά. Προτιμώ να μιλούν οι πράξεις μου για μένα και οι άνθρωποι που με γνωρίζουν.


C. N.: Γιατί Leon of Athens και όχι Leon of Greece;

L.: Αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ.


C. N.: Επόμενος σταθμός;

L.: Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου είναι η συναυλία μας στην Αθήνα, στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου και στις 6 Φεβρουαρίου πηγαίνουμε στην Πάτρα όπου θα παίξουμε σε έναν καινούργιο χώρο που λέγεται «Συνδετήρας». Ετοιμάζουμε επίσης νέες ημερομηνίες συναυλιών για την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Φωτό: Έλλη Τσάτσου

 

Ο Leon θα εμφανιστεί για ένα live στο Σταυρό του Νότου την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Κορνήλιος Σελαμσής: Η διαχείριση του πολιτισμού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα
07.07.2016 14:45
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, ο Κορνήλιος Σελαμσής φέρνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή. Το «Λεόντιος και Λένα» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Μπύχνερ, που ο συνθέτης μετέτρεψε σε όπερα, με την ουσιαστική συμβολή του λιμπρετίστα Γιάννη Αστερή. Φαίνεται ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς το μουσικό μέρος, νιώθοντας όπως λέει χαρακτηριστικά, «σαν να βρίσκεται στην μέση εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς». Μας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης παράστασης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλασικός συνθέτης στην Ελλάδα, καθώς και για τα φετινά γεγονότα που συνέβησαν στο Φεστιβάλ.
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.