Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Εοζέν Αγκοπιάν με τίτλο “Traverse”. Η έκθεση ξεκινά την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου 2015.

Το έργο των τελευταίων επτά ετών της Εοζέν Αγκοπιάν εξελίσσεται συνεχώς. Γίνονται ολοένα πιο  πολύπλοκες οι συνθέσεις και πιο φιλόδοξες οι βλέψεις.

Η Αγκοπιάν χρησιμοποιεί διαρκώς και εναλλάξ τις δομές του πλέγματος και την ελεύθερη κίνηση. Η δομή των συνθέσεων συχνά βρίσκεται σε αντίθεση με μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές όπου κυριαρχεί η ύφανση, υπάρχουν μορφές που παραπέμπουν σε θραύσματα και τεθλασμένες γραμμές. Έτσι οδηγεί σε έναν διάλογο δύο αντιφατικά λεξιλόγια. Και τα συμφιλιώνει.  

Σε αυτή τη διαρκή έρευνα, η Εοζέν Αγκοπιάν εμπλέκει το ξεχωριστό της ταλέντο να συνδυάζει μοναδικά σε κάθε έργο της το άσπρο-μαύρο-γκρί με την πολυχρωμία. Έτσι εξομαλύνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο λιτό και στο δαπανηρό.

Είναι σημαντική η αδιάκοπα αναπτυσσόμενη ικανότητα της Αγκοπιάν να ενορχηστρώνει και να εναρμονίζει τις εμφανείς διχοτομίες σε κάθε της έργο. Αυτό της έχει ως αποτέλεσμα ό,τι η ίδια ονομάζει «συνέχεια και διακοπή», ένα στοιχείο που καθορίζει ουσιαστικά το συνολικό της έργο.

Michael Walls
Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 2014
(Μετάφραση: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης)