Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία των Ελλήνων - Πέτρος Π. Πιζάνιας

 Η ιστορία των Ελλήνων - Πέτρος Π. Πιζάνιας

Η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων της Εστίας είναι το βιβλίο του Πέτρου Π. Πιζάνια με τίτλο Η ιστορία των Ελλήνων. Από το 1400c. έως το 1820.


Ποιοι ήταν οι Nέοι Έλληνες; Πώς εμφανίστηκαν και πώς σχηματίστηκε ιστορικά το φαινόμενο το οποίο ορίζουμε ως Νέο Ελληνισμό; Μέσα από ποιες ιστορικές διαδικασίες διαφοροποιήθηκαν οι Νέοι Έλληνες από το οθωμανικό σύστημα κυριαρχίας και ταυτοχρόνως ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες βαλκανικές εθνοπολιτισμικές ομάδες;

 

Το βιβλίο πραγματεύεται την πορεία γέννησης και διαμόρφωσης ποικίλων κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, οι οποίοι –με διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες– διαμόρφωσαν το φαινόμενο του Νέου Ελληνισμού. Το γενικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται κάθε επιμέρους ανάλυση είναι οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων υποτελών, Οθωμανών κυρίαρχων και Ευρωπαίων, στις εκάστοτε ιστορικές εκδηλώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι Nέοι Έλληνες διαμορφώθηκαν ιστορικά με αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις από το οθωμανικό πλαίσιο, χωρίς να διαθέτουν μεταξύ τους ομοιογενή χαρακτηριστικά εξαρχής.

 

Στο βιβλίο αναλύονται όλες οι μορφές διαφοροποιήσεων ‒κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, ευρύτερα πολιτισμικές‒ για κάθε κοινωνική ομάδα και σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά. Η δράση των ομάδων αυτών σε κάθε περιοχή διαμόρφωσε εντέλει έναν διακριτό οικονομικό και πολιτιστικό χώρο στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον χώρο του Νέου Ελληνισμού.

 

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε ιστορία στο Παρίσι, στην École des hautes études en sciences sociales . Είναι ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κάτοχος της έδρας Unesco έως το 2002. Διεύθυνε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων» με αντικείμενο τη δημιουργία ψηφιακής προσωπογραφικής βάσης δεδομένων για τους διανοούμενους του ελληνικού Διαφωτισμού, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, τα στελέχη και τους μαχητές της Ελληνικής Επανάστασης. Έχει διδάξει σε γαλλικά πανεπιστήμια, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια και επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία ιστορίας στα ελληνικά και στα αγγλικά με ποικίλα θέματα για τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τα Ιστορικά, στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, στη Νέα Εστία και στα Annales ESC. Παραλλήλως, αρθρογραφεί από χρόνια σε ελληνικές εφημερίδες για θέματα πολιτικής. 

Σχετικές ειδήσεις
Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου; - Σταύρος Καμπάδαης
03.06.2016 10:40
Από τις εκδόσεις Vakxikon.gr κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου; του Σταύρου Καμπάδαη.
Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα - Βαγγέλης Καπετανάκης
24.02.2016 10:49
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα του Βαγγέλη Καπετανάκη.
Η ιστορία της Σ. - Χρύσα Φάντη
18.02.2016 11:51
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο Η ιστορία της Σ. της Χρύσας Φάντη.
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Παρουσίαση του βιβλίου Νόστος Ελληνικός
29.01.2016 11:46
Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ποιητή Τάσου Μακράτου Νόστος Ελληνικός που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Οι Έλληνες της Αζοφικής 18ος - Αρχές 20ού αιώνα - Συλλογικό
30.12.2015 12:57
Από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών κυκλοφορεί το συλλογικό έργο, Οι Έλληνες της Αζοφικής 18ος - Αρχές 20ού αιώνα. Νέες προσεγγίσεις στην ιστορία των Ελλήνων της νότιας Ρωσίας.