Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία των Ελλήνων - Πέτρος Π. Πιζάνιας

 Η ιστορία των Ελλήνων - Πέτρος Π. Πιζάνιας

Η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων της Εστίας είναι το βιβλίο του Πέτρου Π. Πιζάνια με τίτλο Η ιστορία των Ελλήνων. Από το 1400c. έως το 1820.


Ποιοι ήταν οι Nέοι Έλληνες; Πώς εμφανίστηκαν και πώς σχηματίστηκε ιστορικά το φαινόμενο το οποίο ορίζουμε ως Νέο Ελληνισμό; Μέσα από ποιες ιστορικές διαδικασίες διαφοροποιήθηκαν οι Νέοι Έλληνες από το οθωμανικό σύστημα κυριαρχίας και ταυτοχρόνως ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες βαλκανικές εθνοπολιτισμικές ομάδες;

 

Το βιβλίο πραγματεύεται την πορεία γέννησης και διαμόρφωσης ποικίλων κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, οι οποίοι –με διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες– διαμόρφωσαν το φαινόμενο του Νέου Ελληνισμού. Το γενικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται κάθε επιμέρους ανάλυση είναι οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων υποτελών, Οθωμανών κυρίαρχων και Ευρωπαίων, στις εκάστοτε ιστορικές εκδηλώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι Nέοι Έλληνες διαμορφώθηκαν ιστορικά με αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις από το οθωμανικό πλαίσιο, χωρίς να διαθέτουν μεταξύ τους ομοιογενή χαρακτηριστικά εξαρχής.

 

Στο βιβλίο αναλύονται όλες οι μορφές διαφοροποιήσεων ‒κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, ευρύτερα πολιτισμικές‒ για κάθε κοινωνική ομάδα και σε κάθε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά. Η δράση των ομάδων αυτών σε κάθε περιοχή διαμόρφωσε εντέλει έναν διακριτό οικονομικό και πολιτιστικό χώρο στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον χώρο του Νέου Ελληνισμού.

 

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε ιστορία στο Παρίσι, στην École des hautes études en sciences sociales . Είναι ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κάτοχος της έδρας Unesco έως το 2002. Διεύθυνε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων» με αντικείμενο τη δημιουργία ψηφιακής προσωπογραφικής βάσης δεδομένων για τους διανοούμενους του ελληνικού Διαφωτισμού, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, τα στελέχη και τους μαχητές της Ελληνικής Επανάστασης. Έχει διδάξει σε γαλλικά πανεπιστήμια, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια και επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία ιστορίας στα ελληνικά και στα αγγλικά με ποικίλα θέματα για τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τα Ιστορικά, στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, στη Νέα Εστία και στα Annales ESC. Παραλλήλως, αρθρογραφεί από χρόνια σε ελληνικές εφημερίδες για θέματα πολιτικής. 

Σχετικές ειδήσεις
«Αρχαίοι Έλληνες»: Το βιβλίο που θα σου μάθει ιστορία σε 10 κεφάλαια
09.01.2017 12:05
Από το σχολείο μαθαίνουμε για τους προγόνους μας. Αρχαίοι μύθοι, ιστορίες ηρώων, σημαντικές μάχες, διδάγματα φιλοσόφων είναι πράγματα που όλοι μας διδασκόμαστε σε πολύ νεαρή ηλικία. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους αρχαίους Έλληνες; Αν θέλεις να καλύψεις τα κενά σου και να μάθεις σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας, σου προτείνουμε το βιβλίο της Edith Hall, μίας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
Η Ιστορία της Αλιείας  - Δημήτρης Βαλλάτος
29.12.2016 13:27
Από τις εκδόσεις Vakxikon.gr και την σειρά Νεοελληνική ποίηση, κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Βαλλάτου Η Ιστορία της Αλιείας.
Ανακάλυψε τις 50 μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο σε ένα βιβλίο!
19.12.2016 12:00
Μπορεί μία ιδέα να αλλάξει τον κόσμο; Ο Ben Dupré απαντάει καταφατικά στο ερώτημα και συγκεντρώνει στο βιβλίο του τις πενήντα καλύτερες ιδέες. Έτσι, δημιουργεί έναν απόλυτο οδηγό με τις πιο σημαντικές απόψεις στην ανθρώπινη ιστορία που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου; - Σταύρος Καμπάδαης
03.06.2016 10:40
Από τις εκδόσεις Vakxikon.gr κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου; του Σταύρου Καμπάδαη.
Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα - Βαγγέλης Καπετανάκης
24.02.2016 10:49
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο άστατος πολιτικός βίος των Ελλήνων και δύο υστερόγραφα του Βαγγέλη Καπετανάκη.