Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Δάφνης και Χλόη

Δάφνης και Χλόη
Οι ξυλογραφίες και οι λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος για το μυθιστόρημα Δάφνης Και Χλόη του Λόγγου παρουσιάζονται σε μια έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το έργο Δάφνης και Χλόη είναι μια ποιμενική ερωτική μυθιστορία που διαδραματίζεται στη Λέσβο, πατρίδα του συγγραφέα, τον οποίο η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.

Αφηγείται την περιπέτεια δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας˙ μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα. Πρόκειται για βουκολική ποίηση πλημμυρισμένη από το πάθος της αγάπης, όπως το συναντάμε σε βουκολικά αφηγήματα, και κυρίως σε δράματα, του δέκατου όγδοου αιώνα.

Γενιές και γενιές το αγάπησαν, ξεχωρίζοντάς το από όλα τα αρχαία μυθιστορήματα. Αναρίθμητες είναι οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις του. Πολλοί συγγραφείς επηρεάστηκαν από τον Λόγγο, π.χ. ο Μπερναρντέν ντε Σαιν-Πιέρ στο έργο του Παύλος και Βιργινία.

Μεγάλοι καλλιτέχνες , από την Αναγέννηση έως  τις μέρες μας, εμπνεύστηκαν από το Δάφνης και Χλόη  πίνακες και γλυπτά , ξυλογραφίες και ταπισερί, μουσικές συνθέσεις και χορογραφίες. Στον 20ο αιώνα εικονογράφησαν εκδόσεις του ο Μποννάρ, ο Μαγιόλ και ο Σαγκάλ. 
 
Ο Γιώργης Βαρλάμος δημιουργεί σήμερα μια νέα έκδοση του Δάφνης και Χλόη που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Διάττων σε μετάφραση Ρόδη Ρούφου. Αξιοποιώντας τις βαθιές γνώσεις της χαρακτικής και της τυπογραφίας, δίνει τη δική του άποψη με εικόνες  και υψηλά αισθήματα, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο έργο.

Ο Γιώργης Βαρλάμος σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο συνεργάστηκε επί δεκατέσσερα χρόνια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολλέγιο Εστιέν. Είναι γνωστός ως ζωγράφος και χαράκτης. Με εξαίρεση τον Γαλάνη, είναι ίσως ο μόνος που καλλιέργησε  όλα τα είδη της χαρακτικής : χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πάνω από 200 βιβλία.

Σχετικές ειδήσεις
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».
Έκθεση για τις Ειδικές Εκδόσεις 1966-2016 της Γκαλερί Ζουμπουλάκη
18.02.2016 11:37
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, από το 1966 που ανοίγει τον χώρο στην Κριεζώτου 7, εκτός από τη συστηματική προώθηση της Σύγχρονης Τέχνης –μέσω των εκθέσεων, προβάλλει το έργο των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών μέσα από τις ειδικές της εκδόσεις, χαρακτικά, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, giclée prints κ.λπ.
Έκθεση Χαρακτικής μελών του ΕΕΤΕ στον πολυχώρο artville
11.11.2015 13:26
Εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο artville, η ομαδική έκθεση χαρακτικής μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που γίνεται σε συνεργασία με τον Π.Ο. arthina.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Τα παιδία παίζει…: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
26.10.2015 11:52
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» παρουσιάζει την έκθεση Ζωγραφικής –Χαρακτικής – Κεραμικής «Τα παιδία παίζει…» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.