Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Δάφνης και Χλόη

Δάφνης και Χλόη
Οι ξυλογραφίες και οι λιθογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βαρλάμος για το μυθιστόρημα Δάφνης Και Χλόη του Λόγγου παρουσιάζονται σε μια έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το έργο Δάφνης και Χλόη είναι μια ποιμενική ερωτική μυθιστορία που διαδραματίζεται στη Λέσβο, πατρίδα του συγγραφέα, τον οποίο η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ.

Αφηγείται την περιπέτεια δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας˙ μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα. Πρόκειται για βουκολική ποίηση πλημμυρισμένη από το πάθος της αγάπης, όπως το συναντάμε σε βουκολικά αφηγήματα, και κυρίως σε δράματα, του δέκατου όγδοου αιώνα.

Γενιές και γενιές το αγάπησαν, ξεχωρίζοντάς το από όλα τα αρχαία μυθιστορήματα. Αναρίθμητες είναι οι εκδόσεις και οι μεταφράσεις του. Πολλοί συγγραφείς επηρεάστηκαν από τον Λόγγο, π.χ. ο Μπερναρντέν ντε Σαιν-Πιέρ στο έργο του Παύλος και Βιργινία.

Μεγάλοι καλλιτέχνες , από την Αναγέννηση έως  τις μέρες μας, εμπνεύστηκαν από το Δάφνης και Χλόη  πίνακες και γλυπτά , ξυλογραφίες και ταπισερί, μουσικές συνθέσεις και χορογραφίες. Στον 20ο αιώνα εικονογράφησαν εκδόσεις του ο Μποννάρ, ο Μαγιόλ και ο Σαγκάλ. 
 
Ο Γιώργης Βαρλάμος δημιουργεί σήμερα μια νέα έκδοση του Δάφνης και Χλόη που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Διάττων σε μετάφραση Ρόδη Ρούφου. Αξιοποιώντας τις βαθιές γνώσεις της χαρακτικής και της τυπογραφίας, δίνει τη δική του άποψη με εικόνες  και υψηλά αισθήματα, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο έργο.

Ο Γιώργης Βαρλάμος σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Αργυρό και τον Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο συνεργάστηκε επί δεκατέσσερα χρόνια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολλέγιο Εστιέν. Είναι γνωστός ως ζωγράφος και χαράκτης. Με εξαίρεση τον Γαλάνη, είναι ίσως ο μόνος που καλλιέργησε  όλα τα είδη της χαρακτικής : χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πάνω από 200 βιβλία.

Σχετικές ειδήσεις
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».