Η παρουσίαση λυρικών έργων σε απρόσμενους χώρους είναι μία από τις βασικές επιλογές εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με στόχο να φέρει την όπερα κοντά σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Στον άξονα αυτό και σε παράλληλη δράση με τις παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας», στην ελληνική επικράτεια, μια ακόμη πιο ελαφριά παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και σε επιλεγμένους χώρους των όμορων δήμων του. Ο Πιμπινόνε του Γ. Φ. Τέλεμαν, μία μονόπρακτη μπαρόκ όπερα που αποτέλεσε πρότυπο για μια σειρά ανάλογων έργων, θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου 2015 στη μορφή της «Όπερας Τσέπης».

Πρόκειται για την ιστορία μίας καπάτσας καμαριέρας, της Βεσπέττα που καταφέρνει να «τυλίξει» έναν πλούσιο και φαντασμένο γέρο, τον Πιμπινόνε και να τον κάνει σύζυγό της. Το έργο, που βρίσκεται στον απόηχο των κωμικών τεχνασμάτων της Commedia dell’ Arte, παρουσιάζεται σκηνοθετημένο από τον Ίωνα Κεσούλη, σε μια εκδοχή που στηρίζεται στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό και την άμεση απεύθυνση στον θεατή.

Στην παράσταση του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου, συμμετέχουν οι μονωδοί: Βάσια Ζαχαροπούλου (Βεσπέττα) και Ζαφείρης Κουτελιέρης (Πιμπινόνε).

Τη μουσική διεύθυνση και τη συνοδεία στο πιάνο έχει αναλάβει ο Χρύσανθος Αλισάφης. Το σκηνικό υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αυγή Δελέγκα και τη χορογραφία η Δήμητρα Βλάχου.

Μετάφραση Δημήτρης Δημόπουλος
Σκηνοθεσία Ίων Κεσούλης
Σκηνικά Γιώργος Κολιός / Κοστούμια Αυγή Δελέγκα
Χορογραφία Δήμητρα Βλάχου
Μουσική διεύθυνση, πιάνο Χρύσανθος Αλισάφης

Βεσπέτα: Βάσια Ζαχαροπούλου / Πιμπινόνε: Ζαφείρης Κουτελιέρης