Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φαντασιακή μελαγχολία: Συναυλία της Κ.Ο.Α. στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Φαντασιακή μελαγχολία: Συναυλία της Κ.Ο.Α. στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμπράττουν για να παρουσιάσουν μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της μουσικής τέχνης.


Το μουσικό τοπίο του Piano trio εξερευνάται και αναδεικνύεται με το σύνολο "Καλλιστώ" και τρία αντιπροσωπευτικά έργα του ρεπερτορίου.


Η συναυλία του συνόλου τιτλοφορείται "Φαντασιακή μελαγχολία" και θα δοθεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.


Το "Καλλιστώ" συγκροτούν οι: Μαρίνα Χαραλαμπίδου - Λελάκη (βιολί), Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο), Θάλεια Αθανίτη (πιάνο).


Το πρόγραμμα της βραδιάς:

L.v. Beethoven: Piano trio op.11 "Gassenhauer-Trio"

S. Rachmaninoff: Trio élégiaque No 1

Α. Dvořák: Piano trio No 4 op.90 "Dumky"


Το ζωηρό τρίο του Μπετόβεν αντλεί την ονομασία του από το τρίτο μέρος του, μια μελωδία από την όπερα του Josef Weigl The Corsair, η οποία υπήρξε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους άστεγους της Βιέννης την εποχή εκείνη. Ο Ραχμάνινοφ συνέθεσε το ελεγειακό τρίο του σε σολ ελάσσονα σε ηλικία 19 ετών, μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες, τον Γενάρη του 1892, και παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφήνει στο μέρος του πιάνου να διαφανεί η ικανότητά του να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ήχων και χρωμάτων και κορυφώνεται σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά πένθιμα εμβατήρια. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το μελαγχολικό, εσωστρεφές Dumky Trio του Ντβόρζακ.

Σχετικές ειδήσεις
Τα Χάλκινα γιορτάζουν με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής!
28.02.2017 15:18
Μία συναυλία «πολύχρωμη» και εορταστική αλλά και μία «γέφυρα» γνωριμίας και συνεργασίας των παλαιότερων και των νεότερων μουσικών είναι η εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 6 Μαρτίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» και με τη συμμετοχή τη Χορωδία Pop Gospel του ωδείου.
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας συναντά τον B. D. Foxmoor στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
09.11.2016 17:02
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο B. D. Foxmoor (Active Member) θα βρεθούν μαζί στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, για να παρουσιάσουν τρεις μουσικές βραδιές με τίτλο Παραπόρτι.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.