Η Alma Contemporary Art Gallery παρουσιάζει από την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 την έκθεση των Kalos & Klio με τίτλο Ruinophillia & the Matrix World of Kalos&Klio  (Η Ερείπιο-φιλία και ο Μάτριξ Κόσμος των Kalos&Klio). Οι καλλιτέχνες θα παρευρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Ερείπιο σημαίνει κυριολεκτικά κατάρρευση, αλλά στην πραγματικότητα, τα ερείπια  έχουν  να κάνουν περισσότερο με υπολείμματα και υπενθυμίσεις.»

SVETLANA BOYM

Το πλούσιο και πολυσχιδές εικαστικό έργο του εικαστικού δίδυμου Kalos&Klio, αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος , είναι πλέον γνωστό μέσα από την μακροχρόνια εξερεύνηση και την συστηματική χαρτογράφηση των πιο σκοτεινών περιοχών του κυβερνοχώρου, ενός χώρου που κάθε λεπτό που περνάει αλλάζει και γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο. Στον Matrix κόσμο των  έργων τους, όπως οι ίδιοι δηλώνουν : «O κυβερνοχώρος απεικονίζεται ως  ένας  αχανής ψηφιακός «Αμαζόνιος», με εκατομμύρια  κατοίκους, βαλτούς,  άπειρα μονοπάτια, φυλές, με χαμένους περιηγητές, με φωτεινό σκοτάδι  και σκοτεινό φως με ετερόκλητα πολιτισμικά  θραύσματα και κάθε λογής ερείπια σε μια υπέρ-δραστηριότητα που τείνει προς στο άπειρο, με πομπούς και δέκτες αναμεμιγμένους ταυτόχρονα σε μια πρωτόγνωρη χαοτική συνθήκη. Μόνος οδηγός μας οι σύνθετες εγκεφαλικές συνάψεις… Ο κόσμος μας είναι ένα σύνολο από υβρίδια και πολιτισμικά θραύσματα, όπου το παλιό μετασχηματίζεται σε καινούργιο και το εθνικό μπλέκεται  με το παγκόσμιο με αποτέλεσμα  τα όρια να χάνονται και να μοιάζουν περισσότερο συγκεχυμένα όσο ποτέ άλλοτε.» Όλα αυτά τα θραύσματα  οργανώνονται στην επιφάνεια του έργου τους επισημάνει ο ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος  Παναγής Κουτσοκώστας, ως ένα  σύγχρονο Cabinet of Curiosities. Η διαδικτυακή τους δράση ως ιδιότυποι συλλέκτες εικόνων δημιουργεί εκ νέου την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του γνωρίμου και του οικείου ,έτσι στα έργα τους δημιουργείτε ένας αλλόκοτος συσχετισμός με το άυλο που υπάρχει μέσα στο ανεξερεύνητο φυσικό περιβάλλον του internet και του υλικού που μεταλλάσσεται εμπεριέχοντας τα είδωλα του.

Τα έργα τους  αναφέρουν οι Kalos &Klio είναι κατά κάποιον  τρόπο τα υπολείμματα και οι υπενθυμίσεις που προέρχονται από την μήτρα του κατακερματισμένου κόσμου μας, τα οποία ανασύρονται διαμέσου της επίπονης και επίμονης διαδικασίας της εξερεύνησης και της περιπέτειας στον άυλο κυβερνοχώρο και  ανασυντίθενται ως ένα  ιδιότυπο ενθύμιο, αντικείμενο φετίχ, μεταφέροντας πίσω στον υλικό κοσμο όλες τις μαγικές ιδιότητες και δυνάμεις των επί μέρους στοιχείων τους .

Για το πρωτότυπο έργο του εικαστικού διδύμου στο βιβλίο με τίτλο:  Kalos&Klio ένα εγχειρίδιο χρήσης του ψηφιακού κόσμου και των σκουπιδιών του πλανήτη , εκδ. ΙΑΝΟS, 2011 , ο Θανάσης Μουτσόπουλος επισημαίνει την σχέση μεταξύ των συμβόλων και των αποβλήτων του πολιτισμού μας, μεταξύ της υλικότητας των αντικειμένων και της θύελλας πληροφοριών του διαδικτύου ως τα κατεξοχήν δομικά υλικά της εικονογραφίας των έργων των Kalos&Klio . Το μπαρόκ, η αναγεννησιακή εικονογραφία και οι θρησκευτικοί συμβολισμοί, η εμφανής επιρροή των  ινδουιστικών Μάνταλα ,ή γεωμετρία του Ισλάμ αλλά και η ψυχεδελική καλειδοσκοπική  τέχνη του 70 ,το πέρασμα μέσα από όλη την ιστορία της τέχνης  μέσα από ένα πολυπολιτισμικό χωνευτήρι Ανατολής Δύσης και αντίστροφα , που μασάει τα πάντα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλο το έργο του εικαστικού δίδυμου.

Με την ευκαιρία  της  ατομικής  τους έκθεση στην Alma contemporary art gallery  το καλλιτεχνικό δίδυμο  Kalos&Klio παρουσιάζει ένα μέρος από τα πιο ώριμα έργα του, μερικά από τα οποία εξέθεσε πρόσφατα  με επιτυχία στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Berliner Liste, 2014 του Βερολίνου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται  ασημοτυπίες από την νέα σειρά Artificialia, καθώς και οι  χρυσοτυπίες από την σειρά Ruinophillia ,επίσης ανάμεσα στα  ύψιστης πολυπλοκότητας  έργα του Martix κόσμου  των Kalos&Klio, εκτίθεται και το έργο Babylon  το οποίο έχει λάβει την διεθνή διάκριση ψηφιακής τέχνης, Lumen prize 2013.