Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πολυχώρος Μεταίχμιο: Ημερίδα για πρόσφυγες και ανθρώπινα δικαιώματα

Πολυχώρος Μεταίχμιο: Ημερίδα για πρόσφυγες και ανθρώπινα δικαιώματα

Ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς, για τη βιωματική μάθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων στη σχολική τάξη σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.

 

Η Αλίσα θέλει να μιλήσει ελληνικά, μα νιώθει το ταμπελάκι στην πλάτη της να φωνάζει «made in Pakistan», και ο εντεκάχρονος Αρίφ νιώθει μέσα στην τάξη ότι είναι ένα περίεργο πλάσμα από άλλον πλανήτη. Αυτοί είναι οι ήρωες των βιβλίων της Αργυρώς Μουντάκη και του Κωνσταντίνου Πατσαρού, και με αφορμή τις ιστορίες τους θα μιλήσουμε  για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στο σημερινό ελληνικό σχολείο.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας οι συγγραφείς και εκπαιδευτικοί Αργυρώ Μουντάκη και Κωνσταντίνος Πατσαρός, καθώς και η Εύα Σαββοπούλου, βοηθός εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα αναφερθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά από άλλες χώρες στη σχολική τους καθημερινότητα, και θα προτείνουν τρόπους ευαισθητοποίησης των Ελλήνων συμμαθητών τους, ώστε να κατανοήσουν τη θέση, τα διλήμματα και τα προβλήματά τους.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο από  την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με βάση το νέο της εγχειρίδιο με τίτλο: «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων» (διαθέσιμο εδώ). Η Μαρία Νομικού και η Νάσια Χολέβα, υπεύθυνες για την ύλη του εγχειρίδιου, θα είναι εκεί για να συντονίσουν κάποιες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες βάζοντας τους συμμετέχοντες στη θέση των μαθητών. Οι ασκήσεις που θα υλοποιηθούν απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αναζητούν απλές μεθόδους προσέγγισης δύσκολων θεμάτων όπως η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός  μέσα από το παιχνίδι, το βίωμα και τη δημιουργική έκφραση.    

 

Διοργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος
23.11.2016 11:24
Το εργαστήριο με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.
Tα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: διάλεξη του Κώστα Δουζίνα στο Μέγαρο Μουσικής
07.06.2016 13:45
Με την ομιλία «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση» του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 7 το βράδυ η πρώτη ενότητα των διαλέξεων του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία». Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Επανακατοικήσεις: Ημερίδα από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση στη Στέγη
01.06.2016 11:20
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο Επανακατοικήσεις από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
14.04.2016 14:44
Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.