Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει από την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη, με τίτλο «Νέα έργα και άγνωστα έργα 1960-1965».

Η έκθεση θα παρουσιάσει τα νέα έργα του Μιχάλη Κατζουράκη σε μικτή τεχνική και για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν άγνωστα εξπρεσιονιστικά έργα του από την δεκαετία του 1960.

Το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη είναι άμεσα συνυφασμένο με τη ποιητική έκφραση της γεωμετρικής αφαίρεσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο. Οι θεματικές καταγραφές των έργων του προέρχονται από προσωπικές καταγραφές του καλλιτέχνη από τον κόσμο των καθημερινών αντικειμένων, οι οποίες απεκδύονται τις παραστατικές τους αναφορές εμμένοντας στην ουσία των δομών και στην ευαίσθητη χρωματική απόδοση της λιτότητας της έκφρασης.

Ο ορατός κόσμος αποτελεί για τον καλλιτέχνη σχέσεις χρώματος, δομών, ισορροπιών και συγκαλυμμένης αρμονίας που επιχειρεί να αποκαλύψει μέσα από τα έργα του. Καθαρές μορφές και αγνές ενώσεις, το οικείο και το σύνηθες, το σκληρό και το λεπτό, γεωμετρική υποδομή, διαχωριστικές γραμμές, κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες, τετράγωνα και παραλληλόγραμμα ανοίγματα, καλυμμένα κενά και φραγμένες επιφάνειες, όλα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας της ζωγραφικής με τα αντικείμενα του Μιχάλη Κατζουράκη.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933 και σπούδασε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γεγονός που συντέλεσε στη διαμόρφωση της αισθητικής και καλλιτεχνικής του παιδείας. Τo συνολικό έργο του εμπεριέχει τα γόνιμα στοιχεία των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων της διεθνούς και ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης και κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αφαίρεση, ενώ διέπεται από αποσπασματικές αναφορές κυρίως στον αστικό πολιτισμό.

Μία αντιπροσωπευτική ενότητα έργων απο αυτές τις αναζητήσεις θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, παράλληλα με τα νέα έργα. Πρόκειται για έργα μιας εξπρεσσιονιστικής περιόδου του καλλιτέχνη τα οποία δημιούργησε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60. Στα έργα αυτά αναγνωρίζουμε τις αναφορές του καλλιτέχνη στα κινήματα της εποχής εκείνης και τις απαρχές της γόνιμης μετάλλαξής τους στα μετέπειτα έργα της αφαιρετικής γεωμετρικότητας που κυριαρχεί στα επερχόμενα έργα του στην συνέχεια των δημιουργικών εξερευνήσεων και πειραματισμών του μέχρι στις μέρες μας.

Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έργα του έχουν τοποθετηθεί σε Δημόσιους χώρους και Συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.