Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης, από την ομάδα Nova Melancholia στο Bios

Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης, από την ομάδα Nova Melancholia στο Bios

Η ομάδα Nova Melancholia παρουσιάζει από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 την περφόρμανς Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης σε κείμενο του Μανώλη Τσίπου και σκηνοθεσία του Βασίλη Νούλα.

 

Το κείμενο ανέβηκε πρώτη φορά στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν 2014 σε σκηνοθεσία Michel Raskine και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από το γαλλικό Τύπο.

 

Πρόκειται για ένα πολυφωνικό μπαρόκ κείμενο που σταδιακά συνθέτει μπροστά μας ένα γυμνό, διεστραμμένο, ανοχύρωτο σώμα: το σώμα της πόλης. Το σώμα αυτό συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας μετάλλαξης, μιας ανοίκειας τελετουργίας μεταβολής, όπου όλες οι κατευθύνσεις μοιάζουν ανοιχτές.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ελέησέ με, πόλη μου, σύμφωνα με το άπειρο έλεός σου.

Με την απέραντη ευσπλαχνία σου εξάλειψε τη βραδύτητά μου.

Ακόμη πιο πολύ, πλύνε με από τον ρύπο της αεργίας μου κι από το φόβο μου καθάρισέ με.

Γιατί έχω συναίσθηση της αεργίας μου κι ο φόβος μου βρίσκεται πάντοτε μπροστά μου.

Για σένα δεν τόλμησα ν’ αγωνιστώ και μόνο τις φοβισμένες σκέψεις μου διέπραξα ενώπιόν σου.

Είναι δίκαιη η κρίση σου για μένα.

Νικήτρια παραμένεις κάθε φορά που σε πολεμούν, πόλη μου. […]

 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας

Σκηνικά – κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Λήδα Δάλλα, Adrian Frieling, Βίκυ Κυριακουλάκου, Νίκος Νικολακόπουλος, Βάλια Παπαχρήστου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Κώστας Τζημούλης

 

Ο Μανώλης Τσίπος θα πραγματοποιήσει ένα ολιγοήμερο workshop για τη μέθοδο του Feedback που έχει δημιουργήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ, DasArts, από τις 26 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στο BIOS. Περισσότερες πληροφορίες στο seminars@bios.gr

Σχετικές ειδήσεις
Τα χρόνια της αθωότητας από την ομάδα Nova Melancholia στη Στέγη
16.02.2017 15:41
Η ομάδα Nova Melancholia παρουσιάζει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την παράσταση Τα χρόνια της αθωότητας, βασισμένη στην «Αυτοκράτειρα» του Δούκα Καπάνταη.
Τέχνη, ένας μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios
11.11.2016 15:29
Ο Δημήτρης Τσιάμης παρουσιάζει στο Bios τον μονόλογο Τέχνη, ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.
Killing in the name of, από την ομάδα Attact στο Bios
11.11.2016 13:25
Οι Attact παρουσιάζουν στο Bios την παράσταση Killing in the name of, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κουρκουμέλη, από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016.
Ο Νεκρός, του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project
04.05.2016 16:45

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project.
Νεκρή Φύση σε Χαντάκι του Φάουστο Παραβιντίνο στο χώρο θεαμάτων Πολυτεχνείο
25.02.2016 14:49
Το έργο «Νεκρή Φύση σε Χαντάκι» του Φάουστο Παραβιντίνο παρουσιάζει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο χώρο θεαμάτων ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στο Αίγιο, η θεατρική σκηνή «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» Ακράτας.