Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Γιάννης Ζευγόλης ζωντανά Στου Στράτου

Ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Γιάννης Ζευγόλης ζωντανά Στου Στράτου

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 το μουσικό καφενείο «Στου Στράτου» υποδέχεται το DUETTΟ οργανικής μουσικής με τον Αχιλλέα Περσίδη και τον Γιάννη Ζευγόλη.

 

Ανάμεσα στις διάφορες μουσικές τάσεις που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί, μια αρκετά σημαντική είναι αυτή της οργανικής μουσικής. Ιδιαίτερα την δεκαετία 1990-2000 κυκλοφόρησαν αρκετοί δίσκοι του είδους με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνθέσεις. Κατασταλαγμένο αποτέλεσμα αυτής της περιόδου, που συνεχίζεται ακόμα, είναι η συνεργασία των Γιάννη Ζευγόλη (βιολί) και Αχιλλέα Περσίδη (κιθάρα, λαούτο), οι οποίοι ενώνουν τις ξεχωριστές μουσικές τους πορείες σε έναν ήχο, που καθορίζεται από τον γεωγραφικό χώρο, τον αυτοσχεδιασμό που υπακούει στη φόρμα, την στέρεη μελωδία.   

 

Απόφαση των ίδιων, να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες συνθέσεις τους με τον πιο λιτό και, ως εκ τούτου, τον πιο εκτεθειμένο τρόπο, το ντουέτο.

 

Συντελεστές:

Αχιλλέας Περσίδης: κιθάρα, λαούτο

Γιάννης Ζευγόλης: βιολί

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΡΣΙΔΗΣ

Κιθαρίστας από 11 ετών. Μαθητεία και μελέτη πολλών διαφορετικών ειδών και στυλ από νωρίς συμμετέχει στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος σε ντουέτα και μουσικά σχήματα εξασκώντας ένα πραγματικά ζωντανό παίξιμο και συλλέγει εμπειρίες που τον βοηθούν αργότερα, το 1987 να δημιουργήσει το Σύνολο "ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ".

Κατά την διάρκεια των ετών, σημειώνουμε δύο σταθμούς γεωγραφικούς και μουσικούς :

1969 έως 1974 αλλεπάλληλα ταξίδια στην Ισπανία και σπουδή ισπανικής κιθάρας, 1980 έως 1986 μόνιμος κάτοικος Κρήτης όπου γνωρίζεται με την εκεί μουσική σκηνή , μαθαίνει λαούτο και επί 5 χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης των : Ross Daly και Ψαραντώνη.

Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 δίσκους της Ελληνικής δισκογραφίας. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (Ντοκιμαντέρ).

Έχει διατελέσει κάτοικος εξωτερικού απ' όπου αποκόμισε πολύτιμα στοιχεία γνώσης και νοοτροπίας μουσικής. Έχει αναπτύξει προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνοντας στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος.

Προσωπική δισκογραφία

ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ - Αχιλλέας ΠΕΡΣΙΔΗΣ 1994.

ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ - Σκιά της Θάλασσας. 1996.

 

Γιάννης Ζευγόλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Απεραθίτες γονείς (Απείρανθος Νάξου), γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά στις μουσικές του επιλογές. Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί από 13 χρονών, ασχολούμενος κυρίως με την μουσική των Κυκλάδων, παίζοντας και μαθητεύοντας κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και χαρακτηρίστηκε για την εκφραστικότητα και το ύφος παλαιού τρόπου παιξίματος που τον διακρίνει. Έτσι αργότερα εξέδωσε τρεις δίσκους με σκοπούς και τραγούδια απ΄ τ’ Απεράθου της Νάξου και τα Ανέφαλα Θαλασσινά (ΛΥΡΑ) με την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη και τον Δημήτρη Φυρογένη. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και συνθέτες σε δισκογραφία, θεατρικά έργα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1992 πηρε το Δίπλωμα του, στο Κλασσικό Βιολί , από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τόσο στο Κλασσικό Βιολί όσο και στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών

Σχετικές ειδήσεις
Το Ziad Rajab Trio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.01.2017 11:54
Ιδιαίτερα ανανεωμένες και εμπλουτισμένες, oι Γέφυρες διευρύνουν ακόμη περισσότερο την επαφή τους με τους μουσικούς πολιτισμούς του κόσμου. Η νέα χρονιά αρχίζει με ένα οδοιπορικό στα μουσικά σταυροδρόμια της Μεσογείου.
Ο Σταμάτης Μορφονιός ζωντανά στο ΚΕΤ
25.10.2016 14:12
Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Μορφονιός έρχεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για δύο μοναδικές εμφανίσεις, που διαφοροποιούνται με ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν ζωντανά. Χωρίς άλλους μουσικούς, παρουσιάζει παλιότερες και νέες μουσικές του, σε ένα ακουστικό unplugged set, μόνος, με τη συνοδεία της κιθάρας του.
Η Ραχήλ Τσελεπίδου και ο Γιάννης Κυρατσός ζωντανά στον Ιανό
25.05.2016 13:14
Επειδή οι καλές παρέες κρατάνε στο χρόνο, η Ραχήλ Τσελεπίδου και ο Γιάννης Κυρατσός, έχοντας στις αποσκευές τους πάνω από 120 εμφανίσεις ανά την Ελλάδα, ενώνουν τις μουσικές τους για τρίτη χρονιά και συναντιούνται στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ στις 3 Ιουνίου 2016 σε μια μουσική βόλτα που σχεδίασαν οι ίδιοι.
Ταξίδι στα Τραγούδια μας: Ο Γιάννης Κούτρας ζωντανά στο Ίλιον plus
23.03.2016 13:12
Ο Γιάννης Κούτρας, ο παθιασμένος ερμηνευτής που ταύτισε τη φωνή του με το Σταυρό του Νότου, ξεκινάει για ακόμη ένα μουσικό ταξίδι στην Αθήνα, στο ΙΛΙΟΝ plus, στις 26 Μάρτη και 2 Απρίλη 2016.
Ο Γιάννης Μήτσης και ο Νίκος Μεργιαλής στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Up Stage
22.03.2016 10:28
Ο Γιάννης Μήτσης, πρώην μέλος στα Ξύλινα Σπαθιά, και ο Νίκος Μεργιαλής από τους Μουσικούς Ιχνηλάτες, ανταμώνουν στην σκηνή του ΓΥΑΛΙΝΟ UP STAGE την Πέμπτη 24 Μαρτίου.