Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Μπορίς Βιαν με τη Φένια Παπαδόδημα και τον Roman Gomez στο Κελάρι του Athenaeum

Αφιέρωμα στον Μπορίς Βιαν με τη Φένια Παπαδόδημα και τον Roman Gomez στο Κελάρι του Athenaeum

Οι εκδόσεις Νεφέλη διοργανώνουν άλλη μία βραδιά αφιερωμένη στον Μπορίς Βιαν μετά τη μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον Δεκέμβριο του 2014. Η εκρηκτική και γεμάτη χιούμορ προσωπικότητα του Βιαν ζωντανεύει μέσα από τραγούδια και κείμενα που θα παρουσιαστούν αυτή τη φορά στο Κελάρι του Athenaeum, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 10 το βράδυ.

 

Η Φένια Παπαδόδημα και ο Roman Gomez θα παρουσιάσουν αυτή τη φορά σ’ ένα ευρύτερο κοινό τον τραγουδοποιό, ποιητή και κριτικό της τζαζ Μπορίς Βιαν, μέσα από ένα δυνατό πρόγραμμα με αναφορές στην ευρύτερη γαλλική τζαζ σκηνή (Michel Legrand, Alain Goraguer, Claude Nougaro) αλλά και στην αμερικaνική mainstream jazz. Πριν τη συναυλία , θα μιλήσουν για τη ζωή, το έργο και την εποχή του Βιαν ο δημοσιογράφος και καθηγητής Νίκος Μπακουνάκης και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαΐτη.

 

Η τζαζ μουσική υπήρξε η πνοή και το αίμα του Μπορίς Βιαν. Από νεαρή ηλικία σπουδάζει τρομπέτα, αργότερα αρθογραφεί στα πιο σημαντικά περιοδικά της εποχής (Jazz Hot, Combat, Jazz News) και γίνεται «ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της αφροαμερικανικής αυτής μουσικής». Οι μελετητές του έργου του συνδέουν άρρηκτα την τζαζ με τον λόγο του Μπορίς Βιαν. Ο F. Billetdoux γράφει ότι το θέατρο του Βιαν μπορεί να οριστεί σχεδόν κατ’ αναλογία με την τζαζ μουσική και μοιάζει να σκιαγραφεί το πέρασμα από την πρώιμη αυτοσχεδιαστική περίοδο της τζαζ στην άψογα ενορχηστρωμένη μουσική του Duke Ellington.

 

Η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός και τραγουδίστρια που έχει σπουδάσει και δουλέψει πολλά χρόνια στο Παρίσι, είναι ταυτόχρονα και μία από τις αξιότερες και πιο ιδιαίτερες νέες ερμηνεύτριες της ελληνικής τζαζ σκηνής.

 

Ο Roman Gomez, Αργεντίνος δεξιοτέχνης στο πιάνο και την κιθάρα, ειδικευμένος στο tango αλλά και στη latin jazz και brasilian jazz μουσική, συνθέτης και ενορχηστρωτής, φέρει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος στην απόδοση των επιλεγμένων κομματιών.

Σχετικές ειδήσεις
Το Amorgo quintet στο Κελάρι Athenaeum
02.02.2017 12:24
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 το Κελάρι Athenaeum φιλοξενεί ξανά τη Φένια Παπαδόδημα και το Amorgo quintet.
Fenia Papadodima και Amorgo quintet live στο Κελάρι Athenaeum
23.12.2016 11:20
Το Κελάρι Athenaeum μας προσκαλεί στις 5 Ιανουαρίου σε ένα εορταστικό live με τη Φένια Παπαδόδημα και το Amorgo quintet.
Ο Δημήτρης Kαλατζής live στο Κελάρι ATHENAEUM
24.11.2016 15:57
O πιανίστας Δημήτρης Kαλατζής παρουσιάζει ένα jazz αφιέρωμα στο Κελάρι ATHENAEUM το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.
Ο Δημήτρης Κ. Καρράς live στο Athenaeum Κελάρι
27.04.2016 11:13
Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016, ο Δημήτρης Κ. Καρράς θα βρίσκεται από τις 22:30 στο Athenaeum Κελάρι για να μοιραστεί τραγούδια δικά του και τραγουδοποιών που έχει ξεχωρίσει.
Ο Πέτρος Σαριδάκης ζωντανά στο Κελάρι Athenaeum
31.03.2016 13:00
Με το ολοκαίνουριο album «Το Νάμι» στις αποσκευές του, ο Πέτρος Σαριδάκης θα μας ταξιδέψει σε τόπους μουσικούς ξεκινώντας από το Κελάρι Athenaeum το Σάββατο 16 Απριλίου 2016.