Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο KYKLOS με το Θέατρο: Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο KYKLOS με το Θέατρο: Η Ιστορία του Στρατιώτη των Stravinsky-Ramuz στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Ιστορία του Στρατιώτη (1918) από το KYKLOS ENSEMBLE σε σύμπραξη με τη θεατρική ομάδα Ω2 αποτέλεσε μία μουσικοθεατρική επιτυχία της περασμένης σεζόν. Προσέλκυσε εκατοντάδες θεατές στο Ωδείο Αθηνών, θεωρήθηκε από τον τύπο το πιο επιτυχημένο ανέβασμα του έργου στην χώρα μας και έλαβε διθυραμβικές κριτικές τόσο για την ανάδειξη του μοντερνισμού της μουσικής όσο και για τις γεμάτες φαντασία, αμεσότητα και φρεσκάδα ερμηνείες του.

 

Φέτος, έφτασε η ώρα η παράσταση να ταξιδέψει και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Για δύο μόνο παραστάσεις, στις 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονικής.

 

Το έργο για μικρό μουσικό σύνολο και ηθοποιούς, αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας και φιλίας του Igor Stravinsky (1882-1971) και του συγγραφέα Charles-Ferdinand Ramuz (1878-1947),  βασίζει τη μεφιστοφελική υπόθεσή του σε έναν λαϊκό ρωσικό μύθο. Υιοθετώντας πλήθος πειραματισμών υπερβαίνει τις κατηγορίες και τα είδη, αποτελώντας ουσιαστικά την αφετηρία της πιο σύγχρονης αντίληψης για το Νέο Μουσικό Θέατρο. 

 

Τις παραστάσεις προλογίζει το έργο του σημαντικού Κύπριου συνθέτη Φάνου Δυμιώτη (1965-2007) The Soldier’s Blues –μια σύνθεση εμπνευσμένη από τη μουσική της Ιστορίας του Στρατιώτη, ένας φόρος τιμής στο σπουδαίο έργο.

 

Το ΚYKLOS ENSEMBLE, σύνολο μουσικής δωματίου αποτελούμενο από σολίστ που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει ήδη διαγράψει μια σπουδαία πορεία στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του. Πιστό στη σχέση του με τους νέους μουσικούς της χώρας, προκηρύσσει ακροάσεις για νέους σολίστ από όλα τα μουσικά όργανα (που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), έτσι ώστε οι επιτυχόντες να προλογίζουν τις συναυλίες του για το έτος 2015. Οι ακροάσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό και τον τύπο.

 

φωτογραφίες © Χρήστος Αγγελόπουλος

Μουσική Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης–Κώστας Κουνέλλας

 

Συμμετέχουν οι σολίστες του KYKLOS ENSEMBLE

με τους ηθοποιούς Χρηστίνα Γαρμπή και Βασίλη Σαφό

μετάφραση κειμένου: Χρηστίνα Γαρμπή-Βασίλης Σαφός

 

KYKLOS ENSEMBLE - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

Γενική Διεύθυνση: Δημήτρης Δεσύλλας

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Άγης Γυφτόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
14.12.2016 17:23
Δύο μοναδικές performers, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με τίτλο “Wake up” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στον Κύκλο “Voices”, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.
Η Αΐντα του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
06.10.2016 11:43
Η όπερα «Aida» του Τζιουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί στις 15, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής- Κτήριο Μ1), στις 20.00.
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.05.2016 17:10
Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «κολυμπούν» στα νερά της λογοτεχνίας και «καταδύονται» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία 115 ετών.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.03.2016 15:26
H συνάντηση που έγινε talk of the town το φετινό χειμώνα, που ενθουσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όχι μόνο σαν μουσική παράσταση αλλά και σαν καινούργια καλλιτεχνική πρόταση, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.