Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη με τίτλο, Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία.

Όποιος δεν μπορεί να εξηγήσει με απλά λόγια δύσκολες έννοιες σε νέους ανθρώπους απλά δεν τις κατανοεί αρκετά καλά ο ίδιος. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση των Μαύρων Τρυπών στα πέρατα του Σύμπαντος όσο και σε εκείνη των μαύρων τρυπών του δημόσιου χρέους και των τραπεζικών ζημιών. Στο βιβλίο τούτο, λοιπόν, ο συγγραφέας πασχίζει να μιλήσει για την οικονομία στην κόρη του με τρόπο που ίσως κάμψει την τάση της να τον… βαριέται την ώρα που της εξηγεί δύο πράγματα: Πώς προέκυψε ο σύγχρονος κόσμος μας και γιατί οι θεωρίες των οικονομολόγων είναι συχνότερα μέρος των προβλημάτων που γεννά ο κόσμος αυτός (παρά των λύσεών τους).

Θέτει, και απαντά, προκλητικά ερωτήματα, όπως:

Γιατί εισέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Αυστραλία και όχι οι Αβορίγινες στην Αγγλία;

Πότε και πώς γεννήθηκε η πρωτοκαθεδρία του κέρδους;

Γιατί δεν θα υπήρχε ποτέ πλούτος χωρίς χρέος;

Από πού προκύπτει η εξοργιστική εξουσία των τραπεζιτών;

Τι κρύβεται πίσω από τις οικονομικές κρίσεις;

Υπάρχει ελπίδα η ανθρωπότητα να πάψει να λειτουργεί ως ανόητος ιός που σκοτώνει τον οργανισμό στον οποίο ζει;

Τι είναι το χρήμα και γιατί έχει «ανάγκη» τη δημοκρατία;

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει: «Αν και δεν εστιάζει στην ελληνική καθημερινότητα των τελευταίων, θλιβερών ετών, το βιβλίο πραγματεύεται τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά με τρόπο που, όποιος αναγνώστης θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να δει με διαφορετικό μάτι την πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω μιας Ευρώπης σε κρίση, σ’ έναν κόσμο που αδυνατεί να ισορροπήσει. Ακόμα, θα διακρίνει τους λόγους που οι κρατούντες αρνούνται πεισματικά να λάβουν τις αποφάσεις που θα έφερναν τη λύτρωση των κοινωνιών μας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, παγκοσμίως».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Κατόπιν σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008). Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους “Rational Conflict” (Blackwell, 1991), “Foundations of Economics” (Routledge, 1998), “Θεωρία Παιγνίων”. Είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου και έχει μία κόρη, την Ξένια.