Η ομάδα Svoradov Theatre Group παρουσιάζει στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 το μονόπρακτο του Samuel Beckett, Ανάσα.

Faint light on stage. Rubbish. No Verticals. All scattered and lying.
Faint brief cry. Breath. Silence

Η ΑΝΑΣΑ είναι το πιο σύντομο έργο του Σάμουελ Μπέκετ (διαρκεί 25 δευτερόλεπτα), γραμμένο το 1969, ύστερα από προτροπή του λογοτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Kenneth Tynan. O Tynan ζήτησε από τον Μπέκετ να γράψει ένα σύντομο σκετς με θέμα τον έρωτα, με σκοπό να το συμπεριλάβει στην πρωτοποριακή επιθεώρηση με τίτλο “Oh Calcutta!”. O Mπέκετ απάντησε μ’ ένα ντελίριο μινιμαλισμού, στέλνοντας την Ανάσα πάνω σε μια ταχυδρομική κάρτα.

Το θέατρο του Μπέκετ έχουν ως βασική θεματική εστίαση την ματαιότητα της ανθρώπινης δράσης και την αποτυχία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν αληθινά μεταξύ τους. Αν ο ρεαλισμός ενδιαφέρεται να κάνει το θέατρο να μοιάζει με την πραγματικότητα, το θέατρο του Μπέκετ υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα αυτή (όπως και το θέατρο) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βασίλειο που κατασκευάζονται έννοιες, δηλαδή μια “κατασκευή”.

Η ομάδα Svoradov Theatre Group είναι μια ανοιχτή κολεκτίβα που αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου, ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες. Η φιλοσοφία της ομάδας έγκειται στην σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων με στόχο την αναζήτηση νέων αισθητικών δεδομένων που θα εξερευνούν τα όρια του θεάτρου, των εικαστικών, της performance, και της Τέχνης γενικότερα.

Η παράσταση ΑΝΑΣΑ παρουσιάζεται επαναληπτικά (ανά 15 λεπτά). Πρώτη παράσταση στις 20:00 – Τελευταία παράσταση στις 23:00. Συνολικά θα δοθούν 13 παραστάσεις. Oι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με ένα εισιτήριο όσες παραστάσεις επιθυμούν. Μεταξύ των παραστάσεων θα μπορούν να περιδιαβαίνουν τον εικαστικό χώρο του έργου.

Συντελεστές

Σύλληψη-Δημιουργία: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής
Εκτέλεση: Svoradov Theatre Group
Σχεδιασμός αφίσας – προγράμματος: Ζαμπία Πατεράκη