Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ανάσα, του Samuel Beckett: για μία παράσταση στο BlackBox

Ανάσα, του Samuel Beckett: για μία παράσταση στο BlackBox

Η ομάδα Svoradov Theatre Group παρουσιάζει στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 το μονόπρακτο του Samuel Beckett, Ανάσα.


Faint light on stage. Rubbish. No Verticals. All scattered and lying.
Faint brief cry. Breath. Silence


Η ΑΝΑΣΑ είναι το πιο σύντομο έργο του Σάμουελ Μπέκετ (διαρκεί 25 δευτερόλεπτα), γραμμένο το 1969, ύστερα από προτροπή του λογοτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Kenneth Tynan. O Tynan ζήτησε από τον Μπέκετ να γράψει ένα σύντομο σκετς με θέμα τον έρωτα, με σκοπό να το συμπεριλάβει στην πρωτοποριακή επιθεώρηση με τίτλο "Oh Calcutta!". O Mπέκετ απάντησε μ’ ένα ντελίριο μινιμαλισμού, στέλνοντας την Ανάσα πάνω σε μια ταχυδρομική κάρτα.


Το θέατρο του Μπέκετ έχουν ως βασική θεματική εστίαση την ματαιότητα της ανθρώπινης δράσης και την αποτυχία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν αληθινά μεταξύ τους. Αν ο ρεαλισμός ενδιαφέρεται να κάνει το θέατρο να μοιάζει με την πραγματικότητα, το θέατρο του Μπέκετ υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα αυτή (όπως και το θέατρο) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βασίλειο που κατασκευάζονται έννοιες, δηλαδή μια "κατασκευή".


Η ομάδα Svoradov Theatre Group είναι μια ανοιχτή κολεκτίβα που αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου, ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες . Η φιλοσοφία της ομάδας έγκειται στην σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων με στόχο την αναζήτηση νέων αισθητικών δεδομένων που θα εξερευνούν τα όρια του θεάτρου, των εικαστικών, της performance, και της Τέχνης γενικότερα.


Η παράσταση ΑΝΑΣΑ παρουσιάζεται επαναληπτικά (ανά 15 λεπτά). Πρώτη παράσταση στις 20:00 - Τελευταία παράσταση στις 23:00. Συνολικά θα δοθούν 13 παραστάσεις. Oι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με ένα εισιτήριο όσες παραστάσεις επιθυμούν. Μεταξύ των παραστάσεων θα μπορούν να περιδιαβαίνουν τον εικαστικό χώρο του έργου.


Συντελεστές

Σύλληψη-Δημιουργία: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής
Εκτέλεση: Svoradov Theatre Group
Σχεδιασμός αφίσας – προγράμματος: Ζαμπία Πατεράκη

Σχετικές ειδήσεις
Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος στο BlackBox
29.12.2016 10:48
Η παράσταση «Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος» είναι εμπνευσμένη από την ιστορία Εκείνος κι Εκείνη του Ταϊβανού εικονογράφου και συγγραφέα Jimmy Liao. Η πρωτότυπη δουλειά του Eilon Morris και της Ζωής Κατσιλέρου που έκανε πρεμιέρα στην Σκωτία τον Σεπτέμβρη του 2016, έρχεται στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη, για τρεις μόνο παραστάσεις στις 4, 5 & 6 Ιανουαρίου 2017.
Η Αγγελική, από τους Fly Theatre επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
26.10.2016 14:52
Mετά τη συμμετοχή τους, για πέμπτη φορά, στην παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επέστρεψαν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους “Αγγελική”, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου την περσινή χρονιά και επιστρέφει από τις 11 Νοεμβρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στον Κάτω Χώρο του ίδιου Θεάτρου
Χωρίς ανάσα του Ιάκωβου Μυλωνά στο Θέατρο Άρατος
30.09.2016 13:08
Η παράσταση Χωρίς ανάσα του Ιάκωβου Μυλωνά θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Άρατος από 20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2016.
Μήδεια-Lust, από το εργαστήριο AlmaKalma στο ΦΙΞ in art
17.06.2016 14:00
Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει στο ΦΙΞ in art την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας, μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE
03.03.2016 13:52
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.