Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Καρατάσου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Καρατάσου στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο της Κατερίνας Καρατάσου  Λανθάνων διάλογος, Ο δραματικός μονόλογος στη νεοελληνική ποίηση (19ος – 20ος αι.) την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η κ. Μαρία Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας-Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Αριστοτέλης Σαΐνης, Φιλόλογος, Κριτικός Βιβλίου.

 

Η Κατερίνα Καρατάσου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Frederick (Κύπρος). Στο παρελθόν δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν ως μεθοδολογική αφετηρία τη γραμματολογική και ερμηνευτική αξιοποίηση στοιχείων ειδολογικής θεωρίας, αφηγηματολογίας και διακειμενικών σπουδών. Οι μελέτες της καλύπτουν ζητήματα ποίησης του 19ου και 20ού αιώνα, πεζογραφίας του 20ού αιώνα, θεωρίας και κριτικής της παιδικής λογοτεχνίας και διδακτικής της λογοτεχνίας.

Με αφετηρία τον δραματικό μονόλογο, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τις δυνατότητες που προκύπτουν με την απόσταση των ειδολογικών κατηγοριών από τα αρχικά λογοτεχνικά τους συμφραζόμενα και τον εγκλιματισμό τους σε νέα. Αφ' ης στιγμής το πλαίσιο αναφοράς στη μελέτη του δραματικού μονολόγου μετατοπιστεί από το βικτωριανό πεδίο καταγωγής του στη νεοελληνική ποίηση, εγείρονται ενδιαφέροντα ερωτήματα. Είναι δυνατόν το εν λόγω είδος να αξιοποιηθεί σε μια άλλη ποιητική παράδοση από εκείνη που το γέννησε; Μπορεί, και με ποιους τρόπους, να συμβάλει σε ανανεωτικές προσεγγίσεις περιόδων της νεοελληνικής ποίησης και σε νέους τρόπους θεώρησης του έργου ποιητών, όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κ.Π. Καβάφης, ο Κώστας Βάρναλης και ο Γιάννης Ρίτσος; Διαβάζοντας υπό την προοπτική αυτή τον ελληνικό ποιητικό 19ο και 20ό αιώνα, η μελέτη προτείνει ένα νέο μοντέλο θεώρησης τους είδους σε διαλεκτική σχέση με ορισμένες άλλες μορφές μονοδραματικής ποίησης, όπως ο ρητορικός, ο εκφραστικός, ο μεικτός και ο κωμικός μονόλογος.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη
03.02.2017 11:10
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στο Σπίτι της Κύπρου, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη, Θέλο πλίμμα.
Οι  Ανα-γνώσεις του Διονύση Ν. Μουσμούτη στο Σπίτι της Κύπρου
18.11.2016 11:21
Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Πάπυρος σας προσκαλούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ν. Μουσμούτη Ανα-γνώσεις Κείμενα για συγγραφείς και βιβλία.
07.10.2016 12:35
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, η παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Γεροζήση, «ΦΑΛΤΣΟ Η ΠΟΡΕΙΑ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εντός.
04.10.2016 11:43
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις της Εστίας, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:00, θα παρουσιάσουν στο Σπίτι της Κύπρου, το βιβλίο της Ιωάννας Καρατζαφέρη, Λευκά στην κορυφή.
Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου στο Σπίτι της Κύπρου
10.06.2016 10:39
Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Μανδραγόρας σας προσκαλούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, Φωνήεντα σε περίπτερο.