Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Rock ‘N’ Roll και επανάσταση

Rock ‘N’ Roll και επανάσταση
O Μικ Τζάγκερ και ο Λένιν, ο Σιντ Μπάρετ και ο Θεός Πάνα, η Σαπφώ και οι Pink Floyd, το rock ‘n’ roll και η επανάσταση… Θα καταλάβετε τι σχέση έχουν μέσα από το έργο του Τοµ Στόπαρντ.

O Μικ Τζάγκερ και ο Λένιν, ο Σιντ Μπάρετ και ο Θεός Πάνα, η Σαπφώ και οι Pink Floyd, το rock ‘n’ roll και η επανάσταση… Θα καταλάβετε τι σχέση έχουν μέσα από το έργο του Τοµ Στόπαρντ.

Σαράντα χρόνια µετά το Μάη του ‘68 και την Άνοιξη της Πράγας η ADaM Productions σε συνεργασία µε τους Σαλτιµπάγκους παρουσιάζει ένα έργο για τον έρωτα, τη µουσική και την επανάσταση, το Rock ‘n’ roll.

Ton Αύγουστο του 1968, τη χρονιά της µεγάλης παγκόσµιας αναταραχής, ο Γιαν, ένας Τσέχος φοιτητής, λάτρης του ροκ εντ ρολ, εγκαταλείπει το Κέιµπριτζ, όπου κάνει το διδακτορικό του, και επιστρέφει στην Πράγα για να υπερασπιστεί τις ιδέες του και την αγαπηµένη του µουσική από τα ρωσικά τανκς που µόλις έχουν εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία.

Ο καθηγητής του στο Κέιµπριτζ, ο Μαξ Μόρροου, αριστερός φιλόσοφος , συγκρούεται µε τον Γιαν υπερασπιζόµενος τη Μόσχα. Η γυναίκα του Μαξ, κλασική φιλόλογος, διδάσκει την ερωτική ποίηση της Σαπφούς, ενώ η κόρη τους, η Εσµέ, παιδί των λουλουδιών, είναι ερωτευµένη µε τον Γιαν και φαντασιώνεται την ενσάρκωση του θεού Πάνα στο πρόσωπο του τραγουδιστή Σιντ Μπάρετ των Πινκ Φλόυντ.

Ο Γιαν στην Πράγα αγωνίζεται για τις ιδέες του και διώκεται. Όµως το καθεστώς, περισσότερο απ’όλους, διώκει ένα ροκ µουσικό συγκρότηµα, που λέγεται “The Plastic People of The Universe”.

Το ροκ εντ ρολ γίνεται σύµβολο της αντίστασης. Ανάµεσα στο Κέιµπριτζ και την Πράγα, ανάµεσα στην ποίηση της Σαπφούς και το ροκ εντ ρολ, ανάµεσα στα τανκς και τα λουλούδια, ο Γιαν, ο Μαξ, η Εσµέ, και οι άλλοι ήρωες του έργου, συγκρούονται, ερωτεύονται, εξελίσσονται, ωριµάζουν και  διαµορφώνουν τον κόσµο που ζουν και τους εαυτούς τους.

Η ιστορία µας τελειώνει τον Αύγουστο του 1990. Τα τανκς φεύγουν απ’την Πράγα, και ο Γιαν µε την Εσµέ, παρακολουθούν την πρώτη συναυλία των Rolling Stones. Ο Τόµ Στόπαρντ τοποθετεί τους ήρωές του στα κρίσιµα σταυροδρόµια της ιστορίας, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις της αριστεράς, την ιδέα της ελευθερίας του τύπου και τον κίνδυνο που αποτέλεσε το µουσικό κίνηµα του ροκ εντ ρολ για την εξουσία, σε ∆ύση και Ανατολή.

Το Rock ‘n’ Roll είναι το τελευταίο του έργο που ολοκλήρωσε ο Stoppard το 2006 και είχε μια θριαμβευτική πορεία ως τώρα στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Λισσαβόνα, το Σίδνεϋ και τη Νέα Υόρκη.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των Pink Floyd, Bob Dylan, Rolling Stones, Velvet Underground, U2, John Lennon, Guns `n Roses, Grateful Dead, Beach Boys και Syd Barrett.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κοτανίδη, η μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέϊσγουελ, η δημιουργία video του Ανδρέα Αποστολίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Βάλβη, Γιάννης Δρίτσας, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Σταύρος Μερμήγκης, Στέλλα Μπαλωμένου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Βασίλης Παπαδημητρίου , Βαγγέλης Ρόκκος, Αλέκος Συσσοβίτης, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Σχετικές ειδήσεις
Η Χίος γεμίζει θέατρο!
05.08.2016 14:13
Τα έργα "ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΚΟ", "ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ", "ΕΦΥΓΑ ΚΙ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ Μ' ΕΝΑ ΚΟΣΚΙΝΟ ΦΑΚΗ" και "ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ" θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο στη Χίο.
Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας: Προσφορά εισιτηρίων για τον Αύγουστο από το ΚΘΒΕ
28.07.2016 11:23
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει μια ειδική προσφορά για τις παραστάσεις του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας», που συνεχίζονται με επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο.
Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Άττις
25.04.2016 10:19
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.
Holy Beat στο Bios: Party πριν την πρεμιέρα!
18.03.2016 15:15
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, λίγο πριν την πρεμιέρα του Holy Beat, ελάτε στο Bios.Tesla να χορέψουμε σε ρυθμούς swing, jazz & rock ‘n’ roll. Το μπαρ θα σερβίρει το μοναδικό cocktail Holy Spirit, φτιαγμένο ειδικά για την περίσταση σε τιμή έκπληξη!
Speed date, του Γιώργου Ηλιόπουλου στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
21.01.2016 11:56
Speed date λέγεται το νέο έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου, που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη από τις 16 Φεβρουαρίου 2016.