O Μικ Τζάγκερ και ο Λένιν, ο Σιντ Μπάρετ και ο Θεός Πάνα, η Σαπφώ και οι Pink Floyd, το rock ‘n’ roll και η επανάσταση… Θα καταλάβετε τι σχέση έχουν μέσα από το έργο του Τοµ Στόπαρντ.

O Μικ Τζάγκερ και ο Λένιν, ο Σιντ Μπάρετ και ο Θεός Πάνα, η Σαπφώ και οι Pink Floyd, το rock ‘n’ roll και η επανάσταση… Θα καταλάβετε τι σχέση έχουν μέσα από το έργο του Τοµ Στόπαρντ.

Σαράντα χρόνια µετά το Μάη του ‘68 και την Άνοιξη της Πράγας η ADaM Productions σε συνεργασία µε τους Σαλτιµπάγκους παρουσιάζει ένα έργο για τον έρωτα, τη µουσική και την επανάσταση, το Rock ‘n’ roll.

Ton Αύγουστο του 1968, τη χρονιά της µεγάλης παγκόσµιας αναταραχής, ο Γιαν, ένας Τσέχος φοιτητής, λάτρης του ροκ εντ ρολ, εγκαταλείπει το Κέιµπριτζ, όπου κάνει το διδακτορικό του, και επιστρέφει στην Πράγα για να υπερασπιστεί τις ιδέες του και την αγαπηµένη του µουσική από τα ρωσικά τανκς που µόλις έχουν εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία.

Ο καθηγητής του στο Κέιµπριτζ, ο Μαξ Μόρροου, αριστερός φιλόσοφος, συγκρούεται µε τον Γιαν υπερασπιζόµενος τη Μόσχα. Η γυναίκα του Μαξ, κλασική φιλόλογος, διδάσκει την ερωτική ποίηση της Σαπφούς, ενώ η κόρη τους, η Εσµέ, παιδί των λουλουδιών, είναι ερωτευµένη µε τον Γιαν και φαντασιώνεται την ενσάρκωση του θεού Πάνα στο πρόσωπο του τραγουδιστή Σιντ Μπάρετ των Πινκ Φλόυντ.

Ο Γιαν στην Πράγα αγωνίζεται για τις ιδέες του και διώκεται. Όµως το καθεστώς, περισσότερο απ’όλους, διώκει ένα ροκ µουσικό συγκρότηµα, που λέγεται “The Plastic People of The Universe”.

Το ροκ εντ ρολ γίνεται σύµβολο της αντίστασης. Ανάµεσα στο Κέιµπριτζ και την Πράγα, ανάµεσα στην ποίηση της Σαπφούς και το ροκ εντ ρολ, ανάµεσα στα τανκς και τα λουλούδια, ο Γιαν, ο Μαξ, η Εσµέ, και οι άλλοι ήρωες του έργου, συγκρούονται, ερωτεύονται, εξελίσσονται, ωριµάζουν και  διαµορφώνουν τον κόσµο που ζουν και τους εαυτούς τους.

Η ιστορία µας τελειώνει τον Αύγουστο του 1990. Τα τανκς φεύγουν απ’την Πράγα, και ο Γιαν µε την Εσµέ, παρακολουθούν την πρώτη συναυλία των Rolling Stones. Ο Τόµ Στόπαρντ τοποθετεί τους ήρωές του στα κρίσιµα σταυροδρόµια της ιστορίας, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις της αριστεράς, την ιδέα της ελευθερίας του τύπου και τον κίνδυνο που αποτέλεσε το µουσικό κίνηµα του ροκ εντ ρολ για την εξουσία, σε ∆ύση και Ανατολή.

Το Rock ‘n’ Roll είναι το τελευταίο του έργο που ολοκλήρωσε ο Stoppard το 2006 και είχε μια θριαμβευτική πορεία ως τώρα στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Λισσαβόνα, το Σίδνεϋ και τη Νέα Υόρκη.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των Pink Floyd, Bob Dylan, Rolling Stones, Velvet Underground, U2, John Lennon, Guns `n Roses, Grateful Dead, Beach Boys και Syd Barrett.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κοτανίδη, η μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέϊσγουελ, η δημιουργία video του Ανδρέα Αποστολίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Βάλβη, Γιάννης Δρίτσας, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Σταύρος Μερμήγκης, Στέλλα Μπαλωμένου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Ρόκκος, Αλέκος Συσσοβίτης, Ίρις Χατζηαντωνίου.