Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτείες στη ζώνη του R.E.M: έκθεση του Νίκου Κρανάκη στη γκαλερί Αστρολάβος

Πολιτείες στη ζώνη του R.E.M: έκθεση του Νίκου Κρανάκη στη γκαλερί Αστρολάβος

Η τέταρτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Νίκου Κρανάκη εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, από τις 8.00 έως τις 10.30 μμ, στη γκαλερί ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Δεξαμενή, με τίτλο Πολιτείες στη ζώνη του R.E.M.


Πρόκειται για μια σειρά έργων, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε καμβά (ακρυλικά, μελάνια, λάδια ) που μας ταξιδεύουν στο χώρο και τον χρόνο με όχημα την ονειρική εμπειρία.


Άλλοτε βγαλμένες από παραμύθι, άλλοτε καθαρά βιομηχανικές και άλλοτε σαν χώρες νησιωτικές, οι Πολιτείες του Νίκου Κρανάκη, μας ταξιδεύουν στο χώρο και στο χρόνο, πότε στο παρελθόν, πότε στο μέλλον και πότε στο παρόν.


Δουλεύοντας με διαφορετικά υλικά και υφές, χρησιμοποιώντας πλούσια χρωματική γκάμα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μωβ, κ.λπ.), ο ζωγράφος κατορθώνει να παρουσιάσει στο θεατή φανταστικούς κόσμους που άλλοτε θυμίζουν μυθιστορήματα ή ταινίες επιστημονικής φαντασίας και άλλοτε τάσεις και ρεύματα από όλο το χωράφι της ιστορίας της τέχνης (αφαίρεση,  αναπαράσταση, εξπρεσσιονισμός, ιμπρεσσιονισμός, κυβισμός, φουτουρισμός).


Χρησιμοποιώντας τις τονικές εκρήξεις μιας αφαιρετικής γραφής, ο καλλιτέχνης στοχεύει στο συναίσθημα και προσκαλεί τον θεατή να συνεχίσει το όνειρο με μάτια ορθάνοιχτα, αντλώντας φώτα και διαδρομές από το υποσυνείδητο και πέρα από την κοινή λογική εξήγηση.


Η έννοια της Πόλης, πρωτότυπη δημιουργία του Ελληνικού κόσμου, διέπει όλη την ιστορία και τη σκέψη του. Κεντρικό ζωγραφικό θέμα, από τον 19ο αιώνα, η πόλη πρωταγωνιστεί στον 20ο και στον 21ο αιώνα και εμφανίζεται άλλοτε φανταστική, άλλοτε πολιτική, άλλοτε απόλυτα ρεαλιστική και άλλοτε ονειρική ή συμβολική. Είναι ο χώρος όπου οι περισσότεροι πλέον από εμάς σήμερα, ζούμε και δημιουργούμε. Άλλοτε τον αισθανόμαστε φιλικό και φιλόξενο, άλλοτε αποστασιοποιούμαστε και απομονωνόμαστε, η άρρηκτη όμως βιωματική σχέση μας μαζί του είναι πάντα ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα εικαστικής προσέγγισης.


Σε αυτό το περίβλημα-περιβάλλον, η ανθρώπινη παρουσία ανιχνεύεται μέσα από τη ρευστή γεωμετρία της ζωγραφικής σύνθεσης, όπως το αόρατο χέρι ενός κατασκευαστή και έτσι ο Νίκος Κρανάκης, επιδέξια καταφέρνει να βοηθήσει το βλέμμα και τη φαντασία μας στη δύναμη και στην ανεξήγητη ομορφιά της Τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Η Πόλη των Βράχων: έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου στη γκαλερί ΑΔ
01.11.2016 17:22
Την Τετάρτη 9 Νοεμβίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Η Πόλη των Βράχων» στην γκαλερί ΑΔ.
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Παρουσίες: έκθεση του Βαγγέλη Ρήνα στη γκαλερί Ευριπίδη
14.04.2016 10:35
Ο Βαγγέλης Ρήνας «επιστρέφει» στην Αθήνα μετά από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία έξι χρόνια στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.