Ο Γιάννης Κοντός πέθανε τα χαράματα της Τετάρτης από ανακοπή. Ήταν μια πολυσχιδής, πληθωρική προσωπικότητα, που άφησε το δικό του στιβαρό αποτύπωμα στα λογοτεχνικά μας πράγματα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943. Σπούδασε οικονομικά. Μεταξύ 1971-1976 διατήρησε, μαζί με τον Θανάση Νιάρχο, το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος», σημείο συνάντησης λογοτεχνών και διανοούμενων κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Πρωτοδημοσίευσε το 1965. Έχει εκδώσει δεκαέξι ποιητικά βιβλία, τρία βιβλία για παιδιά και πεζά (Τα ευγενή μέταλλα, 2 τόμοι).

Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1973 πήρε τη χορηγία Ford. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 1978 κυκλοφόρησαν στα αγγλικά δύο εκδόσεις με επιλογές ποιημάτων του. Η μία σε μετάφραση Γιάννη Γκούμα, με τίτλο Mercurial Time, και η δεύτερη σε μετάφραση Γιάννη Σταθάτου, με τίτλο Danger in the Streets.      

Τον Απρίλιο του 1992 εκδόθηκε το βιβλίο Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένο από τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, που περιλαμβάνει επιλογές ποιημάτων του. Το ενδέκατο βιβλίο του, Πρόκες στα σύννεφα (1999), είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με είκοσι χαρακτικά. Το 1998 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2001 εξέδωσε ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο Ο Αριστείδης ο μικρός ιπποπόταμος, με ζωγραφιές του Δημήτρη Μυταρά, το οποίο απέσπασε τον έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2004 εξέδωσε και δεύτερο βιβλίο για παιδιά, Τα Χριστούγεννα έρχονται, με ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού, ενώ το 2009 εξέδωσε το παιδικό Τα παραμύθια του καλού μάγου, με ζωγραφιές του Φαίδωνα Πατρικαλάκη. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του ήταν: Η στάθμη του σώματος (Μεταίχμιο 2010), Τα ποιήματα (Τόπος 2013), Μυστικά τοπία (Τόπος 2014), Θανάσιμα επαγγέλματα (Εκδόσεις των Φίλων 2015). Είχε υπό έκδοση Τα ευγενή μέταλλα 3 και ένα παιδικό βιβλίο“Η αρκούδα και το βατραχάκι”(Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Επί σειρά ετών ήταν σύμβουλος έκδοσης στις εκδόσεις Κέδρος και από το 2009 έως το 2012 στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διατηρούσε κατά διαστήματα συνεργασία με περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού., ενώ τα τελευταία χρόνια δίδασκε σε σχολή θεάτρου.