Το CineDoc 2014- 15 παρουσιάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Alphabet του Erwin Wagenhofer, στο πλαίσιο του αφιερώματός του στην εκπαίδευση.


Το 98% των παιδιών γεννιούνται χαρισματικά. Μετά το σχολείο, μόνο το 2% συνεχίζει να είναι. Τι συμβαίνει στο σχολείο; Τα συστήματα εκπαίδευσης που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο πόσο περιορίζουν τα έμφυτα χαρίσματα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μετατρέποντάς τα σε ανταγωνιστικά ρομπότ; Η ταινία Alphabet ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και διερευνά τα περιθώρια για αλλαγή στα εκπαιδευτικά μοντέλα που εφαρμόζονται από την Κίνα ως την Ευρώπη.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα διαμορφώθηκαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, με βασική αρχή την ‘αποδοτικότητα’: το σημαντικό είναι η διαμόρφωση ατόμων που θα αποτελέσουν τα λειτουργικά γρανάζια της κοινωνίας του αύριο. Η κριτική σκέψη, η δημιουργιότητα, η φαντασία, το παιχνίδι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο –και μαζί τους η δυνατότητά μας να βρίσκουμε νέες λύσεις, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, είναι και πιο καθοριστικό εμπόδιο στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νίκο Ιερομνήμονα, υποδιευθυντή της Σχολής Χιλλ, και την Μαρία Δημοπούλου, εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας και του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα.

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει διαγωνισμός του CineDoc Δείτε τον κόσμο αλλιώς στο Facebook όπου και θα κληρωθούν 30 δημιουργικά παιχνίδια χορηγία των ΑΝΕΜΗ και Toys.gr. Οι νικητές θα παραλάβουν τα παιχνίδια μετά την προβολή της  Τετάρτης 28/1 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 15.15 στον κινηματογράφο Δαναός.

Σκηνοθεσία: Erwin Wagenhofer / 113′ / 2013 / Austria, Germany

Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους. 

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου, Δήμητρα Κουζή