To Baumstrasse παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης βιολιστή Μιχάλη Κουλουμή στο διήμερο μουσικό εργαστήρι Βιολί – Τροπικότητα – Ταξίμι.


Θα μελετηθούν:

-Ρεπερτόριο: μουσικές παραδόσεις βασισμένες στην τροπικότητα (ελληνική παραδοσιακή μουσική, Κλασική
-Οθωμανική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις)

-Ταξίμι: Δομή / Τετράχορδα / Ανάλυση
-Ποιότητα ήχου / Μελίσματα / Φρασεολογία / Διαστήματα / Ύφος



Όργανα:


Θα δοθεί προτεραιότητα στο βιολί, εντούτοις μπορούν να συμμετάσχουν όργανα όπως η φωνή, έγχορδα (νυκτά-τοξωτά) και πνευστά.



Εκτός από το παρόν εργαστήρι, ο Μιχάλης Κουλουμής εμφανίζεται σε συναυλίες με τον Efren Lopez:

24/01 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αθήνα

29/01 – Θέατρο Αγορά, Πάτρα

31/01 – Αβγό, Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Κουλουμής γεννήθηκε στην Κύπρο. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών, όπου τα ακούσματα και οι μελωδίες από παραδοσιακά τραγούδια ήταν το προζύμι μέσα στο οποίο θα ξεκινούσε και θα διαπλαθόταν η σχέση του με τη μουσική.

H επαφή του με τη δυτική μουσική αρχίζει από τα μαθητικά χρόνια, όπου παρακολουθεί πολυετή μαθήματα κλασσικού βιολιού με καθηγητή τον Γιώργο Ζυμπουλάκη. Στη συνέχεια σπούδασε φυσική στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προσωπικές του αναζητήσεις, όμως, τον οδήγησαν στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έλαβε το πτυχίο παραδοσιακού βιολιού από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, με καθηγητή το Γιώργο Μαρινάκη, ενώ παρακολούθησε μαθήματα master-class βιολιού με τον Baki Kemanci και το Serdar Pazarcioglu στην Κωνσταντινούπολη, τον Στάθη Κουκουλάρη και το Nedim Nalbantoglu, καθώς και εργαστήρια Κλασσικής Οθωμανικής μουσικής με τους Kudsi Erguner, Murat Aydemir και Omer Erdogdular και ενορχήστρωσης και τροπικής μουσικής θεωρίας με τον Ross Daly.

Έχει εμφανιστεί σε μουσικά προγράμματα της Κυπριακής, της Ελληνικής, της Γαλλικής καθώς και της Βρετανικής κρατικής τηλεόρασης.

Παράλληλα, έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nανά Μούσχουρη, Gabriel Yared, Ελένη Βιτάλη, Χρόνη Αηδονίδη, Νίκο Σαραγούδα, Δημήτρη Μπάση, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Kudsi Erguner, Keyvan Chemirani, Halim Al-Khatib, David Lynch, Efren Lopez, Zohar Fresco, Cigdem Aslan, Κυριάκο Καλαϊτζίδη, Takoushis-Karapatakis Project, Selim Sesler, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Γιώτα Βέη, Χρήστο Σίκκη. Έχει παίξει βιολί σε μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων, ενώ συμμετείχε και σε συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και σε μεγάλα θέατρα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αυστραλία.

Το 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με ειδίκευση Violin Performance in World music (Ottoman Art music-Taksim) από το Rotterdam Conservatoire (Codarts). Βραβεύτηκε για την άριστη επίδοσή του με τον τίτλο “10/10, Excellence in Performance” από το “Friends of Codarts Foundation”.

Είναι βασικό μέλος του “Lingua Franca Ensemble”, ένα κουαρτέτο μουσικών, οι οποίοι με πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς, επιχειρούν να δώσουν μια καινούργια πνοή στην τροπική μουσική της Ανατολής.



Από φέτος παραδίδει μαθήματα master-class βιολιού σε φοιτητές του Rotterdam Conservatoire στην Ολλανδία, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Soil-Πρώτες Ύλες”, το πρωτογενές υλικό της οποίας είναι επηρεασμένο από παραδοσιακές μελωδίες της Κύπρου.
Ο Μιχάλης Κουλουμής ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.