Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Βιολί - Τροπικότητα - Ταξίμι: εργαστήριο στο Baumstrasse

Βιολί - Τροπικότητα - Ταξίμι: εργαστήριο στο Baumstrasse

To Baumstrasse παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης βιολιστή Μιχάλη Κουλουμή στο διήμερο μουσικό εργαστήρι Βιολί - Τροπικότητα - Ταξίμι.


Θα μελετηθούν:

-Ρεπερτόριο: μουσικές παραδόσεις βασισμένες στην τροπικότητα (ελληνική παραδοσιακή μουσική , Κλασική
-Οθωμανική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις)

-Ταξίμι: Δομή / Τετράχορδα / Ανάλυση
-Ποιότητα ήχου / Μελίσματα / Φρασεολογία / Διαστήματα / Ύφος

 Όργανα:


Θα δοθεί προτεραιότητα στο βιολί , εντούτοις μπορούν να συμμετάσχουν όργανα όπως η φωνή , έγχορδα (νυκτά-τοξωτά) και πνευστά. 

Εκτός από το παρόν εργαστήρι, ο Μιχάλης Κουλουμής εμφανίζεται σε συναυλίες με τον Efren Lopez:

24/01 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αθήνα

29/01 – Θέατρο Αγορά, Πάτρα

31/01 – Αβγό, Θεσσαλονίκη


Ο Μιχάλης Κουλουμής γεννήθηκε στην Κύπρο. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών, όπου τα ακούσματα και οι μελωδίες από παραδοσιακά τραγούδια ήταν το προζύμι μέσα στο οποίο θα ξεκινούσε και θα διαπλαθόταν η σχέση του με τη μουσική.

H επαφή του με τη δυτική μουσική αρχίζει από τα μαθητικά χρόνια, όπου παρακολουθεί πολυετή μαθήματα κλασσικού βιολιού με καθηγητή τον Γιώργο Ζυμπουλάκη. Στη συνέχεια σπούδασε φυσική στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προσωπικές του αναζητήσεις, όμως, τον οδήγησαν στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έλαβε το πτυχίο παραδοσιακού βιολιού από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, με καθηγητή το Γιώργο Μαρινάκη, ενώ παρακολούθησε μαθήματα master-class βιολιού με τον Baki Kemanci και το Serdar Pazarcioglu στην Κωνσταντινούπολη, τον Στάθη Κουκουλάρη και το Nedim Nalbantoglu, καθώς και εργαστήρια Κλασσικής Οθωμανικής μουσικής με τους Kudsi Erguner, Murat Aydemir και Omer Erdogdular και ενορχήστρωσης και τροπικής μουσικής θεωρίας με τον Ross Daly.

Έχει εμφανιστεί σε μουσικά προγράμματα της Κυπριακής, της Ελληνικής, της Γαλλικής καθώς και της Βρετανικής κρατικής τηλεόρασης.

Παράλληλα, έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nανά Μούσχουρη, Gabriel Yared, Ελένη Βιτάλη, Χρόνη Αηδονίδη, Νίκο Σαραγούδα, Δημήτρη Μπάση, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Kudsi Erguner, Keyvan Chemirani, Halim Al-Khatib, David Lynch, Efren Lopez, Zohar Fresco, Cigdem Aslan, Κυριάκο Καλαϊτζίδη, Takoushis-Karapatakis Project, Selim Sesler, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Γιώτα Βέη, Χρήστο Σίκκη. Έχει παίξει βιολί σε μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων, ενώ συμμετείχε και σε συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και σε μεγάλα θέατρα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αυστραλία.

Το 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με ειδίκευση Violin Performance in World music (Ottoman Art music-Taksim) από το Rotterdam Conservatoire (Codarts). Βραβεύτηκε για την άριστη επίδοσή του με τον τίτλο “10/10, Excellence in Performance” από το “Friends of Codarts Foundation”.

Είναι βασικό μέλος του “Lingua Franca Ensemble”, ένα κουαρτέτο μουσικών, οι οποίοι με πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς, επιχειρούν να δώσουν μια καινούργια πνοή στην τροπική μουσική της Ανατολής.Από φέτος παραδίδει μαθήματα master-class βιολιού σε φοιτητές του Rotterdam Conservatoire στην Ολλανδία, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Soil-Πρώτες Ύλες”, το πρωτογενές υλικό της οποίας είναι επηρεασμένο από παραδοσιακές μελωδίες της Κύπρου.
Ο Μιχάλης Κουλουμής ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Σχετικές ειδήσεις
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Σεμινάριο υποκριτικής με τη Μαρία Κεχαγιόγλου στο Baumstrasse
27.12.2016 11:35
Στο Baumstrasse-Δρόμος με τα δέντρα πραγματοποιείται τρίμηνο σεμινάριο υποκριτικής με την Μαρία Κεχαγιόγλου, με κείμενα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή από 15 Ιανουαρίου μέχρι 2 Απριλίου 2017.
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.09.2016 17:15
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».
Απονομή μουσικών υποτροφιών από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής
06.07.2016 16:26
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής απένειμε μουσικές υποτροφίες σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες για Λυρικό Τραγούδι και Πιάνο.
Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
09.05.2016 13:42
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.