Ο δεύτερος κύκλος (2015) του πρώτου επίσημου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων της τέχνης στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 – 2013 ) εγκαινιάζεται με τη διάλεξη για τα Νέα Μέσα (New Media Art) του βρετανού καλλιτέχνη και ερευνητή Roy Ascott (βραβευμένο στο σημαντικότερο διεθνώς φεστιβάλ τεχνολογικής τέχνης, την Ars Electronica, Ars Electronica Golden Nica) στον εκθεσιακό χώρο του Residency, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 στις 7:30 μμ.

Σε συνεργασία με το The I-Node of the Planetary Collegium του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ και την Κατερίνα Καρούσου, το Art Professionals in Athens Residency φιλοξενεί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου τον Βρετανό καλλιτέχνη Roy Ascott, το Μάρτιο το βρετανό εικαστικό Martin Creed (Turner Prize 2001) και το Μάιο τον ισπανό Santiago Sierra. Το πρόγραμμα residency έχει ως στόχο να φιλοξενήσει καλλιτέχνες, έτσι ώστε να προωθηθεί η διεθνής ανταλλαγή πρακτικών και έρευνας στις τέχνες (visual και sound art, αρχιτεκτονική, performance) και να διερευνήσει τους συσχετισμούς μεταξύ των εικαστικών τεχνών και του δημόσιου χώρου μέσω δημόσιων παρεμβάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο Roy Ascott ίδρυσε στην Κεφαλονιά το Planetary Collegium με στόχο την έρευνα και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στη media art, με διευθύντρια την ελληνίδα συνεργάτιδα του Roy Ascott και new media artist, Κατερίνα Καρούσου. Ο Roy Ascott έχει εκθέσει διεθνώς το έργο του σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς όπως με την Μπιενάλε της Βενετίας και την Ars Electronica. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε τουλάχιστον δώδεκα γλώσσες, σε πέντε ηπείρους, και ο ίδιος αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοπόρος και οραματιστής. Είναι πρόεδρος της Planetary Collegium του στο Πλύμουθ και Επίτιμος Καθηγητής του Thames Valley University του Λονδίνου. Παλαιότερα έχει επιτελέσει Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Αντιπρόεδρος στο Art Institute του Σαν Φρανσίσκο, Καθηγητής Θεωρίας Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, Πρόεδρος στο Ontario College of Art στο Τορόντο, Σύμβουλος στα κέντρα νέων πολυμέσων στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τις ΗΠΑ, στην CEC και στην UNESCO. Ο Ascott επιμελείται το «Technoetic Arts»: ένα περιοδικό σχετικά με την θεωρητική έρευνα (Εκδοτικός Οίκος: Intellect Ltd.). Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται το άρθρο με τίτλο «Telematic Embrace: visionary theories of art, technology and consciousness», που δημοσιεύτηκε στον Τύπο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα