Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα σχεδίασε και οργάνωσε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό», για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2015, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μέσω της σύγχρονης τέχνης το θέμα του σπιτιού. Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν έργα των καλλιτεχνών Έμιλυ Ζασίρ, Νίκης Καναγκίνη, Λος Καρπιντέρος, Κιμσούτζα, Σοφίας Κοσμάογλου, Ντάρα Μπίρμπαουμ, Λίας Ναλμπαντίδου, Λούσι Όρτα, Ντόναλντ Ρόντεϊ, Μάρθα Ρόσλερ, Ντο Χο Σου, Μόνα Χατούμ, τα οποία αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του θέματος: το σπίτι ως οίκημα, τις καθημερινές συνήθειες, τη συνύπαρξη και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας και τη γυναικεία ταυτότητα, το σπίτι ως καταφύγιο ή ως τόπο απομόνωσης και περισυλλογής αλλά και ως χώρο εγκλωβισμού, το ιδεατό σπίτι, το σπίτι ως προσωπική ανάμνηση ή ως κομμάτι του εαυτού μας.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ. Τα μέλη της ομάδας θα χρησιμοποιήσουν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, χρώμα, ύφασμα, αντικείμενα, φως αλλά και τον γραπτό λόγο για να δημιουργήσουν η κάθε μία χωριστά το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα.  

Στόχος του προγράμματος είναι οι θεραπευόμενες να δεχθούν στο στερητικό περιβάλλον της καθημερινότητάς τους διαφορετικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν  θεραπευτικά από τους θεραπευτές τους, να εξωτερικεύσουν τις δικές τους αγωνίες και συναισθήματα, να αναπτύξουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και να εκφραστούν καλλιτεχνικά

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν οι θεραπευτές και το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει την επιμέλεια της θεραπευτικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Σχεδιασμός – Yλοποίηση: Ανίνα Βαλκανά, Μαρίνα Τσέκου