Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Βλέποντας τη Θράκη...

Βλέποντας τη Θράκη...
Την έκθεση Χερσί Θρακών από τη συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη θα φιλοξενεί από τις 23 Οκτωβρίου το  Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων .

Μια έκθεση που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα και τον δυναμισμό μιας απομακρυσμένης περιοχής της πατρίδας μας της Θράκης μέσα από τα λαογραφικά αντικείμενα από την περιοχή που διακρίνεται για τη συνύπαρξη και συμβίωση πληθυσμιακών ομάδων διαφορετικής θρησκείας και προέλευσης. Γηγενείς, Μικρασιάτες πρόσφυγες, Πόντιοι, Ρομά, Πομάκοι, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι ζουν σ’ αυτόν τον τόπο από παλιά, διατηρώντας την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Το σκεπτικό της έκθεσης προβάλλει τη Θράκη ως κοινή πατρίδα ζωής και δημιουργίας. Από χέρια Θρακών τα πομάκικα κοσμήματα, τα κεραμικά Τσανάκ Καλέ, το χαλί από την Κεσάνη. Από χέρια Θρακών η νυφική φορεσιά του Ορμενίου, οι σαρακατσάνικες ποδιές, τα σύνεργα του καπνού και τα χρυσοποίκιλτα κεντήδια.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, το Σπίτι της μεγάλης Ελληνίδας Λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα, προέρχονται από τη Συλλογή του Γιάννη Δαδαλιάρη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συλλογή λαογραφικού υλικού από τον χώρο της Θράκης αποκλειστικά. Σήμερα η συλλογή αυτή αριθμεί 6.500 αντικείμενα.

Σχετικές ειδήσεις
Το χάος των αναμνήσεων: Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη
26.07.2016 10:43
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το χάος των αναμνήσεων. Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη» έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην αθηναϊκή γκαλερί a.antonopoulou.art.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.
do objects stay / μένουν τα αντικείμενα: Έκθεση του Απόστολου Ντελάκου στην CASK gallery
04.05.2016 12:59
Η CASK παρουσιάζει, από τις 6 Μαΐου 2016, την τρίτη ατομική έκθεση του Απόστολου Ντελάκου “do objects stay / μένουν τα αντικείμενα”, που δημιουργήθηκε για την γκαλερί, σε συνεργασία με τη συλλογή Ιωάννη Κυπαρισσούς.
Αλληλεγγύης Τέχνη: έκθεση από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης
15.04.2016 13:26
Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης μας προσκαλεί την Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 20:00, στα εγκαίνια της έκθεσης, «Αλληλεγγύης Τέχνη».
Η συλλέκτρια Μπέττυ Οφλούδη– Ιωννίδη και η συλλογή της για πρώτη φορά στην Αθήνα!
23.11.2015 11:04
Η εταιρία ΑΒΑΞ έχει τη τιμή να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, την συλλέκτρια Μπέττυ Οφλούδη – Ιωννίδη και την σπάνια συλλογή της με αντίκες για 2 μέρες μόνο. Τη Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, η ΑΒΑΞ προσκαλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν και να βιώσει την εμπειρία μιας άλλης εποχής, να ανακαλύψει αυθεντικές αντίκες, πολύτιμα και συλλεκτικά αντικείμενα κάθε είδους.