Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Συλλογή από Εκπλήξεις: Έκθεση γραφιστικής τέχνης του Ισίδρο Φερρέρ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Συλλογή από Εκπλήξεις: Έκθεση γραφιστικής τέχνης του Ισίδρο Φερρέρ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης « Συλλογή από εκπλήξεις» του Ισίδρο Φερρέρ, στην αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, παρουσία της Τίνα Γκαρθία, επιμελήτριας της έκθεσης, η οποία θα κάνει μια επεξηγηματική περιήγηση στο κοινό.

 

Ο Ισίδρο Φερρέρ (Μαδρίτη, 1963) είναι σήμερα ένας από τους εξέχοντες εκπροσώπους της ισπανικής γραφιστικής τέχνης και της εικονογράφησης. Αναλαμβάνει παραγγελίες απ’ όλον τον κόσμο ως εικονογράφος, γραφίστας και δημιουργός διαφημιστικών θεματικών μακετών για την τηλεόραση . Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει βραβευθεί με βραβεία κύρους όπως, μεταξύ άλλων,  το Εθνικό Βραβείο Σχεδίου το 2002, το Εθνικό Βραβείο Εικονογράφησης το 2006, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σχεδίου Αφίσας το 2008 και το Ασημένιο Βραβείο των Βραβείων Χρυσής Ετικέτας 2013.

 

Αυτή η Συλλογή από Εκπλήξεις περιλαμβάνει  έργα του ως γραφίστα και ως εικονογράφου. Όλα αυτά τα έργα, όπως και μια συλλογή σκίτσων από τα μπλοκ του, μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια ευρεία εικόνα  για το έργο του Ισίδρο Φερρέρ τα τελευταία χρόνια και να αντιληφθούμε πως, παρά την ποικιλία θεμάτων και ύφους, όλα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

 

Η Συλλογή από Εκπλήξεις ξεκινά με μια επιλογή γραφιστικών έργων του. Ανάμεσά τους και οι αφίσες του Εθνικού Κέντρου Δράματος. Ο Ισίδρο υπήρξε υπεύθυνος για την εταιρική εικόνα αυτού του φορέα επί έξι καλλιτεχνικές περιόδους. Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή πέντε εξ αυτών. Αυτό το κομμάτι της έκθεσης, περιλαμβάνει, επιπλέον, ένα δείγμα αφισών που σχεδιάστηκαν για ποικίλες εκδηλώσεις και διάφορους φορείς, αλλά και γραφιστικά έργα κοινωνικού περιεχομένου, με τα οποία ο δημιουργός ενεπλάκη έμπρακτα σε διάφορα κινήματα πολιτικού χαρακτήρα.

 

Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης μας αποκαλύπτει το έργο του ως εικονογράφου. Ανάμεσα στα επιλεγμένα έργα υπάρχουν εικόνες από το Cahier de vacances, ένα περιοδικό με παιγνίδια, το οποίο σχεδιάστηκε ως κομμάτι ενός προγράμματος γραφικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού παιδικών εκδηλώσεων του οργανισμού Marseille-Provence 2013 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Επιπλέον, η Συλλογή από Εκπλήξεις περιλαμβάνει τις εικονογραφήσεις από το Le Métier που έγιναν επίσης στη Μασσαλία για την γκαλερί τέχνης Fotokino. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, βλέπουμε την σειρά του Petit Liceo (Μικρό Λύκειο), που σχεδιάστηκε για το παιδικό πρόγραμμα όπερας του Λυκείου στη Βαρκελώνη. Τέλος, εκτίθενται τρία από τα πιο ξεχωριστά βιβλία του δημιουργού: El libro de las preguntas (Το βιβλίο των Ερωτήσεων), με κείμενο του Πάμπλο Νερούδα, Nocturno (Νυχτερινό), ένα ποίημα του Ραφαέλ Αλμπέρτι και Los Sueños de Helena (Τα όνειρα της Ελένης), όπου ο Εδουάρδο Γκαλεάνο μοιράζεται με τους αναγνώστες τα ποιητικά όνειρα της συζύγου του.

 

Όλα αυτά τα έργα, όπως και μια συλλογή σκίτσων από τα μπλοκ του, μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια ευρεία εικόνα για το έργο του Ισίδρο Φερρέρ τα τελευταία χρόνια και να αντιληφθούμε πως, παρά την ποικιλία θεμάτων και ύφους, όλα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Διότι η επιρροή του θεάτρου και του κόσμου της τέχνης, ο πλούτος των ιδεών και η πρωτοτυπία, είναι ορισμένα από τα κλειδιά του δημιουργικού σύμπαντος που αιχμαλώτισε τους κριτικούς και το κοινό σε όλον τον κόσμο.

 

Επιμελήτρια: Τίνα Γκαρθία

Σχετικές ειδήσεις
Κώστας Παπανικολάου: Ανα-δρομή, έκθεση από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
16.11.2016 12:40
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 η έκθεση «Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή». Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα του Κώστα Παπανικολάου που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
02.09.2016 16:56
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Το χάος των αναμνήσεων: Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη
26.07.2016 10:43
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το χάος των αναμνήσεων. Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη» έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην αθηναϊκή γκαλερί a.antonopoulou.art.
Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων: έκθεση της Μαίρης Σχοινά στο Λουτρό των Αέρηδων
21.03.2016 10:28
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (Athens Print Fest) με τη φιλοξενία της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά που φέρει τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.